Τα απούλητα του Λας Βέγκας και η Fed

Οποιος αγόρασε σπίτι στην Σάντα Μπάρμπαρα της Καλιφόρνια, πέρσι τέτοια εποχή, την έχει …πατήσει. Εκτοτε, η αξία του σπιτιού του πέφτει σχεδόν 6.000 δολάρια –την εβδομάδα, παρακαλώ.

  • Lex
Τα απούλητα του Λας Βέγκας και η Fed
Οποιος αγόρασε σπίτι στην Σάντα Μπάρμπαρα της Καλιφόρνια, πέρσι τέτοια εποχή, την έχει …πατήσει. Εκτοτε, η αξία του σπιτιού του πέφτει σχεδόν 6.000 δολάρια –την εβδομάδα, παρακαλώ.

Η τιμή μιας μέτριας κατοικίας έχει διολισθήσει 34% από τον Μάρτιο 2007, σύμφωνα με την ένωση κτηματομεσιτών της Καλιφόρνια.

Η βύθιση των τιμών δεν περιορίζεται μόνο σε περιοχές με εμφανείς «φούσκες» όπως η Καλιφόρνια. Στον πιο πρόσφατο δείκτη τιμών ακινήτων Standard & Poor’s/Case-Shiller, ο «πόνος» είναι βαθύς και εκτεταμένος.

Στο Λας Βέγκας εμφανίστηκε η μεγαλύτερη πτώση -23% σε ετήσια βάση- για τις 20 μεγαλουπόλεις που καταγράφηκαν. Στις 19 εκδηλώθηκε πτώση. Το Σάρλοτ στη Βόρειο Καρολίνα ξεχώρισε με άνοδο 1,5%. Αυτό ήταν αποτέλεσμα του συγχρονισμού. Η αγορά του Σάρλοτ έφθασε σε αιχμή πέρσι τον Σεπτέμβριο. Η πόλη είναι εκτεθειμένη στον κλάδο χρηματοοικονομικών υπηρεσιών –η Bank of America και η Wachovia την έχουν έδρα- και δεν προκειται να ξεφύγει τελικά.

Με τις τιμές των σπιτιών στις ΗΠΑ να έχουν υποχωρήσει 13% σε ετήσια βάση σε σύγκριση με πτώση 6% που είχε εκδηλωθεί στις αρχές της δεκαετίας του 1990, ορισμένοι ελπίζουν ότι το χειρότερο πέρασε. Είναι πρώιμη αυτή η εκτίμηση. Ο δείκτης Case-Shiller είναι κυλιόμενος μεσοσταθμισμένος δείκτης, οπότε τα μεγέθη Φεβρουαρίου περιλαμβάνουν συμφωνίες που είχαν κλείσει τον Δεκέμβριο, για τιμές που πιθανόν να είχαν συμφωνηθεί τον Νοέμβριο. Οι πιστωτικές και μακροοικονομικές συνθήκες έχουν επιδεινωθεί έκτοτε.

Οι επιπτώσεις εξάλλου της πτώσης των τιμών στο πλεονασμα των 2,3 εκατομμυρίων σπιτιών που έχουν μείνει απούλητα, δεν έχουν ακόμη εκδηλωθεί. Η Merrill Lynch πιστεύει ότι ένα ομαλό επίπεδο θα ήταν το ήμισυ του συνόλου. Οι ιδιοκτήτες που ήλπιζαν ότι με την μείωση των πωλησεων ακινήτων θα αυξηθούν τα ενοίκια, ίσως απογοητευθούν και αυτοί: το ποσοστό των ανοίκιαστων ακινήτων εκτινάχθηκε στο 10% κατά το α’ τρίμηνο.

Τα δεδομένα που υπάρχουν υποδεικνύουν ότι η αξία των σπιτιών στα τέλη του 2007 διαμορφωνόταν στα 20.155 δισ. δολάρια. Με πολύ χονδρές εκτιμήσεις, η πτώση 5% του δείκτη Case-Shiller έκτοτε, ισοδυναμεί με απώλεια 1.000 δισ. δολαρίων μέσα σε δύο μήνες –μέγεθος σχεδόν 10πλάσιο από το μέγεθος των φορολογικών επιστροφών. Αυτές οι επιστροφές είναι πολύ πιθανότερο να μπουν στην άκρη, παρά να δαπανηθούν από τους καταναλωτές.

Η διαρκής διολίσθηση στην αγορά ακινήτων θα ενισχύσει τα επιχειρήματα των «περιστέρων» της Federal Reserve, όσων δηλαδή υποστηρίζουν χαλαρότερη πιστωτική πολιτική. Αλλά η πληθώρα άδειων, υποτιμημένων κατοικιών της Αμερικής, υποδεικνύει τα βαθύτερα προβλήματα στην καρδιά της οικονομίας.
© The Financial Times Limited 2008. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v