Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ισπανία: Ομόλογα "σειρήνες" για ξένους επενδυτές

Καθώς η Μαδρίτη ευνοείται ιδιαίτερα από την αναθέρμανση του ενδιαφέροντος για την ευρω-περιφέρεια, η ξένη κατοχή ισπανικών κρατικών ομολόγων αυξάνεται ραγδαία και πλησιάζει σε ζενίθ. Οι ψήφος εμπιστοσύνης και οι ανησυχίες για τους συντελεστές.

  • των Ralph Atkins (Λονδίνο) και Martin Roberts (Μαδρίτη)
Ισπανία: Ομόλογα σειρήνες για ξένους επενδυτές

Η έντονη ζήτηση από διεθνείς επενδυτές για τα ομόλογα οικονομιών της ευρωζώνης που είχαν πληγεί από την κρίση, έχει ανεβάσει τους συντελεστές ξένης ιδιοκτησίας στα κρατικά ομόλογα της Ισπανίας, κοντά στο ζενίθ που επικρατούσε τρία χρόνια πριν.

Η Ισπανία είναι από τις οικονομίες που έχουν ευνοηθεί περισσότερο από την αναθέρμανση του ενδιαφέροντος για την νομισματική ένωση της Ευρώπης. Η ξένη κατοχή ισπανικών κρατικών ομολόγων έχει αυξηθεί κατά 70 δισ. ευρώ από τις αρχές του 2012 στα 182 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε η Barclays με βάση τα εθνικά στατιστικά. Το προηγούμενο ζενίθ για τους ξένους κατόχους ήταν τα 188 δισ. ευρώ τον Απρίλιο 2011.

«Η αύξηση των συντελεστών ξένης ιδιοκτησίας αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης, αν και εσείς μπορεί να την αντιμετωπίσετε με ανησυχία ως πηγή μεταβλητότητας, αν επιστρέψουν τα ποσοστά ξένης ιδιοκτησίας ως ποσοστό επί του συνόλου στα προ της κρίσης ζενίθ» σχολιάζει ο Laurence Mutkin της BNP Paribas.

Τα επιτόκια στα ομόλογα της περιφέρειας της ευρωζώνης, όπως σε Ισπανία, Ελλάδα, Πορτογαλία και Ιρλανδία, έχουν υποχωρήσει το τελευταίο διάστημα, εν μέρει επειδή αναμένεται ότι η ΕΚΤ θα ξεκινήσει μεγάλης κλίμακας αγορές ομολόγων (quantitative easing) για να αποκρούσει τον κίνδυνο αποπληθωρισμού.

Ωστόσο τα εύσημα πηγαίνουν και σε κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες. Αξιωματούχος του ισπανικού υπουργείου Οικονομικών σχολίασε ότι η πτώση στα yields – που κινούνται αντιστρόφως ανάλογα των τιμών – δείχνει ότι οι ξένοι επενδυτές «πιστεύουν ότι η αγορά έχει ομαλοποιηθεί».

«Είναι πολύ πιο σταθερή, με μεγαλύτερη διασπορά και ρευστότητα απ'όσο πριν».

Η Ιταλία παρατηρεί επίσης αύξηση της ξένης ιδιοκτησίας ομολόγων, ενώ η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, που έχουν δεχτεί προγράμματα διάσωσης, είδαν αυξημένη συμμετοχή ξένων επενδυτών στις πρόσφατες ομολογιακές εκδόσεις τους.

Αλλά τα μεγέθη των αυξήσεων δεν συγκρίνονται με τα ισπανικά.

«Οι ξένοι θεωρούν ότι η Ισπανία ήταν ταχύτερη στην επιβολή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και γι'αυτό ενδιαφέρονται περισσότερο απ'όσο για την Ιταλία», σχολιάζει ο Huw Worthington της Barclays.

Τα yields στα 10ετή ισπανικά ομόλογα έπεσαν την περασμένη εβδομάδα κάτω από το 3,1% στο χαμηλότερο σημείο από το 2005. Τα yields στα 5ετή ισπανικά ομόλογα διολίσθησαν κάτω από τα yields των αντίστοιχων αμερικανικών Treasuries την Παρασκευή.

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Mariano Rajoy διατυμπανίζει την πτώση των επιτοκίων, ενόψει των ευρωεκλογών, κατά τις οποίες το Λαϊκό Κόμμα στο οποίο ανήκει, προβλέπεται να έχει αρκετά χειρότερη εμφάνιση σε σύγκριση με τις γενικές εκλογές του Νοεμβρίου 2011, που είχε εξασφαλίσει καθαρή πλειοψηφία.

Παρά την άνοδο στις αγορές ισπανικών ομολόγων από ξένους, ο συντελεστής κατοχής των ξένων επενδυτών, ως ποσοστό επί του συνόλου των ομολόγων σε κυκλοφορία, παραμένει αισθητά χαμηλότερος –στο περίπου 30%- σε σύγκριση με το 42% τρία χρόνια πριν. Το μεγάλο ποσοστό που παραμένει στο εσωτερικό της χώρας, θα μπορούσε να λειτουργήσει ως «μαξιλάρι» σε περίπτωση μελλοντικής αναταραχής στις αγορές ομολόγων της ευρωζώνης.

© The Financial Times Limited 2014. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v