Το ανακοινωθέν της Fed

Γιατί η Fed δεν είπε ξεκάθαρα ότι παύει τις μειώσεις επιτοκίων; Ή γιατί εκτιμά ότι τελικά δεν είναι σοφό να αποσαφηνίζει τις προθέσεις της ή γιατί φοβάται ότι ίσως τελικά επιβληθεί περαιτέρω μείωση.

  • John Authers, Investment editor
Το ανακοινωθέν της Fed
H Federal Reserve του κ. Ben Bernanke υποτίθεται ότι είναι πιο «διαφανής» από τη Fed του κ. Alan Greenspan. Και οδηγηθήκαμε να πιστεύουμε ότι η εποχή των μειώσεων επιτοκίων που ξεκίνησε με την πιστωτική κρίση του Αυγούστου θα τελείωνε με τη μείωση της Τετάρτης που πέρασε, φέρνοντας το επιτόκιο Fed Funds στο 2% (είχε φτάσει στο ζενίθ του 5,25%).

Το ανακοινωθέν όμως της απόφασης της Τετάρτης θέτει υπό αμφισβήτηση και τα δύο αυτά ζητήματα. Εάν η Fed ήθελε πράγματι να σημάνει ότι δεν θα ακολουθήσουν άλλες μειώσεις, θα μπορούσε να το πει πιο ξεκάθαρα.

Υπάρχει και πρόσφατος «οδηγός χρήσης». Στη συνεδρίαση του Οκτωβρίου, η Κεντρική Τράπεζα μείωσε το επιτόκιο από το 4,75% στο 4,5%. Επίσης έδωσε ξεκάθαρα σημάδια ότι σκοπεύει να σταματήσει να μειώνει, λέγοντας: «Έπειτα από αυτή την κίνηση, οι ανοδικοί κίνδυνοι στον πληθωρισμό δύσκολα ισορροπούν με τους πτωτικούς κινδύνους στην ανάπτυξη».

Εκείνη η προσπάθεια διαχείρισης των προσδοκιών δεν είχε επιτυχία. Ήταν η περίοδος κατά την οποία σημειώθηκε το ζενίθ στα διεθνή χρηματιστήρια. Τα στατιστικά δεδομένα πολύ σύντομα έδειξαν ότι χρειάζονται περισσότερες μειώσεις.

Την Τετάρτη, η Fed δεν επανέλαβε τη φρασεολογία του Οκτωβρίου. Η φρασεολογία για τον πληθωρισμό δεν ήταν πιο επιτακτική απ’ όσο στη συνεδρίαση του Μαρτίου. Εξακολουθεί να περιμένει ότι οι τιμές των εμπορευμάτων «θα συγκρατηθούν με τον χρόνο». Και μολονότι οι πιστωτικές αγορές έχουν οπωσδήποτε βελτιωθεί από τον Μάρτιο, η φρασεολογία της στο ζήτημα παρέμεινε αμετάβλητη. Συνεχίζει να λέει ότι οι χρηματοοικονομικές αγορές παραμένουν «υπό σημαντική πίεση».

Η μεγαλύτερη ένδειξη για παύση, αν και όχι τόσο ξεκάθαρη όσο η φρασεολογία του Οκτωβρίου, αφορά στην αφαίρεση της φράσης «επιμένουν οι πτωτικοί κίνδυνοι για την ανάπτυξη» που υπήρχε στο ανακοινωθέν του Μαρτίου.

Ως εκ τούτου, για τις αγορές αυξήθηκαν οι πιθανότητες περαιτέρω μειώσεων των επιτοκίων, καθώς τόσο οι αποδόσεις των ομολόγων όσο και το δολάριο έπεσαν.

Γιατί δεν υπήρξε πιο ξεκάθαρο σημάδι παύσης; Είτε γιατί οι ρυθμιστές αναγνώρισαν μετά τον Οκτώβριο ότι δεν είναι σοφό να είναι πολύ σαφείς για τις προθέσεις τους. Είτε επειδή, παρά την απειλή του πληθωρισμού, φοβούνται ότι τα προβλήματα στις χρηματοοικονομικές αγορές ίσως τελικά απαιτήσουν περαιτέρω μείωση επιτοκίων.
© The Financial Times Limited 2008. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v