Η Wall φοβάται κρατικοποίηση μεγάλης τράπεζας

Ο λόγος που οι τραπεζικές μετοχές των ΗΠΑ βουλιάζουν είναι οι κλιμακούμενοι φόβοι ότι η κυβέρνηση θα υποχρεωθεί να εθνικοποιήσει προβληματικούς οίκους όπως η Citigroup και η Bank of America, εξοστρακίζοντας επενδυτές.

  • Francesco Guerrera και Aline van Duyn (Νέα Υόρκη), Krishna Guha (Ουάσιγκτον)
Η Wall φοβάται κρατικοποίηση μεγάλης τράπεζας
Ο λόγος για τον οποίο οι τραπεζικές μετοχές των ΗΠΑ βουλιάζουν σε χαμηλό 17 ετών είναι οι κλιμακούμενοι φόβοι ότι η κυβέρνηση θα υποχρεωθεί να εθνικοποιήσει προβληματικούς οίκους όπως η Citigroup και η Bank of America, εξοστρακίζοντας επενδυτές και αναλαμβάνοντας τον έλεγχο ενός μεγάλου τμήματος του χρηματοοικονομικού κλάδου.

Χθες, η μετοχή της Bank of America διολίσθησε 14% στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1984 (3,93 δολάρια.) Η μετοχή της Citi βούλιαξε 13,8% στα 2,51 δολάρια, που είναι χαμηλό 18 ετών.

Πηγές που παρακολουθούν την κατάσταση δήλωσαν ότι ορισμένες τράπεζες διεξάγουν συνομιλίες με τις ρυθμιστικές αρχές για σχέδιο βάσει του οποίου θα τους παρασχεθεί άλλη μια ένεση κεφαλαίων, αλλά δεν θα προκαλέσει άμεση κρατικοποίηση.

Μια επιλογή που συζητείται τουλάχιστον για τη Citi είναι να μετατραπεί τμήμα ή όλο το μερίδιο της κυβέρνησης σε προνομιακές μετοχές αξίας 45 δισ. δολ., καθώς και τα 35 δισ. δολ. σε προνομιούχες μετοχές που κατέχουν sovereign wealth funds και άλλοι επενδυτές σε κοινές μετοχές.

Η κίνηση η οποία θα συνοδευτεί με προσφορά σε τιμή έκπτωσης σε σχέση με την τιμή της μετοχής θα δώσει στη Citi την απαραίτητη στήριξη και φρέσκα κεφάλαια, χωρίς να την υποχρεώνει να παραχωρηθεί στο κράτος. Ωστόσο, δεν είναι βέβαιο ότι η κυβέρνηση θα δεχτεί αυτό το σχέδιο.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος κ. Barack Obama, που προσπαθεί να αποτρέψει τον πανικό στις αγορές και στους νομοθέτες, διασκεδάζοντας την ιδέα της εθνικοποίησης, έχει δηλώσει ότι κλίνει προς αυτό που αποκαλεί σουηδικό μοντέλο. Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, η Σουηδία εθνικοποίησε τον τραπεζικό κλάδο και στη συνέχεια, αφού εξυγίανε τους ισολογισμούς τους, τις δημοπράτησε. "Σε κάποιες περιστάσεις, το σουηδικό μοντέλο θα έχει νόημα στις ΗΠΑ", δηλώνουν στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης.

Αυτό που θέλει η αμερικανική κυβέρνηση είναι να ολοκληρωθούν τα "τεστ αντοχής" των τραπεζών, πριν αποφασίσει το πώς θα συμπεριφερθεί σε κάθε οίκο.

Το υπουργείο περιμένει ότι με τα "τεστ αντοχής" θα φανεί κατά πόσον και ποιες αμερικανικές τράπεζες παραμένουν βιώσιμες σήμερα, έστω κι αν δυνητικά παραμένουν ευάλωτες. Η κυβέρνηση θα υποστηρίξει αυτές τις τράπεζες αγοράζοντας μετατρέψιμες προνομιούχες μετοχές. Ωστόσο, οι Αρχές πιστεύουν ότι τα "τεστ αντοχής" θα αποκαλύψουν ότι κάποιες τράπεζες είναι τόσο αδύναμες που θα πρέπει να εθνικοποιηθούν μέσω του ταμείου εγγυοδοσίας Federal Deposit Insurance Corporation.

Για τη Citi το θέμα είναι κατά πόσον μπορεί να πείσει τις Αρχές να την κατατάξουν στην πρώτη κατηγορία και όχι στη δεύτερη.
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v