Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επενδυτική επιστροφή στα εμπορεύματα

Οι «έξυπνοι επενδυτές» αρχίζουν να φοβούνται τα ανοίγματα σε μετοχές και προσπαθούν να τοποθετήσουν contrarian στοιχήματα σε άλλα ενεργητικά, όπως τα εμπορεύματα. Το πλεονέκτημα της διασποράς και τα ανέλπιστα κέρδη της μετακύλισης συμβολαίων.

  • του Neil Hume, Commodities Editor
Επενδυτική επιστροφή στα εμπορεύματα

Μετά από πολλές σκληρές χρονιές, οι επενδυτές αρχίζουν και πάλι να ανοίγονται στα εμπορεύματα. Αυτή είναι η άποψη ενός από τους πλέον επιτυχημένους hedge fund managers του κλάδου.

Σύμφωνα με τον Pierre Andurand, οι «έξυπνοι επενδυτές» γίνονται πιο ανήσυχοι για τα ανοίγματά τους σε μετοχές και προσπαθούν να τοποθετήσουν contrarian στοιχήματα σε άλλα επενδυτικά ενεργητικά, όπως τα εμπορεύματα.

«Νοιώθουμε ότι η ψυχολογία αλλάζει. Τα συνταξιοδοτικά κεφάλαια έρχονται σε εμάς και λένε ότι θέλουν να επενδύσουν σε εμπορεύματα, χωρίς να δημιουργηθεί όμως θόρυβος», σχολιάζει ο κ. Andurand, το ομώνυμο hedge fund του οποίου είχε απόδοση σχεδόν 25% πέρσι.

Οι επενδυτές περιφρονούσαν τα εμπορευματικά funds τα τελευταία χρόνια, καθώς οι αναλυτές της Wall Street, οι στρατηγικοί αναλυτές και οι πανίσχυροι σύμβουλοι γυρνουσαν τις πλάτες στο πετρέλαιο, τα μέταλλα και τα αγροτικά εμπορεύματα, λόγω της υποτονικής ζήτησης για πρώτες ύλες.

Όμως, μετά τις αναλήψεις ρεκόρ 50 δισ. δολ. το 2013, οι συνολικές εισροές σε passive commodity index funds και σε commodity-linked exchange traded funds φέτος, ανέρχονται μέχρι στιγμής στο έτος στα 6 δισ. δολ. σύμφωνα με έρευνα της Citigroup.

Οι αγορές εμπορευμάτων απολαμβάνουν δυναμικό ξεκίνημα στο έτος, με τον δείκτη Dow Jones UBS commodity index, να έχει ενισχυθεί 9,4% σε σύγκριση με άνοδο 1,8% του γενικού δείκτη S&P 500.

Οι αναλυτές της Citi πιστεύουν ότι οι επενδυτές αρχίζουν να παίρνουν τα εμπορεύματα στα σοβαρά ως εργαλείο διασποράς, διότι για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια, οι πρώτες ύλες δεν παρακολουθούν στενά ούτε τα χρηματιστήρια ουτε το αμερικανικό δολάριο.

Πράγματι, ο συσχετισμός πορείας (correlation) ανάμεσα στις αποδόσεις εμπορευμάτων, μετοχών και ομολόγων, που ήταν ασυνήθιστα υψηλός μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, έχει μειωθεί κάθετα την τελευταία χρονιά. Αυτό βοηθά την αποκατάσταση της επιρροής των θεμελιωδών δεδομένων, με τις ισορροπίες προσφοράς και ζήτησης να καθορίζουν τους κερδισμένους και τους χαμένους των αγορών εμπορευμάτων.

Οι τάσεις είναι ολοφάνερες στην εμφάνιση του καφέ αράμπικα, που έχει διπλασιάσει την τιμή του φέτος λόγω της πρωτοφανούς ξηρασίας στην Βραζιλία. Το νικέλιο έχει επίσης ενισχυθεί 30% μετά την απόφαση της Ινδονησίας, που αποτελεί βασικό προμηθευτή, τον Ιανουάριο να απαγορεύσει τις εξαγωγές νικελίου.

Κι άλλοι παρατηρητές είναι θετικοί.

Η εταιρία fund management Hermes πιστεύει ότι οι index investors έχουν τις καλύτερες προοπτικές της τελευταίας 10ετίας, λόγω της «ευρείας» αναχρονιστικής πορείας των προθεσμιακών τιμών, όπου οι τιμές άμεσης παράδοσης είναι πολυ υψηλότερες από εκείνες που εμφανίζονται στις προθεσμιακές τιμές. Αυτό δίνει στους μακροπρόθεσμους επενδυτές πλεονέκτημα όταν χρειάζεται να μετακυλίσουν συμβόλαια που λήγουν.

Πάντως, μολονότι η ψυχολογία έναντι των εμπορευμάτων αρχίζει να ανεβαίνει, εξακολουθούν να υπάρχουν λόγοι επιφυλάξεων, και ειδικά η μείωση της ζήτησης από την Κίνα και άλλους μεγάλους εισαγωγείς εμπορευμάτων, οι οποίοι πλήττουν την εμφάνιση των βιομηχανικών εμπορευμάτων.

Επιπλέον η απουσία σαφούς τάσης και η μεταβλητότητα, σημαίνουν ότι είναι επίσης δύσκολο για τα funds να προσφέρουν δυναμικές αποδόσεις. Ως εκ τούτου, οι traders αναζητούν νέους τρόπους για να βγάλουν χρήματα και πρέπει να δουλέψουν πολύ πιο σκληρά για να παράγουν αποδόσεις.

Για παράδειγμα, αντί να επικεντρώνονται σε κατευθυντήριες κινήσεις στις αγορές εμπορευμάτων, ορισμένοι κάνουν τοποθετήσεις στα spreads ανάμεσα στα πετρελαϊκά παράγωγα και στο αργό πετρέλαιο.

 

© The Financial Times Limited 2014. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v