Η επενδυτική αγέλη αφήνει τα εμπορεύματα

Μαζική έξοδο από τους παθητικούς εμπορευματικούς δείκτες πραγματοποιεί η επενδυτική κοινότητα. Εκροές 36 δισ. δολ. φέτος μετά από εισροές 27 δισ. δολ. πέρσι. Ευρεία η "αιμορραγία", μεγάλος χαμένος ο χρυσός και τα άλλα πολύτιμα μέταλλα.

  • του Gregory Meyer (Νέα Υόρκη)
Η επενδυτική αγέλη αφήνει τα εμπορεύματα

Με ρυθμούς ρεκόρ εγκαταλείπουν οι επενδυτές τις στρατηγικές παρακολούθησης εμπορευματικών δεικτών (index-tracking commodity), καθώς η εκτίναξη των χρηματιστηριακών αγορών αφήνει «στο ράφι» τις πρώτες ύλες.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις της Citi, από τα παθητικά εμπορευματικά επενδυτικά κεφάλαια αποσύρθηκαν 36 δισ. δολάρια στο 12μηνο ως τον Νοέμβριο, αποτυπώνοντας την απόλυτη ανατροπή σε σχέση με τις καθαρές εισροές 27,5 δισ. δολ. στο σύνολο του 2012.

Την χειρότερη έξοδο υπέστησαν τα exchange traded funds χρυσού, αλλά η «αιμορραγία» ήταν ευρεία σε όλους τους τομείς. Τα  υπό διαχείριση εμπορευματικά ενεργητικά ήταν περίπου 273 δισ. δολ. μέχρι τον Οκτώβριο, σε σύγκριση με 380 στο ζενίθ του Απριλίου 2011 όταν εκτινάχθηκαν οι τιμές του πετρελαίου λόγω του εμφυλίου στην Λιβύη, σύμφωνα με την Citi.

Οι δείκτες εμπορευμάτων όπως ο S&P GSCI και ο Dow Jones-UBS έγιναν πολύ «διάσημοι» την τελευταία δεκαετία, ως ένας σχετικά εύκολος τρόπος για διασπορά των χαρτοφυλακίων, στοίχημα στην παγκόσμια ανάπτυξη και κάλυψη έναντι του πληθωρισμού. Η επιρροή μάλιστα των index investors τέθηκε στο μικροσκόπιο στην περίοδο άκμαζε η αγορά εμπορευμάτων το 2008, καθώς θεωρήθηκε ότι ασκούσαν υπερβολική επιρροή στις συναλλαγές.

Οι δείκτες S&P GSCI και Dow Jones-UBS έχουν διολισθήσει 2,6% και 10,6% αντίστοιχα βάση συνολικής απόδοσης το 2013. Οι εξελίξεις όπως η «σχιστολιθική επανάσταση» στο πετρέλαιο, οι σοδειές ρεκόρ και η έναρξη νέων ορυχείων χαλκού, εχουν προκαλέσεις πιέσεις στις τιμές των εμπορευμάτων.

«Οποιος ήταν σε παθητικό δείκτη φέτος, τσακίστηκε» σχολιάζει χαρακτηριστικά ο Aakash Doshi, αναλυτής εμπορευμάτων της Citi. Τονίζει πως, την τελευταία φορά που οι παθητικές εμπορευματικές επενδύσεις υπέστησαν ετήσιες εκροές το 2011, το σύνολο ήταν 13 δισ. δολ. Στα μεγέθη περιλαμβάνονται δείκτες και ETFs.

Τα μειονεκτήματα των βασικών στρατηγικών εμπορευματικών δεικτών είναι γνωστά στους επενδυτές. Περιλαμβάνουν το «κόστος μετακύλισης» δηλαδή την προμήθεια που πληρώνεται για την αντικατάσταση συμβολαίων που λήγουν, όταν οι προθεσμιακές καμπύλες απόδοσης κινούνται ανοδικά.

Η Barclays χαρακτηρίζει τις προοπτικές για τις παθητικές εμπορευματικές αποδόσεις «μετριοπαθείς στην καλύτερη περίπτωση».

Οι διαχειριστές έχουν αναπτύξει δείκτες «δεύτερης γενιάς» για να παρακάμπτουν αυτά τα προβλήματα, αλλά ο κ. Doshi πιστεύει ότι οι εκροές εντάσσονται σε μια ευρύτερη τάση. «Πρόκειται για έξοδο από την συγκεκριμένη επενδυτική τάξη. Τμήμα των κεφαλαίων κατευθύνεται στις μετοχές ή παραμένει στο περιθώριο.» Ο δείκτης S&P 500 έχει ενισχυθεί 26% φέτος.

Οι μεγαλύτερες εκροές μέχρι στιγμής εμφανίζονται, μακράν, στα funds πολυτίμων μετάλλων, καθώς οι τιμές του χρυσού εμφανίζουν την πρώτη ετήσια πτώση σε 13 χρόνια. Οι επενδυτές αρχίζουν όμως να εξέρχονται γενικότερα από τα index products.

Πάντως υπάρχουν και ορισμένες τράπεζες και διαχειριστές που εισέρχονται. Η RBC Capital Markets, μονάδα της Royal Bank of Canada, εισήλθε στις επιχειρήσεις εμπορευματικών δεικτών τον Σεπτέμβριο.

© The Financial Times Limited 2013. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v