Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Google: 10 χρόνια χρηματιστήριο με άνοδο... 1.000%

Η Google εισήχθη στο χρηματιστήριο της Wall Street στα $85 ανά μετοχή με κεφαλαιοποίηση περίπου $23 δισ. στις 19 Αυγούστου 2004. Σήμερα η μετοχή προσεγγίζει τα $600 και η αξία στην αγορά πλησιάζει τα 400 δισ. δολάρια.

  • του Murad Ahmed, European Technology Correspondent
Google: 10 χρόνια χρηματιστήριο με άνοδο... 1.000%

Δέκα χρόνια κλείνει σήμερα η Google σήμερα από τις αρχικές δημόσιες εγγραφές της στο αμερικανικό χρηματιστήριο και η μετοχή της έχει εκτιναχθεί σχεδόν 1000% υψηλότερα!

Η Google εισήχθη στο χρηματιστήριο της Wall Street στα $85 ανά μετοχή με κεφαλαιοποίηση περίπου 23 δισ. δολάρια στις 19 Αυγούστου 2004. Δέκα χρόνια αργότερα, η μετοχή προσεγγίζει τα $600 (έκλεισε χθες στα 592,7 δολ.) και η αξία της στην αγορά πλησιάζει τα 400 δισ. δολάρια.

Στο ίδιο διάστημα, οι εργαζόμενοι της επιχείρησης έχουν αυξηθεί από τους 2.000 στους 52.000. Η ταμειακή ρευστότητα της μηχανής αναζήτησης έχει εκτιναχθεί από 250 εκατ. δολάρια στα 61 δισ. δολάρια. Ένα από τα λίγα μεγέθη που δεν έχουν υποστεί τεράστια μεταβολή, είναι η εξάρτηση της Google από τα διαφημιστικά έσοδα: Αντιστοιχούσαν περίπου στο 99% των εσόδων, ενώ σήμερα αντιστοιχούν στο 90%.

Πολλά μέσα ενημέρωσης αφιερώνουν σήμερα άρθρα με τα εντυπωσιακά στατιστικά για τα 10α γενέθλια της Google, αλλά πάντως η ίδια η μηχανή αναζήτησης δεν έχει κάνει καμία ανακοίνωση για τα επιτεύγματά της ή για τις μελλοντικές φιλοδοξίες της.

Μάλιστα, ούτε Doodle δεν έχει αφιερώσει η Google στην αρχική σελίδα της για να γιορτάσει την επέτειο.

Ανακοίνωσε πάντως μια νέα καινοτομία που μελετά να εισάγει στην αγορά: Την δημιουργία online λογαριασμών για παιδιά ηλικίας κάτω των 13 ετών, που οπωσδήποτε θα προκαλέσει μεγάλη συζήτηση.

Η εταιρία επεξεργάζεται μια νέα εκδοχή του YouTube, ειδικά για παιδιά, που θα επιδέχεται πρόσθετη γονική επόπτευση. Μελετά επίσης την δημιουργία ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τύπου Gmail που θα είναι φιλικό προς τους ανηλίκους.

Η Google και άλλες αμερικανικές επιχειρήσεις δικτύωσης όπως το Facebook, θεωρητικώς απαγορεύεται να προσφέρουν υπηρεσίες σε άτομα κάτω των 13 ετών. Στην πράξη όμως, εκατομμύρια νέα παιδιά έχουν ήδη λογαριασμούς στο Google και Facebook, καθώς είναι πρακτικώς αδύνατον για τις επιχειρήσεις να ελέγξουν τους συνδρομητές τους.

Η κίνηση της Google έχει στόχο την επισημοποίηση της σχέσης με τους νεαρούς πελάτες της.

© The Financial Times Limited 2014. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v