Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι περιμένουν οι αγορές από την ΕΚΤ

Δεδομένου ότι η ευρωζώνη παραμένει ο μεγάλος «πονοκέφαλος» μεταξύ των μεγάλων ανεπτυγμένων οικονομιών, η συνεδρίαση της ΕΚΤ συγκεντρώνει το μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον. Πληθωρισμός και ανεργία, καθώς και απασχόληση ΗΠΑ, στο επίκεντρο.

  • του Gavin Jackson
Τι περιμένουν οι αγορές από την ΕΚΤ

Ανάμεσα στις μεγάλες οικονομίες, την μεγαλύτερη αναστάτωση στις αγορές προκαλεί η ευρωζώνη και γι'αυτό η τακτική συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την Πέμπτη, καθώς και οι ανακοινώσεις των μεγεθών για τον πληθωρισμό και την ανεργία αύριο, θα βρεθούν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.

Αναμένονται επίσης και σημαντικά στοιχεία για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ, καθώς και σημαντικές αναθεωρήσεις για το βρετανικό ΑΕΠ, μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα.

Στην περίπτωση της ΕΚΤ, θεωρείται απίθανο να ανακοινωθούν πρόσθετες μειώσεις επιτοκίων, δεδομένου ότι το επιτόκιο αναχρηματοδότησης βρίσκεται ήδη στο 0,05% και το καταθέσεων στο -0,2%. Ωστόσο, η σταθερή ροή απογοητευτικών στατιστικών δεδομένων, έχει αυξήσει τις συζητήσεις για την πιθανότητα εισαγωγής πρόσθετων μέτρων, μεταξύ των οποίων και το ενδεχομενο να εισάγει η ΕΚΤ την δική της εκδοχή «ποσοτικής χαλάρωσης» (quantitative easing).

Η αντίδραση στην προσφορά φθηνών τετραετών δανείων από την ΕΚΤ μέσω των μηχανισμών Targeted Longer-Term Refinancing Operations (TLTRO), ήταν υποτονική. Ωστόσο οι περισσότεροι παρατηρητές πιστεύουν ότι το σημαντικότερο σημείο της συνεδρίασης θα είναι η αποσαφήνιση των λεπτομερειών για τα προγραμματα εξαγορών χρεογράφων ABS (asset-backed securities) και καλυμμένων ομολόγων.

Οι αυριανές ανακοινώσεις για τον πληθωρισμό και την ανεργία, δεν προβλέπεται να μειώσουν τις πιέσεις στην ΕΚΤ. Ο πληθωρισμός εκτιμάται ότι έχει υποχωρήσει στο 0,3% από το ήδη αναιμικό 0,4% και η ανεργία ότι παρέμεινε στο 11,5%.

Στις ΗΠΑ, αναμένεται να ανακοινωθεί βελτίωση της απασχόλησης και άνοδος στα μισθολόγια κατά 215.000. Αν επιβεβαιωθεί αυτό το «καλό νούμερο» οι αγορές θα ηρεμήσουν από την αναταραχή που προκάλεσε η προηγούμενη αναιμική άνοδος κατά 90.000.

Με ενδιαφέρον αναμένεται και η αναθεώρηση των μεγεθών για το βρετανικό ΑΕΠ για τα έτη 2013 και 2014. Στις νέες μετρήσεις θα συμπεριληφθούν οι οικονομικές επιδράσεις από τις φιλανθρωπίες, την βιομηχανία του σεξ και την παράνομη διακίνηση ναρκωτικών. Οι αναλυτές περιμένουν ότι οι αναθεωρήσεις θα δείξουν ακόμη καλύτερη εμφάνιση για την βρετανική οικονομία.

© The Financial Times Limited 2014. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v