Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η πιστωτική κρίση ΔΕΝ τελείωσε

Το χειρότερο σημείο της πιστωτικής κρίσης δεν έχει περάσει, προειδοποιεί ο κ. Willem Sels, επικεφαλής πιστωτικής στρατηγικής της Dresdner Kleinwort, ο οποίος εκτιμά ότι η αγορά εισέρχεται στη δεύτερη φάση της κρίσης.

  • Willem Sels
Η πιστωτική κρίση ΔΕΝ τελείωσε
Το χειρότερο σημείο της πιστωτικής κρίσης δεν έχει περάσει, προειδοποιεί ο κ. Willem Sels, επικεφαλής πιστωτικής στρατηγικής της Dresdner Kleinwort.

Εκτιμά ότι, ενώ η πιστωτική ένταση εκτονώνεται, η αγορά εισέρχεται στη δεύτερη φάση της κρίσης. Οι πραγματικές πιστωτικές απώλειες επιταχύνονται και πολλές περιοχές της αγοράς δεν έχουν ακόμη βιώσει τα χειρότερα. Σημειώνει ότι τα εταιρικά χρεοστάσια μόλις τώρα αρχίζουν να αυξάνονται και πιστεύει πως τα υψηλής απόδοσης χρεοστάσια θα επιταχυνθούν έντονα στο 7% - 11% έως τα μέσα του 2009, ειδικά στις ΗΠΑ.

Η αγορά, όμως, προεξοφλεί μόνο ένα 6% χρεοστασίων, κατά την εκτίμησή του. Ο κ. Sels τονίζει ότι η αύξηση στις εταιρικές και στις καταναλωτικές αδυναμίες αποπληρωμής θα δημιουργήσει πραγματικές ζημίες στα χαρτοφυλάκια, προκαλώντας ευρύτερα πιστωτικά spreads, ειδικά στους κλάδους εκτός των χρηματοοικονομικών εταιριών.

Σημειώνει ότι η αδυναμία στην αγορά ακινήτων δείχνει να κλιμακώνεται και δεν αποκλείεται να προκαλέσει σοκ στην οικονομία.

«Ακόμη κι αν η οικονομική ανάκαμψη είναι τύπου W, το τρέχον πιστωτικό ράλι στο μέσον του κύκλου μάλλον έχει εκτονωθεί», δηλώνει ο κ. Sels. «Πιστεύουμε ότι το πρόσφατο ράλι έγινε υπερβολικό εξαιτίας επενδυτών που φοβήθηκαν μήπως «μείνουν απ' έξω» ή που ανυπομονούσαν να αναγνωρίσουν την υστέρηση με την οποία τυπικά αντιδρούν η οικονομία και ο κύκλος εταιρικής κερδοφορίας στα σοκ».

Οι τραπεζικές διαθέσεις έναντι του ρίσκου παραμένουν επιφυλακτικές και ως εκ τούτου ο δανεισμός θα συνεχίσει να είναι υποτονικός, δημιουργώντας μια μακρά περίοδο αναιμικής ανάπτυξης του ΑΕΠ και αποδυνάμωσης των εταιρικών περιθωρίων κέρδους», πιστεύει ο κ. Sels.
© The Financial Times Limited 2008. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v