Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επενδυτική ανακούφιση κι επιστροφή του ρίσκου

Σε όλες τις χρηματοοικονομικές αγορές η όρεξη των επενδυτών για ρίσκο επιστρέφει με δριμύτητα, καθώς οι φόβοι υπερσκελίζονται από την ανακούφιση και το κυνήγι περιφρονημένων -μέχρι χθες- ενεργητικών.

  • Michael Mackenzie (New York)
Επενδυτική ανακούφιση κι επιστροφή του ρίσκου
Σε όλες τις χρηματοοικονομικές αγορές η όρεξη των επενδυτών για ρίσκο επιστρέφει με δριμύτητα, καθώς οι φόβοι για την οικονομία και το χρηματοοικονομικό σύστημα υπερσκελίζονται από την ανακούφιση και το κυνήγι ενεργητικών που μέχρι πρόσφατα έμεναν στο περιθώριο.

Οι τιμές του χρυσού και οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων λειτούργησαν ως βαρόμετρο του φόβου κατά τη διάρκεια της κρίσης στις πιστώσεις και τις αγορές. Αυτήν την εβδομάδα, καθώς το δολάριο έκανε ράλι, ο χρυσός διολίσθησε στα χαμηλά του έτους, εγκαταλείποντας τα κέρδη 19% που είχαν γίνει από τον Ιανουάριο. Οι ομολογιακές αποδόσεις επεκτείνουν την κατακόρυφη ανοδική κίνηση που έχουν από τον Απρίλιο.

Η αισιοδοξία των επενδυτών επισφραγίστηκε την Παρασκευή, όταν οι απώλειες θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ κατά τον Απρίλιο ήταν λιγότερες από τις αναμενόμενες, ενώ η Federal Reserve και άλλες κεντρικές τράπεζες κλιμάκωσαν τις προσπάθειες να απαντήσουν στα προβλήματα στις αγορές χρήματος.

«Οι κεντρικές τράπεζες αντιμετωπίζουν τα προβλήματα στον χρηματοοικονομικό κλάδο κι επίσης ανακαλύπτουν ότι ορισμένα θεμελιώδη δεν είναι τόσο άσχημα όσο φοβούνταν μερικοί», τονίζει ο κ. Jim Paulsen, chief investment strategist της Wells Capital Management. «Πολλές φορές ενεργητικά με εσφαλμένες αποτιμήσεις ομαλοποιούνται και η απληστία επιστρέφει δριμύτατη στη Wall Street».

Ο κ. Alan Ruskin, chief international strategist της RBS Greenwich Capital, προσθέτει ότι τα μεγέθη για την απασχόληση «συνέπραξαν πάρα πολύ δυναμικά με την υπάρχουσα τάση στην αγορά, δηλαδή τις τοποθετήσεις σε δολάρια και τις τοποθετήσεις σε ρίσκο».

© The Financial Times Limited 2008. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v