Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σύλληψη με...άρωμα Yukos στην Μόσχα

Σε κατ'οίκον περιορισμό βρίσκεται ο Ρώσος "πετρελαιάς" Βλαντιμίρ Γιεβτουσένκοφ, σε μια υπόθεση που, αναπόφευκτα, ξυπνά μνήμες από την δίωξη Χοντορκόφσκι. Λίγες μέρες νωρίτερα, είχε φημολογηθεί ότι η Rosneft, ενδιαφέρεται να αγοράσει την πετρελαϊκή του, Bashneft.

Σύλληψη με...άρωμα Yukos στην Μόσχα

Ο Βλαντιμίρ Γιεβτουσένκοφ, ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους της Ρωσίας, έχει τεθεί υπό κατ'οίκον περιορισμό καθώς κατηγορείται για ξέπλυμα χρήματος, σε μια υπόθεση που σχετίζεται με την εξαγορά της ρωσικής εταιρίας παραγωγής πετρελαίου Bashneft.

Ο κ. Γιεβτουσένκοφ είναι πρόεδρος και μεγαλύτερος μέτοχος της AFK Sistema, μια από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές επιχειρήσεις της Ρωσίας. Εκτός από την Bashneft, στις θυγατρικές της Sistema περιλαμβάνονται η MTS, μια από τις μεγαλύτερες υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας στην χώρα και τη αλυσίδα παιδικών καταστημάτων Detsky Mir. Εχει επίσης ενδιαφέροντα στους κλάδους υγείας, τουρισμού και πληροφορικής.

Το Forbes κατατάσσει τον κ. Γιεβτουσένκοφ στην θέση του 15ου πλουσιότερου πολίτη της Ρωσίας, με περιουσία ύψους 6,8 δισ. δολ. Ο Λόρδος Μάντελσον, διακεκριμένος πρώην υπουργός της Βρετανικής κυβέρνησης και επίτροπος της ΕΕ, περιλαμβάνεται στα μέλη του Δ.Σ. της Sistema.

Η υπηρεσία ερευνών της Ρωσίας, το "FBI της Μόσχας", ανακοίνωσε ότι ερευνά τις κατηγορίες για κλοπή μετοχών και ενεργειακών περιουσιακών στοιχείων στο Μπασκορτοστάν, περιοχή της κεντρικής Ρωσίας όπου δραστηριοποιείται η Bashneft. Ανέφερε ότι υπάρχουν «εύλογες υποψίες» ότι ο κ. Γιεβτουσένκοφ μετείχε σε νομιμοποιήσεις περιουσιών που εξασφαλίστηκαν με παράνομα μέσα.

Η Sistema ανακοίνωσε ότι οι κατηγορίες είναι «απολύτως αβάσιμες» και θα πολεμήσει με κάθε νομικό μέσο στην υπόθεση. Η μετοχή της Sistema βούλιαξε 37% και το χρηματιστήριο της Μόσχας ανέστειλε προσωρινά την διαπραγμάτευση της μετοχής της Bashneft που διολίσθησε πάνω από 23%.

Η σύλληψη του κ. Γιεβτουσένκοφ έγινε λίγες ημέρες μετά την φημολογία στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, ότι η κρατική πετρελαϊκή Rosneft, ενδιαφέρεται να αγοράσει την Bashneft. Η τελευταία είναι μια από τις λίγες ρωσικές πετρελαϊκές επιχειρήσεις που δεν τελεί υπό τον έλεγχο του κράτους.

Αναπόφευκτα, οι εξελίξεις γύρω από τον κ. Γιεβτουσένκοφ ξυπνούν μνήμες από την εκστρατεία εναντίον του Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, πρώην επικεφαλής της πετρελαϊκής εταιρίας Yukos, ο οποίος πέρασε 10 χρόνια στην φυλακή όταν καταδικάστηκε για απάτη και φοροδιαφυγή. Η δίωξή του θεωρήθηκε ευρέως ότι είχε πολιτικά κίνητρα.

Επικεφαλής της Rosneft είναι ο Ιγκόρ Σεχίν, στενός σύμμαχος του Προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν. Η εταιρία του αγόρασε πολλά από τα ενεργητικά της Yukos όταν φυλακίστηκε ο κ. Χοντορκόφσκι.

Το βέβαιο είναι ότι η σύλληψη του κ. Γιεβτουσένκοφ θα προκαλέσει πρόσθετο πλήγμα στο επενδυτικό κλίμα της Ρωσίας, που έχει ήδη επιδεινωθεί δραματικά λόγω της εμπλοκής της χώρας στην ουκρανική κρίση.Ο κ. Γιεβτουσένκοφ εργάστηκε στην δημαρχεία της Μόσχας από το 1987 έως το 1993, όταν ίδρυσε μαζί με συνεταίρους την Sistema. Η εταιρία ξεκίνησε πουλώντας ρωσικό πετρέλαιο στο εξωτερικό και εισάγοντας ηλεκτρονικούς υπολογιστές και αναπτύχθηκε ταχέως κατά την διάρκεια της χαοτικής δεκαετίας του 1990.

Υπήρξε μάλιστα σύμμαχος του Γιούρι Λουζκόφ, του άλλοτε πανίσχυρου δημάρχου της Μόσχας στην περίοδο 1992 και 2010.

 

© The Financial Times Limited 2014. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v