Ακόρεστη δίψα (και) για ελληνικά εταιρικά ομόλογα

«Μέσα σε μια έρημο με ελάχιστες οάσεις, όπου οι επενδυτές συχνά τρώνε κάκτους για να εξασφαλίσουν νερό» τα ευρωπαϊκά junk bonds βοηθούν να σβήσει η δίψα για απόδοση. Οι εκδότες, οι επενδυτές και τα ελληνικά... high yield.

  • Των Andrew Bolger and Robin Wigglesworth
Ακόρεστη δίψα (και) για ελληνικά εταιρικά ομόλογα

H ακόρεστη δίψα για αποδόσεις σπρώχνει τους Ευρωπαίους επενδυτές ομολόγων όλο πιο βαθιά στις περιοχές των «junk bonds».

Εξαιτίας των ιστορικά χαμηλών επιτοκίων, οι fund managers υποχρεώνονται να αναζητήσουν πιο ριψοκίνδυνα ενεργητικά «μέσα σε μια έρημο με ελάχιστες οάσεις, όπου οι επενδυτές συχνά υποχρεώνονται να φάνε κάκτους για να βρουν νερό,» όπως σχολιάζει ο Albert Gallo, επικεφαλής macro credit research της RBS.

Λίγα ενεργητικά έχουν ευνοηθεί τόσο από τις επιδράσεις της απόλυτα «χαλαρής» πιστωτικής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών στην επενδυτική συμπεριφορά, όσο οι εκδόσεις της πιο χαμηλής αξιολόγησης στην κλίμακα των χρεογράφων υψηλής απόδοσης (high yield).

Σε αυτή την «περιοχή», όπου οι εταιρίες που εκδίδουν ομόλογα πληρώνουν υψηλότερες αποδόσεις στους επενδυτές για να τους αποζημιώσουν για τον συγκριτικά μεγαλύτερο κίνδυνο χρεοκοπίας, η δραστηριότητα είχε «στεγνώσει» κατά την διάρκεια της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης. Δεν υπήρξε καθόλου δραστηριότητα στις εκδόσεις high yield από το β΄ εξάμηνο του 2007 μέχρι το α΄ εξάμηνο του 2010.

Το 2014 έρχεται η πλήρης ανατροπή: Στο α΄ εξάμηνο της φετινής χρονιάς, 15 εταιρίες εξέδωσαν ομόλογα με αξιολογήσεις από CCC μέχρι C σύμφωνα με την Dealogic, μια αξιολόγηση που περιγράφεται ως «εξαιρετικά κερδοσκοπική» ή με «μεγάλα ρίσκα».

Το μέγεθος είναι τριπλάσιο από τον αριθμό των εταιριών που εξέδωσαν τέτοια ομόλογα στην αντίστοιχη περσινή περίοδο. Τα ποσά που αντλήθηκαν επίσης τριπλασιάστηκαν στα 7,5 δισ. δολάρια.

Πέντε από αυτές τις εταιρίες είναι ελληνικές και περιλαμβάνουν τρεις τράπεζες. Η Τράπεζα Πειραιώς, μεγαλύτερη ελληνική τράπεζα βάση ενεργητικών, τον Μάρτιο έγινε η πρώτη ελληνική τράπεζα που επέστρεψε στις αγορές κεφαλαίου μετά από πέντε χρόνια, εκδίδοντας τριετές senior unsecured ομόλογο €500 εκατ. με yield 5,13% και αξιολόγηση CCC+.

Ακολούθησε η Εθνική Τράπεζα με ομόλογο ανάλογης αξιολόγησης €750 εκατ. και yield 4,5% και τον Ιούνιο η Eurobank άντλησε €500 εκατ. με επιτόκιο 4,38% και ίδια αξιολόγηση.

