Η σιωπή του carry trade

Το 2007 το carry trade μονοπωλούσε το ενδιαφέρον των traders στις αγορές συναλλάγματος. Φέτος επικρατεί... περίεργη σιωπή. Όχι γιατί έχει "σταματήσει πλήρως", αλλά γιατί οι πηγές ανησυχίας άλλαξαν ρότα και στόχους.

Η σιωπή του carry trade
Οι υποθέσεις σαρώνουν τις αγορές συναλλάγματος με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο τα λιοντάρια επιτίθενται σε αγέλες θηραμάτων. Σήμερα οι traders ασχολούνται με την πορεία των τιμών εμπορευμάτων και τις πιθανές αλλαγές στο trading.

Ορισμένες φορές τα ελλείμματα τρεχουσών συναλλαγών αποτελούν παράγοντα ανησυχίας. Πέρυσι το μεγάλο θέμα ήταν το carry trade, με τους επενδυτές να ευνοούν νομίσματα με υψηλά επιτόκια, όπως το δολάριο Νέας Ζηλανδίας, εις βάρος νομισμάτων με χαμηλά επιτόκια, όπως το γεν.

Όμως, οι φλυαρίες για το carry trade μοιάζουν να έχουν σταματήσει. Γιατί: ίσως γιατί ο τρόμος του carry trade ξεδιπλώθηκε πλήρως, αν και όχι με τα οδυνηρά αποτελέσματα που κάποιοι περίμεναν να επιφέρει στις συναλλαγματικές ισοτιμίες.

Αν και τα στοιχεία είναι εξαιρετικά σπάνια, σύμφωνα με τη Lehman Brothers το carry trade στο γεν έχει υποχωρήσει 80%, αφού άγγιξε ιστορικά υψηλά επίπεδα τον Ιούνιο του 2007. Τα futures, δε, στο Chicago δείχνουν ότι οι επενδυτές διατηρούν net long τοποθετήσεις στο γεν, αν και ήταν short για το μεγαλύτερο διάστημα του 2007.

Αυτή τη στιγμή τα hedge funds είναι τα μοναδικά που "παίζουν" το carry trade. Επίσης, οι Ιάπωνες επενδυτές είναι σταθεροί πωλητές γεν. Γι' αυτό, πάντως, το σημείο τα στοιχεία που διαθέτουμε είναι σχεδόν αλληλοσυγκρουόμενα: για παράδειγμα οι τοποθετήσεις long σε δολάριο Αυστραλίας - short σε γεν, στον δείκτη Tokyo Financial Index (TFI) έχουν μειωθεί υψηλότερα του 50% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2007.

Φαίνεται ότι η άνοδος του γεν, αν και με έντονη διακύμανση, τελικά αποτρέπει ορισμένους traders. Βέβαια οι Ιάπωνες επενδυτές με μακροπρόθεσμο ορίζοντα τοποθετήσεων εξακολουθούν να αγαπούν τα νομίσματα της Νέας Ζηλανδίας και της Αυστραλίας. Όμως, αυτή η τάση μπορεί να αλλάξει πολύ γρήγορα. Τα "στοιχήματα" στο δολάριο της Νέας Ζηλανδίας σχεδόν "πάγωσαν" μετά τη διαπίστωση ότι η οικονομία της χώρας χτύπησε τον τοίχο της αναιμικής ανάπτυξης.

Ίσως τελικά η κ. Watanabe να αρχίζει να χάνει την αυτοπεποίθησή της.
© The Financial Times Limited 2008. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v