Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Αχαλίνωτες” αμοιβές στελεχών στις ΗΠΑ

Τα πακέτα αποδοχών των στελεχών στις ΗΠΑ ενισχύονται ταχύτερα απ’ ό,τι εκτιμούσαν οι αναλυτές, σύμφωνα με νέα ανάλυση που συνυπολογίζει την αξία των εξαργυρωμένων stock options. Σύμφωνα με αυτήν, η αύξηση των συνολικών απολαβών των διευθυνόντων συμβούλων το 2003 ανήλθε σε 22,2% ενώ σε κάποιες περιπτώσεις, ξεπέρασε το 1.000%.

του Dan Roberts στη Νέα Υόρκη

Τα πακέτα αποδοχών των στελεχών στις ΗΠΑ ενισχύονται ταχύτερα απ’ ό,τι εκτιμούσαν οι αναλυτές, σύμφωνα με νέα ανάλυση που συνυπολογίζει την αξία των εξαργυρωμένων stock options.

Η συνολική αποζημίωση των διευθυνόντων συμβούλων στις 500 μεγαλύτερες επιχειρήσεις των ΗΠΑ ενισχύθηκε κατά 22,2% το 2003, σημειώνοντας διπλάσια αύξηση έναντι του προηγούμενου έτους, σύμφωνα με την Corporate Library, μια ανεξάρτητη εταιρία αναλύσεων.

Το ποσοστό απορρέει από εκτιμήσεις που βασίζονται στις ανακοινώσεις των εταιριών, ενώ καθιστά εκτός πραγματικότητας τους ισχυρισμούς πως οι μεταρρυθμίσεις στην εταιρική διακυβέρνηση και οι πιέσεις από τους μετόχους έχουν οδηγήσει σε περισσότερη εγκράτεια.

Προηγούμενες εκτιμήσεις, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν από συμβούλους αποζημιώσεων, φέρουν το ποσοστό αύξησης των στελεχιακών αποδοχών μεταξύ 9,1% και 16,4% για το 2003.

Οι εκτιμήσεις για την αύξηση των συνολικών αποδοχών διαφέρουν λόγω της ποικιλίας των κινήτρων που προσφέρονται στους διευθύνοντες συμβούλους, όπως αμοιβή, μπόνους, stock options και άλλες παροχές που συνδέονται με την εταιρική απόδοση.

Η Corporate Library ισχυρίζεται πως η ανάλυσή της είναι η πιο έγκριτη, καθώς συνυπολογίζει τη χρηματική αξία των μετοχικών option που εξαργυρώθηκαν μέσα στο έτος, αντί για την ονομαστική τους αξία.

Η περυσινή χρηματιστηριακή ανάκαμψη ενθάρρυνε πολλά στελέχη επιχειρήσεων να εξαργυρώσουν τα options, την ίδια στιγμή που λάμβαναν ενισχυμένες αμοιβές σε χρήματα και options, λόγω εταιρικής απόδοσης, οδηγώντας τις συνολικές απολαβές σε επίπεδο-ρεκόρ.

Ο Paul Hodgson, ο οποίος εκπόνησε την έρευνα, τόνισε πως η μέθοδος που χρησιμοποίησε αποτελεί την πιο αξιόπιστη προσέγγιση του συνολικού ποσού που ”έβαλαν στην τσέπη τους” τα στελέχη. ”Δείχνει ότι ακόμη και μετά από τρεις μέτριες χρονιές, τα στελέχη μπορούν να αποκομίσουν τεράστια ποσά από τα stock options”.

Η ανάλυση της Corporate Library καταδεικνύει πως η αλόγιστη χρήση των stock options κατά τα παρελθόντα έτη έχει οδηγήσει σε υπερβολικές αμοιβές για πολλά στελέχη.

”Μπορεί να κυριαρχούσε η εντύπωση πως μετά από τρία χρόνια η αδιάκοπη κριτική των υπερβολικών επιπέδων των στελεχιακών απολαβών θα επέφερε κάποιο αποτέλεσμα” επισημαίνει ο κ. Hoodgson. ”Όμως, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, τίποτε δεν άλλαξε και το 2003”.

Σε τέσσερις εταιρίες βρέθηκαν αυξήσεις που ξεπερνούν το 1.000% - στις Oracle, Apple Computers, Yahoo και Colgate-Palmolive.

© The Financial Times Limited 2004. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v