Ένας άλλος ελληνικός εκδότης, η Υαλουργία Γιούλα, καταδεικνύει ξεκάθαρα την «δίψα» για χρεόγραφα junk. Από τον Μάιο που εξέδωσε ομόλογο 185 εκατ. ευρώ, το yield της – που κινείται αντιστρόφως της τιμής του ομολόγου- έχει διολισθήσει από το 10,88% στο 8,8%.

Οι γερμανικές εταιρίες είναι οι αμέσως επόμενες που αξιοποιούν αυτές τις χαμηλότερες κλίμακες αξιολόγησης στην αγορά high yield, με τρεις εταιρίες να αντλούν κεφάλαια, μεταξύ των οποίων η εταιρία ξύλου Pfleiderer, που εξέδωσε πρόσφατα ομόλογο €320 εκατ. με yield 8%, δύο μόλις χρόνια μετά την αίτηση χρεοκοπίας.

Επίσης μια ιρλανδική εταιρία προσέφυγε στην ίδια περιοχή: Η εταιρία συσκευασιών Ardagh Group, που σκοπεύει να εισαχθεί στο χρηματιστήριο των ΗΠΑ το επόμενο έτος, άντλησε τον περασμένο μήνα 1,49 δισ. δολ. με τρεις εκδόσεις, με αξιολογήσεις όλες CCC+ και επιτόκια από 6% έως 9%.

Η μόνη βρετανική εταιρία σε αυτό το επίπεδο ήταν η αλυσίδα ενδυμάτων Matalan.

Η ευκολία με την οποία εκδότες και επενδυτές «ταξιδεύουν» στην κλίμακα των διακυμάνσεων, δείχνει την αξιοσημείωτη μεταμόρφωση της ευρωπαϊκής αγοράς ομολόγων υψηλής απόδοσης κατά την διάρκεια της κρίσης.
«Πρόκειται για το τελικό σημάδι ωριμότητας στην αγορά high yield: Επιτέλους μπορούμε να αποτιμήσουμε deals σε όλη την κλίμακα του credit curve," σχολιάζει ο Tanneguy de Carné της Société Générale. «Μέχρι πρόσφατα η αγορά ήταν κλειστή σε αρκετές εκδόσεις και μόνο οι καλές εταιρίες αντλούσαν κεφάλαια.»

Πράγματι, είναι ενδεικτικό ότι 15 από τις 23 εκδόσεις της εν λόγω κλίμακας έγιναν τον Μάιο και τον Ιούνιο. «Εχει γίνει σαφέστατα το βήμα της αλλαγής φέτος... Πολλές από αυτές τις εκδόσεις δεν μπορούσαν να γίνουν στις αρχές του έτους. Η μηχανή της υψηλής απόδοσης δουλεύει και επιταχύνει κάθε μέρα,» σχολιάζει ο κ. de Carné.

Ορισμένοι φοβούνται πάντως για ενδείξεις υπερθέρμανσης. Η Fitch αναφέρει ότι οι επενδυτές fixed income ανακαλύπτουν ότι οι υψηλής βαθμίδας (high-grade) χρηματοπιστωτικές εκδόσεις έχουν γίνει η αγαπημένη επενδυτική τάξη των επενδυτών, αντικαθιστώντας το σερί πέντε τριμήνων που κυριάρχησε το high yield.
Ο οίκος αναφέρει: «Πιστεύουμε ότι αυτό δείχνει αυξημένη νευρικότητα μεταξύ των επενδυτών, καθώς οι αποτιμήσεις δείχνουν ότι υπάρχει πάρα πολύ χρήμα που κυνηγάει πολύ λίγα ενεργητικά με δυνατότητα παραγωγής απόδοσης. Οι επενδυτές νοιώθουν ότι δεν έχουν άλλη δυνατότητα παρά να επενδύσουν σε ότι βγαίνει στην αγορά, παρά την συνεχιζόμενη πτώση στα επιτόκια και τα κουπόνια.»

Η περιγραφή μοιάζει κάπως με περιοχή γεμάτη ...κάκτους.

© The Financial Times Limited 2014. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v