Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αγκελα Μέρκελ, η καγκελάριος ...των SMS

Η A. Μέρκελ φημίζεται για την αγάπη της να διαχειρίζεται τις κρατικές υποθέσεις μέσω ... SMS. Την ίδια λατρεία για την κινητή τηλεφωνία μοιράζεται όμως και ο Μπάρακ Ομπάμα, τις υπηρεσίες του οποίου η καγκελάριος υποψιάζεται τώρα για υποκλοπή.

  • του Chris Bryant
Αγκελα Μέρκελ, η καγκελάριος ...των SMS

Η πρόσβαση στην προσωπική επικοινωνία ενός ηγέτη κράτους, αποτελεί «καμάρι» για οποιαδήποτε υπηρεσία μυστικών πληροφοριών.

Όμως η απόκτηση πρόσβασης στο κινητό τηλέφωνο της Α. Μέρκελ, όπως υποπτεύεται η Γερμανία ότι έκαναν οι ΗΠΑ, αποτελεί πραγματικό τρόπαιο.

Η κα Μέρκελ δεν είναι μόνο η πιο ισχυρή γυναίκα στον κόσμο, αλλά και φημίζεται για την αγάπη της να διαχειρίζεται τις κρατικές υποθέσεις μέσω ... SMS.

Πολύ συχνά η κα Μέρκελ έχει «πιαστεί» να στέλνει μανιωδώς μηνύματα μέσω του κινητού της προς τους στενούς συνεργάτες της στην Bundestag. Η εικόνα αυτή έχει βοηθήσει μάλιστα να αποκτήσει πιο «ανθρώπινο» πρόσωπο μια καγκελάριος που καθόλου δεν φημίζεται για προσωπική γοητεία και ζεστασιά στο ευρύ κοινό. Γι'αυτό εξάλλου και τα γερμανικά ΜΜΕ της έχουν προσδώσει το τρυφερό παρατσούκλι "Handy-Kanzlerin" δηλαδή η «καγκελάριος των κινητών.»

Αποτελεί όμως ειρωνεία ότι την ίδια αγάπη για το κινητό τηλέφωνο μοιράζεται και ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα – ο άνδρας τον οποίο η κα Μέρκελ κάλεσε χθες το βράδυ ζητώντας εξηγήσεις σχετικά με τις κατηγορίες υποκλοπών του τηλεφώνου της.

Σύμφωνα με την Bild, ο Αμερικανός πρόεδρος, που έδωσε μεγάλη μάχη για να πείσει την προεδρική φρουρά να κρατήσει το Blackberry του, όταν ανέλαβε το 2009, έγινε «έξαλλος» όταν έμαθε ότι παρακολουθείται το κινητό τηλέφωνο της καγκελαρίου.

Πολύ θα ήθελε η Γερμανία, να είχε μιμηθεί η κα Μέρκελ τον Βρετανό πρώην πρωθυπουργό Τονι Μπλέρ, που ποτέ δεν χρησιμοποίησε το κινητό τηλέφωνο που του δόθηκε όταν ανέλαβε το 1997. Βέβαια, ο διάδοχός του Γκ. Μπράουν είναι μεγάλος λάτρης της κινητής συσκευής του, όπως και ο πρώην Πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, που εμφανίζεται «εθισμένος» στο texting.

Το σίγουρο είναι ότι δημιουργούνται σοβαρά ερωτηματικά για το πόσο ασφαλής είναι η επικοινωνία της κας Μέρκελ.

Ο Hans-Christoph Quelle, διευθύνων σύμβουλος της Secusmart, που διαθέτει την τεχνολογία κρυπτογράφησης των κινητών τηλεφώνων της καγκελαρίου, δήλωσε στους FT ότι τα απόρρητα μηνύματα της κας Μέρκελ δεν είναι δυνατόν να παραβιαστούν. «Οι απόρρητες κλήσεις παραμένουν απόρρητες,» σχολίασε.

Παραδέχτηκε πάντως ότι ο χρήστης πρέπει να επιλέξει την πραγματοποίηση μιας απόρρητης κλήσης, για να μην μπορεί αυτή να αποκρυπτογραφηθεί. Εάν δεν το κάνει, μπορεί πράγματι να γίνει υποκλοπή της κλήσης.

Οι μεγάλοι Γερμανοί επιχειρηματίες θεωρούν εδώ και καιρό δεδομένο ότι οι κλήσεις του παρακολουθουνται. Σε μεγάλες εταιρίες όπως η Volkswagen, όλα τα στελέχη είναι υποχρεωμένα να αφήνουν έξω από την αίθουσα των διοικητικών συμβουλίων τα κινητά τους τηλέφωνα, στις σημαντικές συνεδριάσεις.

Οι πολιτικοί αντίπαλοι της καγκελαρίου ειρωνεύτηκαν την οργισμένη αντίδραση της κας Μέρκελ, με το κόμμα των Πρασίνων να τονίζει ότι η γερμανική ηγεσία έπρεπε να είχε πιέσει πολύ περισσότερο τις ΗΠΑ το καλοκαίρι, όταν άρχισαν να αποκαλύπτονται οι αμερικανικές υποκλοπές.

Η καγκελαρία έστειλε μεν υπουργούς στην Ουάσιγκτον τότε, απαιτώντας εξηγήσεις για το όργιο υποκλοπών που ξεσήκωσαν οι αποκαλύψεις του Εν. Σνόουντεν, αλλά η κα Μέρκελ έδωσε σαφώς την εντύπωση ότι δεν θέλει να παρει έκταση το θέμα, ενόψει τον εκλογών του Σεπτεμβρίου.

Στο επόμενο διάστημα όμως, η Α. Μέρκελ είναι βέβαιο ότι θα καλείται να μιλάει συνέχεια δημοσίως και προσωπικώς, για το θέμα της υποκλοπής του τηλεφώνου της –με την ελπίδα ότι πλέον οι Αμερικανοί κατάσκοποι δεν θα την παρακολουθούν.

© The Financial Times Limited 2013. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v