Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι "παραπλανημένες" αγορές

Τελικώς το β΄ τρίμηνο ήταν η αρχή του τέλους της κρίσης; Τα στοιχεία συνηγορούν υπέρ αυτής της άποψης, όμως, καλό θα ήταν οι επενδυτές να θυμούνται ότι συχνά η πολλή αισιοδοξία κάνει κακό στις αποδόσεις.

  • Lex
Οι παραπλανημένες αγορές
Στο β΄ τρίμηνο πιθανώς "να είδαμε τον πάτο". Παράλληλα, όμως, θα μείνει στην Ιστορία ως οι τρεις πιο παραπλανητικοί μήνες σε οικονομικό επίπεδο. Σαφώς όλες οι απόψεις ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα δεύτερο μεγάλο κραχ αποδείχτηκαν λανθασμένες. Οι μετοχικές αγορές σημείωσαν υψηλά κέρδη και τα μακροοικονομικά δεδομένα έχουν βελτιωθεί για αρκετούς δείκτες.

Η νέα αισιοδοξία είναι αναζωογονητική. Όμως η κρίση υποτίθεται ότι προκλήθηκε ύστερα από δεκαετίες λανθασμένων χειρισμών στην οικονομία και στις αγορές. Μπορούν όλα να φτιάξουν σε ένα τρίμηνο; Η Ιαπωνία, για παράδειγμα, παραμένει… κλινήρης σχεδόν 20 χρόνια μετά την ύφεση. Προκειμένου μια κρίση να ξεπεραστεί τόσο γρήγορα, θα πρέπει οι επενδυτές να πιστεύψουν ότι η αρχική κατάρρευση ήταν υπερβολική και πως ο "παλιός κόσμος" δεν ήταν τόσο "άρρωστος" όσο πιστέψαμε αρχικά.

Υπάρχουν αρκετοί οπαδοί αυτής της άποψης. Το P/E διαπραγμάτευσης του S&P 500, το οποίο διαμορφώθηκε στο 15 κατά τη διάρκεια του β΄ τριμήνου δείχνει επιστροφή στην ομαλότητα για την εταιρική κερδοφορία. Οι ναύλοι σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν ενισχυθεί σχεδόν 400% από την 1η Ιανουαρίου. Οι τιμές εμπορευμάτων, από τη σόγια έως τον χαλκό, έχουν διπλασιαστεί. Την ίδια στιγμή, τα ομόλογα μακροχρόνιας ωρίμανσης βλέπουν τα yields να επιστρέφουν σε ομαλότερα επίπεδα και ο δείκτης μεταβλητότητας (Vix) έχει "γυρίσει" στα επίπεδα όπου βρισκόταν πριν από την κατάρρευση της Lehman Brothers.

Βέβαια κάποια στοιχεία ή κινήσεις μπορούν να εξεταστούν και μέσα από… μαύρα γυαλιά. Η ζήτηση έχει ανακάμψει λόγω των πλουσιοπάροχων "πακέτων στήριξης" και των μηδενικών επιτοκίων. Τίποτε από αυτά τα δύο δεν θα διαρκέσει για πάντα. Ενδεχομένως να έχει δημιουργηθεί μικρή φούσκα στα εμπορεύματα, την οποία "έφτιαξε" κατά κάποιον τρόπο η Κίνα.

Σε όλη την υφήλιο οι ισολογισμοί ιδιωτών, επιχειρήσεων και κυβερνήσεων πάσχουν από υπερμόχλευση. Δεν θα ήταν και τόσο λανθασμένο να πιστέψει κάποιος ότι το β΄ τρίμηνο ήταν μια απλή ανάπαυλα. Όπως, δε, απέδειξαν και τα στοιχεία για την καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ τον Ιούνιο, πιθανώς η αισιοδοξία να είναι άκαιρη.
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v