Ανάκαμψη μετοχών...στον ορίζοντα

Εξαιρουμένου του χρηματοοικονομικού κλάδου η κερδοφορία α’ τριμήνου κατόρθωσε να ικανοποιήσει την αγορά. Παράλληλα και η στάση των τραπεζών για απόλυτη διαφάνεια, ενισχύει τις προοπτικές για ράλι στις διεθνείς αγορές.

  • Ian Scott, Lehman Brothers
Ανάκαμψη μετοχών...στον ορίζοντα
Οι θετικές εκπλήξεις από την επιχειρηματική κερδοφορία «ανοίγουν τον δρόμο» για ράλι στις διεθνείς μετοχικές αγορές, σύμφωνα με τον Ian Scott, στρατηγικό αναλυτή της Lehman Brothers.

Όπως υπογραμμίζει πριν από την έναρξη της ανακοίνωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων α’ τριμήνου, οι μετοχές σε διεθνές επίπεδο διαπραγματεύονταν με έναν από τους χαμηλότερους πολλαπλασιαστές κερδών από το 1988, τάση η οποία αποδεικνύει ότι η αγορά είχε προεξοφλήσει ότι αρκετές εταιρείες δεν θα κατόρθωναν να «ισοφαρίσουν» τις προβλέψεις κερδοφορίας.

Αλλά τα μέχρι στιγμής οικονομικά αποτελέσματα που έχουν ανακοινωθεί, τελικώς δεν επιβεβαίωσαν τους χειρότερους φόβους της αγοράς, τόσο σε πραγματικούς αριθμούς όσο και στο ισοζύγιο αρνητικών και θετικών εκπλήξεων, τονίζει ο κ. Scott.

«Τα οικονομικά αποτελέσματα υψηλότερα των προβλέψεων της αγοράς καταγράφηκαν σε ΗΠΑ, Ευρώπη και Ιαπωνία, με την «αδυναμία» του χρηματοοικονομικού κλάδου να απορροφάται από την καλύτερη της αναμενόμενης πορεία των υπολοίπων», σημειώνει ο αναλυτής.

Σύμφωνα με τον κ. Scott, αν και τα κέρδη των εταιρειών στις ΗΠΑ είναι κατά 19% χαμηλότερα στο α’ τρίμηνο σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του περασμένου έτους, αυτή η πτώση οφείλεται αποκλειστικά στον χρηματοοικονομικό κλάδο.

Εάν ο χρηματοοικονομικός κλάδος εξαιρεθεί τότε τα καθαρά κέρδη βρίσκονται 10% υψηλότερα σε σύγκριση με το α’ τρίμηνο του 2007.

«Δεδομένου ότι ο χρηματοοικονομικός κλάδος κατορθώνει να «αντέξει» τα χαμηλότερα του αναμενόμενου κέρδη του, ίσως εξαιτίας του καλύτερου εκ του αναμενόμενου κύκλου εργασιών αλλά και της θετικής αντίδρασης της αγοράς στην απόφαση των τραπεζών να μην «κρύψουν» τις απώλειές τους αλλά και να συνεχίζουν την προσπάθεια εύρεσης νέων κεφαλαίων – τα αποτελέσματα α’ τριμήνου αποτελούν παράγοντα που μπορεί να βοηθήσει στη συνέχιση του ράλι στις διεθνείς μετοχικές αγορές», καταλήγει ο στρατηγικός αναλυτής της Lehman Brothers.
© The Financial Times Limited 2008. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v