Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ισπανία: Hasta la vista λένε οι ξένες τράπεζες

Οι ξένες τράπεζες αποχωρούν από την Ισπανία η μία πίσω από την άλλη: Citi, Lloyds και πλέον Barclays. Οι ισπανικοί οίκοι αναλαμβάνουν την αναδιανομή της πίτας -αλλά και τον απαραίτητο συγκεντρωτισμό, σε μια χώρα με 73 υποκαταστήματα ανά 100.000 κατοίκους.

  • Lex
Ισπανία: Hasta la vista λένε οι ξένες τράπεζες

Hasta la vista, Barclays. Η βρετανική τράπεζα ακολούθησε την Lloyds και την Citi στην αποχώρησή τους από την Ισπανία.

Από εδώ και πέρα, οι ισπανικές τράπεζες, θα είναι εσωτερική υπόθεση. Και οι εσωτερικές τράπεζες θα αναλάβουν την αναδιανομή της πίτας. Η Caixabank αγόρασε τις επιχειρήσεις της Barclays (22 δισ. δολ. σε ενεργητικά και 2.790 υποκαταστήματα) για 800 εκατ. δολ. Η Sabadell αγόρασε τις επιχειρήσεις της Lloyds πέρσι. Η Banco Popular αγόρασε τις ισπανικές επιχειρήσεις της Citi τον Ιούνιο και η BBVA κέρδισε την δημοπρασία για την κρατική Catalunya Bank τον επόμενο μήνα.

Οι ισπανικές τράπεζες επιβάλλουν τον συγκεντρωτισμό. (βλέπε να μαθαίνεις, Ιταλία). Ο κλάδος οπωσδήποτε χρειάζεται την δόση από περικοπές δαπανών που θα ακολουθήσει. Στα τέλη του περασμένους έτους, η Γερμανία είχε 44 τραπεζικά υποκαταστήματα ανά 100.000 κατοίκους, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ. Η Ισπανία είχε 73.

Ορισμένες τράπεζες πρέπει να κατεβάσουν τους συντελεστές κόστους επί του εισοδήματος. Η Caixabank, για παράδειγμα, είχε συντελεστή κόστους επί εισοδήματος 59% πέρσι. Στην σκανδιναβική Swedbank, ο συντελεστής είναι κοντά στο 40%.

Η συμφωνία με την Barclays θα βοηθήσει τα πράγματα. Η ισπανική τράπεζα σκοπεύει να επιβάλλει εξοικονομήσεις δαπανών 150 εκατ. ευρώ ετησίως, που αντιστοιχούν στο 42% της βάσης κόστους των δραστηριοτήτων της Barclays. Η πρόσβαση σε φθηνό δανεισμό, με την μορφή των πρόσθετων 10 δισ. ευρώ σε καταθέσεις, θα βοηθήσει επίσης. Το τίμημα δείχνει επίσης καλό: Στο 0,5 έναντι της λογιστικής αξίας, η Caixabank αγοράζει την επιχείρηση με μεγάλη έκπτωση σε σχέση με την δική της αποτίμηση που ανέρχεται στο 1 έναντι της λογιστικής αξίας.

Οπότε, όλα βαδίζουν προς την σωστή κατεύθυνση. Υπάρχει όμως κίνδυνος εφησυχασμού στον κλάδο. Μέσα στην απαίσια κατάσταση που επικρατεί στην οικονομία της ευρωζώνης, η Ισπανία μοιάζει συγκριτικά αξιοπρεπής. Τα στοιχεία από τους δείκτες ΡΜΙ έδειξαν ότι οι βιομηχανικές παραγγελίες αναπτύσσονται με τον ταχύτερο ρυθμό από το 2007.

Για τις τράπεζες, η οικονομική ενδυνάμωση θα προσφέρει χαμηλότερες χρεώσεις για επισφαλή δάνεια και, εντέλει, μεγαλύτερους όγκους δανείων. Σε αυτή την περίπτωση, ο πειρασμός της χαλάρωσης στις περικοπές δαπανών, θα είναι επικίνδυνα ισχυρός.

 

© The Financial Times Limited 2014. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v