Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πολιτική αστάθεια και αγορές

Οι αγορές ανακάμπτουν. Ο δείκτης Vix έχει υποχωρήσει σημαντικά το τελευταίο διάστημα. Υπάρχει, όμως, μία μεγάλη αβεβαιότητα: ο "τελικός" υποψήφιος των Δημοκρατικών.  Αβεβαιότητα που μπορεί να χαλάσει το καλό κλίμα.

  • John Authers, Investment Editor
Πολιτική αστάθεια και αγορές
Η συλλογική ανακούφιση μπορεί σχεδόν να ακουστεί. Πιστωτικές και μετοχικές αγορές έχουν ανακάμψει έντονα αφού βρέθηκαν αντιμέτωπες με τους ισχυρότερους φόβους τους τον Μάρτιο, κατά τη διάρκεια της "καυτής" εξαγοράς της Bear Stearns.

Δύο δείκτες αγωνίας το καθιστούν σαφές. Ο CBOE Vix, ο οποίος υπολογίζει τη μεταβλητότητα του δείκτη S&P 500, έχει υποχωρήσει από τον Ιανουάριο έως και σήμερα. Εξακολουθεί, βέβαια, να βρίσκεται 44% υψηλότερα σε ετήσια βάση.

Εν τω μεταξύ το γεν έχει την τάση να κινείται ανοδικά όταν η ένταση καθίσταται ισχυρή, καθώς είναι δημοφιλές να δανείζεσαι σε γεν όταν η αυτοπεποίθηση βρίσκεται επίσης σε θετική τροχιά. Από τον Ιούνιο του 2007 το δολάριο έχει υποχωρήσει 21,5% σε σχέση με το ιαπωνικό νόμισμα, αλλά από την ημέρα πώλησης της Bear Stearns έχει ενισχυθεί 8%.

Πέραν της ανακούφισης από την πρόβλεψη ότι μία χρηματοοικονομική καταστροφή τελικώς δεν έλαβε χώρα, οι traders διαβάζουν τα πρόσφατα μακροοικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ ως ένδειξη ότι η ύφεση θα είναι μικρή, ενώ παράγοντας στήριξης είναι και η εταιρική κερδοφορία αμερικανικών ομίλων, καθώς οι υψηλές ζημίες έχουν περιοριστεί στον χρηματοοικονομικό κλάδο και στις μετοχές του κλάδου καταναλωτικών αγαθών.

Μπορεί η πολιτική να οδηγήσει την αισιοδοξία σε… εκτροχιασμό; Και τα δύο κόμματα, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής τους εκστρατείας, ανακοίνωσαν μη φιλικές προς την αγορά ιδέες.

Εάν, δε, ο κ. Barrack Obama χάσει τις προκριματικές εκλογές στην Ιντιάνα και στη Β. Καρολίνα, τότε είναι πιθανό να μη λάβει το χρίσμα του δημοκρατικού κόμματος. Αλλά, εάν στηριχτούμε στις απόψεις των αγορών, τέτοιο ενδεχόμενο δεν πρόκειται να ευνοήσει την αντίπαλό του κ. Hillary Clinton.

Σύμφωνα με την Iowa Electronic Markets, υπάρχει πιθανότητα 5% οι "υπόλοιποι" (δηλαδή ούτε ο κ. Obama ούτε η κ. Clinton) να λάβουν το χρίσμα. Οι πιθανότητες του κ. Obama τοποθετούνται στο 74%.

Ως εκ τούτου, στις αγορές που χρησιμοποιούν πραγματικό χρήμα οι πιθανότητες ο κ. Obama να χάσει το χρίσμα είναι μία προς τέσσερις, ενώ στην περίπτωση της κ. Clinton μία προς πέντε. Τόσο μεγάλη αβεβαιότητα σαφώς δεν είναι υγιές στοιχείο για τις αγορές, οι οποίες, δε, μοιάζουν να διαθέτουν υπέρμετρη αυτοπεποίθηση.
© The Financial Times Limited 2008. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v