Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φθινοπωρινά σύννεφα μαζεύονται πάνω από τις διεθνείς αγορές

Η κατάκτηση των 2000 του S&P μέσα στο κατακαλόκαιρο, σημαίνει ότι ο δείκτης έχει «φάει τα περισσότερα ψωμιά» των προβλεπόμενων κερδών 2014. Το φθινόπωρο παραδοσιακά φέρνει μεταβλητότητα και ο φετινός Σεπτέμβρης περιέχει δυο κρισιμότατα γεγονότα.

  • του Jamie Chisholm
Φθινοπωρινά σύννεφα μαζεύονται πάνω από τις διεθνείς αγορές

Ο αμερικανικός χρηματιστηριακός δείκτης «πέτυχε» τις 2.000 μονάδες και όλοι αναρωτιούνται: Πού θα κατευθυνθεί στην συνέχεια;

Ο Andrew Wilkinson, chief market analyst στην Interactive Brokers, τονίζει ότι με την κατάκτηση αυτού του ορόσημου, ο χρηματιστηριακός δείκτης της Wall Street έχει έλθει πολύ κοντά στο σημείο των 2.013 μονάδων, όπου οι αναλυτές κατά μέσο όρο προβλέπουν ότι θα κλείσει το έτος.

Η κλίμακα των προβλέψεων κυμαίνεται στις 1.850 με 2.300 μονάδες και το χαμηλότερο σημείο δείχνει ότι κανένας εμπειρογνώμονας δεν πιστεύει ότι η αγορά θα υποστεί διόρθωση της τάξης του 10%.

Αυτό σημαίνει ότι θα είναι η τρίτη χρονιά που θα απουσιάσει μια διόρθωση αυτής της τάξης. Ομως οσο περισσότερο διαρκεί αυτή η κατάσταση, τόσο αυξάνονται και οι πιθανότητες για μεγαλυτερη πτώση.

Ο κ. Wilkinson μελετά τις αποτιμήσεις των δικαιωμάτων προαίρεσης (option) για να αποτυπώσει πόσες πιθανότητες βλέπουν οι αναλυτές να εκδηλωθούν ακραίες αντιδράσεις μέχρι το τέλος του έτους. Και ανακαλύπτει ότι υπάρχει 32,3% πιθανότητα να διολισθήσει ο S&P στις 1.850 μονάδες και μόλις 10,4% να αναρριχηθεί στις 2.300.

Εν τω μεταξύ, μέχρι την συνεδρίαση της Τρίτης, κατά την οποία ο S&P 500 κατοχύρωσε τις 2.000 μονάδες, ο δείκτης απεκόμιζε κέρδη 3,5% στον Αύγουστο, έναν μήνα που κατά τα 10 τελευταία χρόνια εκδηλώνεται κατά μέσο όρο πτώση 0,5%.

Αυτό σημαίνει ότι το παραδοσιακό χρηματιστηριακό ράλι που εκδηλώνεται στην εκπνοή του έτους, έχει «φάει τα περισσότερα ψωμιά του».

Εξάλλου το φθινόπωρο έχει πάντα την τάση να συνοδεύεται με αυξημένη μεταβλητότητα.

Και επιπλέον, στην φετινή χρονιά ο Σεπτέμβρης περιλαμβάνει κρίσιμα στιγμιότυπα, όπως η απόφαση της Fed για την αμερικανική πιστωτική πολιτική και το κολοσσιαίο ΙΡΟ της Alibaba, το οποίο, όπως τονίζει η Bank of America Merrill Lynch, καλύπτει τρία από τα μεγάλα επενδυτικά ζητήματα της δεκαετίας: Την ρευστότητα, την Κίνα και το ιντερνέτ.

© The Financial Times Limited 2014. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v