Ο χρυσός, το ευρώ και η ανατροπή

Η στενή σχέση ανάμεσα στην εμφάνιση του χρυσού και του ευρώ από τα τέλη του 2005, σημαίνει ότι η αδυναμία του μετάλλου έχει μια πολύ συγκεκριμένη και ιδιαίτερη σημασία.

  • Simon Derrick, Bank of New York Mellon
Ο χρυσός, το ευρώ και η ανατροπή
Η στενή σχέση ανάμεσα στην εμφάνιση του χρυσού και του ευρώ από τα τέλη του 2005, σημαίνει ότι η αδυναμία του μετάλλου ίσως έχει μια πολύ συγκεκριμένη και ιδιαίτερη σημασία, τονίζει ο Simon Derrick, στρατηγικός αναλυτής της Bank of New York Mellon.

Πιστεύει ότι το ράλι του χρυσού που ξεκίνησε πέρσι στον Σεπτέμβριο, οφείλεται σε ανησυχίες για τις πληθωριστικές επιπτώσεις της εισαγωγής επιθετικού κύκλου χαλάρωσης της πιστωτικής πολιτικής της Federal Reserve και της διάθεσης απόκτησης επενδυτικών «καταφυγίων.»

Προσθέτει ότι με την αυστηρή στάση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και την εντύπωση ότι η οικονομία της ευρωζώνης είναι λιγότερο εκτεθειμένη στις επιπτώσεις της πιστωτικής κρίσης απ’όσο οι ΗΠΑ, είναι εύκολο να καταλάβουμε γιατί το ευρώ άρχισε να έχει εμφάνιση ανάλογη με του χρυσού.

Ωστόσο δηλώνει ότι έχει εκδηλωθεί σταθερή βελτίωση της εμπιστοσύνης από τότε που η κρίση –και η τιμή του χρυσού- έφθασε σε ζενίθ στις 17 Μαρτίου, καθώς και μια αίσθηση ότι ο κύκλος χαλάρωσης της αμερικανικής πιστωτικής πολιτικής πλησιάζει στο τέλος του.

«Με άλλα λόγια, εκδηλώνεται μια πολύ συγκεκριμένη ανατροπή των παραγόντων που ώθησαν τον χρυσό στο ρεκόρ του ενάμιση μήνα πριν. Μετά την πρόσφατη αποτυχία των τιμών χρυσού να διαρρήξουν εκ νέου τα 950 δολάρια, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος ο χρυσός να εισέρχεται σε καθοδική πορεία.

«Δεδομένου του πόσο στενά παρακολουθεί το ευρώ την τιμή του χρυσού τα τελευταία χρόνια και με τις οικονομικές προοπτικές για την οικονομία της ευρωζώνης εμφανώς να επιδεινώνονται, είναι αυξημένος ο κίνδυνος να ακολουθήσει από εδώ και πέρα ένα σημαντικό ξεπούλημα στην ισοτιμία ευρώ/δολαρίου.»
© The Financial Times Limited 2008. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v