Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η NSA και η «βαλκανοποίηση» του διαδικτύου

Η NSA κινδυνεύει να προκαλέσει «βαλκανοποίηση» του διεθνούς διαδικτύου. Η Ουάσιγκτον οφείλει να ισορροπήσει τα πληροφοριακά της συμφέροντα, με τις εμπορικές της ανάγκες. Και σίγουρα, να δώσει εγγυήσεις στους εξοργισμένους εταίρους της.

  • Editorial
Η NSA και η «βαλκανοποίηση» του διαδικτύου

Οι αποκαλύψεις για τις δραστηριότητες της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών National Security Agency, και ο βαθμός κατασκοπείας των ξένων πολιτών, έχουν προκαλέσει έντονη διαμάχη σε όλο τον κόσμο. Κάποιοι πιστεύουν ότι οι διαρροές από τον πρώην συνεργάτη της NSA, Έντουαρντ Σνόουντεν, αποτελούν πηγή μεγάλης ανησυχίας, καθώς φαίνεται ότι η υπηρεσία συγκεντρώνει τεράστιο όγκο από ιντερνετικά δεδομένα για ξένους πολίτες. Κάποιοι άλλοι φοβούνται ότι οι διαρροές έχουν αποδυναμώσει τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ, υπονομεύοντας την αντιτρομοκρατική τους προσπάθεια.

Οποια κι αν είναι η θέση του καθένα σε αυτή την διαμάχη, υπάρχει ένας φόβος που θα πρέπει να μας ενώνει όλους. Είναι ο κίνδυνος να καταλήξει η διαμάχη για την NSA σε «βαλκανοποίηση» του διεθνούς διαδικτύου. Ο κίνδυνος να αντιδράσουν οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο περιχαρακώνοντας τα δίκτυά τους, προκειμένου να προστατεύσουν τα δεδομένα για τους πολίτες τους και να περιορίσουν την δυνατότητα της NSA να κατασκοπεύει.

Πολλές ενδείξεις υπάρχουν ότι τα έθνη κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση. Μετά τις φήμες ότι οι ΗΠΑ κατασκόπευαν το email της Προέδρου της Βραζιλίας Ντίλμα Ρουσέφ, η κυβέρνησή της ανακοίνωσε πρόγραμμα προώθησης δικής του δικτυακής τεχνολογίας, δημιουργώντας μάλιστα υπηρεσία ίδρυσης εθνικής ασφάλειας ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Ο Μισέλ Μπαρνιέ, επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για θέματα εσωτερικών αγορών, έχει σχολιάσει ότι η Ευρώπη θα πρέπει να αναπτύξει το δικό της «ευρωπαϊκό σύννεφο δεδομένων (data cloud)», που θα είναι ανεξάρτητο από την αμερικανική εποπτεία. Η ΕΕ, παράλληλα, σκέφτεται να ανακαλέσει την συμφωνία ανταλλαγής δεδομένων με τις ΗΠΑ, απαιτώντας από τους παρόχους αμερικανικών ιστοσελίδων να προειδοποιούν τους Ευρωπαίους ότι τα δεδομένα τους υπόκεινται στην αμερικανική εποπτεία.

Είναι ανησυχητικές αυτές οι εξελίξεις. Το διεθνές διαδίκτυο είναι η πιο ανοιχτή πλατφόρμα επικοινωνίας στον πλανήτη. Είναι μια μηχανή για την παγκόσμια οικονομία, καταλαμβάνοντας το 1,5 της ανάπτυξης του ΑΕΠ στις προηγμένες οικονομίες τα τελευταία 5 χρόνια. Αν μεταμορφωθεί από ένα παγκόσμιο κοινό τόπο σε ένα συνονθύλευμα από εθνικά «σύννεφα» δικτύων (cloud networks) οι επιπτώσεις θα είναι φοβερές.

Το μερίδιο της ιντερνετικής κίνησης που περνάει μέσω της Αμερικής είναι δυσανάλογο, δίνοντας παγκόσμια ισχύ στις αμερικανικές ιντερνετικές εταιρίες. Ωστόσο, η βαλκανοποίηση του ιντερνέτ θα διογκώσει δραματικά το κόστος που επωμίζονται τεχνολογικοί όμιλοι όπως η Google και το Facebook, οι οποίοι θα πρέπει να ιδρύσουν περιφερειακές θυγατρικές.

Θα είναι επίσης ένα πολιτικό δώρο σε απολυταρχικά έθνη, όπως η Κίνα και η Ρωσία, που λειτουργούν κλειστά εθνικά δικτυακά συστήματα, για να περιορίζουν την ροή πληροφοριών. Αυτές οι χώρες δεν θα στεναχωρηθούν καθόλου αν κερματιστεί το διεθνές διαδίκτυο.

Η κυβέρνηση Ομπάμα πρέπει να αρχίσει να αντιδρά για να ανατρέψει αυτή την διαδικασία. Πρέπει να προσφέρει στις δυτικές κυβερνήσεις διαβεβαιώσεις ότι η NSA θα γίνει πιο υπεύθυνη και διαφανής στις δραστηριότητές της. Η NSA βρίσκεται στην θέση να παρακολουθεί την ιντερνετική κίνηση που περνάει από τον ένα Ευρωπαίο πολίτη στον άλλο, απλώς και μόνο επειδή αυτή περνάει μέσω αμερικανικών servers. Οι ΗΠΑ πρέπει να εγγυηθούν τα όρια σε αυτή την κατάσταση.

Οι ΗΠΑ πρέπει επίσης να δώσουν εγγυήσεις ότι η NSA θα σταματήσει να υπονομεύει την ασφάλεια τον ιντερνετικών τιτάνων της. Την περασμένη εβδομάδα αποκαλύφθηκε ότι η NSA διέρρηξε μυστικά τους βασικούς επικοινωνιακούς συνδέσμους που ενώνουν τα κέντρα δεδομένων της Yahoo και της Google ανά τον πλανήτη, αποκτώντας πρόσβαση σε δεδομένα, χωρίς να έχει νομική δικαιοδοσία. Ετσι οι εταιρίες απέμειναν να προσπαθούν να διαβεβαιώσουν τους διεθνείς χρήστες τους για την ασφάλεια των ιδιωτικών πληροφοριών.

Με δυο λόγια, τα συμφέροντα της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών, πρέπει να ισορροπήσουν με τις εμπορικές ανάγκες. Οι ΗΠΑ οπωσδήποτε θέλουν να συντηρήσουν την ισχύ της αντιτρομοκρατικής τους ικανότητας. Όμως είναι κρίσιμος οικονομικός στόχος να προστατευθεί ο ρόλος και η φήμη των αμερικανικών εταιριών επικοινωνίας, και η θέση τους σε ένα ενιαίο διεθνές διαδίκτυο.

Οσο η διαμάχη για την NSA συνεχίζεται, οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο, αυτή η ανεξέλεγκτη δύναμη της υπηρεσίας να ζημιώσει εντέλει τις ιντερνετικές εταιρίες της Αμερικής, που αποτελούν το σύμβολο της τεχνολογικής ηγεσίας των ΗΠΑ.

© The Financial Times Limited 2013. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v