Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανάγκη διεθνούς συμφωνίας για το πετρέλαιο

Την ανάγκη πραγματοποίησης μιας διεθνούς συνόδου, στην οποία θα συμμετέχουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι, με κεντρικό θέμα την «έκρηξη» πετρελαίου, επισημαίνουν στο Editorial τους οι “FT”.

Ανάγκη διεθνούς συμφωνίας για το πετρέλαιο
Η αμείλικτη άνοδος της τιμής του πετρελαίου, από σχεδόν 20 δολάρια στα 126 σε διάστημα λιγότερο των 10 ετών, εμφανίζει ως «αδύναμες» τις κυβερνήσεις.*

Όμως οι κυβερνήσεις μπορούν να μειώσουν την αρνητική επίπτωση στην οικονομία λόγω των υψηλών ενεργειακών τιμών, εάν δράσουν συντονισμένα.

Προκειμένου να κατορθώσουν κάτι τέτοιο θα πρέπει να θέσουν το θέμα στην «καρδιά» της επόμενης συνάντησης της G8 ή ακόμη καλύτερα να διοργανώσουν μία διεθνή σύνοδο στην οποία θα συμμετέχουν οι βιομηχανικά ανεπτυγμένες χώρες, οι μεγαλύτερες αναδυόμενες και φυσικά οι χώρες παραγωγής πετρελαίου.

Μία τέτοια σύνοδος θα πρέπει να έχει τρεις στόχους: Βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας και ως εκ τούτου μείωση της ανάγκης για πετρέλαιο στο μέλλον, προώθηση νέων επενδύσεων στήριξης των πετρελαϊκών αποθεμάτων αλλά και της προσφοράς και στήριξη της «επιστροφής» των δισεκατομμυρίων πετροδολαρίων από τις πετρελαιοπαραγωγούς χώρες στις ανεπτυγμένες.

Και οι τρεις στόχοι θα ήταν εφικτό να επιτευχθούν ευκολότερα εάν υπήρχε διεθνής συναίνεση, καθώς το κοινό συμφέρον θα μπορούσε να καταστήσει ευκολότερη την επίτευξή της.

Περισσότερο αποτελεσματικές μηχανές αυτοκινήτων, ενίσχυση των αποθεμάτων fuel cells αλλά και στήριξη άλλων τεχνολογιών μέσω των οποίων κάθε βαρέλι πετρελαίου θα μπορούσε να «κάνει» περισσότερα.

Το τρικ είναι η δημιουργία κινήτρων για να αυξηθούν οι επενδύσεις στις νέες τεχνολογίες. Περισσότερα χρήματα θα επενδύονταν στις νέες τεχνολογίες εάν οι κυβερνήσεις ξεκαθάριζαν ότι τις στηρίζουν.

Οι μεγάλες αναδυόμενες αγορές θα μπορούσαν να περιορίσουν τη ζήτηση εάν «περνούσαν» την αύξηση της τιμής σε καταναλωτές και επιχειρήσεις, αντί να αυξάνουν τις επιδοτήσεις για καύσιμα.

Μια τέτοια κίνηση είναι υπέρ τους, ενώ μια διεθνής συμφωνία θα τους πρόσφερε την απαραίτητη στήριξη, καθώς αυτά τα μέτρα έχουν σαφές πολιτικό κόστος.

Παραγωγοί πετρελαίου όπως η Σ. Αραβία δεν ενδιαφέρονται για τη μείωση της ζήτησης. Οφείλουν, όμως, να ενδιαφέρονται για κάτι άλλο: Τη σταθερή πορεία της τιμής πετρελαίου.

Η καλύτερη συνεισφορά εκ μέρους των παραγωγών είναι η αύξηση των επενδύσεων. Χαμηλότερες επιδοτήσεις για βιοκαύσιμα πιθανώς να βοηθούσαν.

Επίσης υπάρχουν πολλές ευκαιρίες συνεργασίας μεταξύ των πετρελαϊκών εταιριών. Η μία διαθέτει μεγαλύτερα αποθέματα, η άλλη καλύτερη τεχνολογία. Η άλλη καλύτερο know-how. Ως εκ τούτου μια διεθνής σύνοδος «θα τις έφερνε πιο κοντά».

Πέραν πάσης αμφιβολίας η άνοδος του πετρελαίου έχει οικονομικές επιπτώσεις, καθώς οι εξαγωγείς διογκώνουν τα εμπορικά τους πλεονάσματα και οι εισαγωγείς τα εμπορικά τους ελλείμματα.

Το τελευταίο σημείο στο οποίο θα πρέπει να επικεντρωθεί μια διεθνής σύνοδος είναι η παραπάνω ανισορροπία να μη μετατραπεί σε συναλλαγματική κρίση.

Η σύνοδος δεν πρόκειται να προκαλέσει, άμεσα, πτώση της τιμής πετρελαίου, αλλά μία από κοινού δράση σαφώς θα επιτύχει περισσότερα από τις αντίστοιχες κατά μόνας.

*Από τη στήλη "Editorial Comment" των "Financial Times"
© The Financial Times Limited 2008. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v