Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΕ: Βαρύς για τις γαλλικές τράπεζες ο λογαριασμός του Ταμείου Διάσωσης

Το σύστημα θα αποδειχθεί δαπανηρό για την Γαλλία που στο τραπεζικό της σύστημα κυριαρχούν τρεις μεγάλες τράπεζες και ευνοϊκό για την «στρατιά» των γερμανικών μικρών Sparkassen που θα καταλήξουν να πληρώνουν μόλις €1.000 τον χρόνο στο ταμείο.

ΕΕ: Βαρύς για τις γαλλικές τράπεζες ο λογαριασμός του Ταμείου Διάσωσης

Το σχέδιο τροφοδοσίας του νέου ταμείου διασώσεων της Ε.Ε. με 55 δισ. ευρώ ανακοίνωσαν οι Βρυξέλλες, ένα σχέδιο που βαραίνει έντονα τις μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρώπης κι έτσι –όπως παραδέχονται και στην Κομισιόν- ωφελεί την Γερμανία της οποίας το τραπεζικό σύστημα απαρτίζεται από εκατοντάδες μικρές και μεσαίες τράπεζες.

Με βάση το σχέδιο –που είναι το τελευταίο μεγάλο ανοιχτό ζήτημα στην πορεία της ευρωζώνης προς την «τραπεζική ενοποίηση»- το 90% των 55 δισ. ευρώ θα προέλθουν από τις μεγάλες τράπεζες της ευρωζώνης, οι οποίες σύμφωνα με τους αξιωματούχους της Κομισιόν καταλαμβάνουν το 85% του συνόλου των τραπεζικών ενεργητικών.

Το σύστημα θα αποδειχθεί ως εκ τούτου δαπανηρό για την Γαλλία, που στο τραπεζικό της σύστημα κυριαρχούν τρεις μεγάλες τράπεζες.

Οι μικρές τράπεζες –που περιγράφονται ως εκείνες με λιγότερα από 1 δισ. ευρώ σε ενεργητικά και λιγότερα από 300 εκατ. ευρώ σε καταθέσεις- θα πληρώσουν μόνο το 0,3% των συνολικών κεφαλαίων διασώσεων, μολονότι καταλαμβάνουν το 1% των τραπεζικών ενεργητικών της ευρωζώνης. Οι μεσαίου μεγέθους τράπεζες, που καλύπτουν το 14% των ενεργητικών θα πληρώσουν μόνο 9,7%.

Οι κανόνες σημαίνουν ότι πάνω από το ένα τέταρτο από την «στρατιά» των γερμανικών Sparkassen – μικρών, τοπικών αποταμιευτικών τραπεζών με «πολιτικές διασυνδέσεις»- θα καταχωρηθούν ως «μικρές» και θα πληρώνουν μόλις €1.000 τον χρόνο στο fund.

Η ομάδα των γερμανικών αποταμιευτικών τραπεζών –που περιλαμβάνει 417 Sparkassen και επτά μεγαλύτερες Landesbanken – διαθέτει συνολικά ισολογισμό σχεδόν 2,3 τρισ. ευρώ που είναι μεγαλύτερος από της Deutsche Bank, της μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας βάση ενεργητικού.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δικαιολόγησε την υπερ-στάθμιση των μεγαλύτερων τραπεζών της ευρωζώνης, με το επιχείρημα ότι αυτές έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να χρειαστούν κεφάλαια διασώσεων από το ταμείο σε περίπτωση κρίσης.
Όταν ολοκληρωθεί η τροφοδοσία του συστήματος το 2024, το νέο ταμείο θα αντιστοιχεί στο 1% των καταθέσεων που θα υπάρχουν στις χώρες οι οποίες θα συμμετέχουν στην τραπεζική ένωση της Ε.Ε.

«Η προσέγγιση που επιλέξαμε είναι δίκαιη, καθώς κάθε τράπεζα θα συνεισφέρει αναλογικά με το μέγεθος και το ρίσκο της,» σχολιασε ο απερχόμενος Επίτροπος οικονομικών υποθέσεων Michel Barnier. «Έχει επίσης τις σωστές αναλογίες, διότι οι μικρότερες τράπεζες διαθέτουν το δικό τους προσαρμοσμένο καθεστώς συνεισφορών».

Ωστόσο, ορισμένες από τις πιο δραματικές τραπεζικές καταρρεύσεις στην κρίση της ευρωζώνης –όπως της ιρλανδικής Anglo-Irish, της ισπανικής Bankia και της Λαϊκής Κύπρου- αφορούσαν μικρού ή μεσαίου μεγέθους τράπεζες.

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επέμειναν ότι πολλές από τις τράπεζες θα πληρώσουν εντέλει περισσότερα, γιατί το σύστημα εισφορών θα βασίζεται όχι μόνο στο μέγεθός τους, αλλά και στο πόσο επικίνδυνος είναι ο ισολογισμός τους. Οι πιο ριψοκίνδυνες τράπεζες μπορεί εντέλει να πληρώσουν τα διπλάσια από τις τράπεζες με μεγαλύτερη καταθετική βάση.

Οι αξιωματούχοι της Ε.Ε. αρνήθηκαν να δημοσιοποιήσουν τα ακριβή ποσά με τα οποία θα συνεισφέρει κάθε κράτος μέλος στο ταμείο των 55 δισ ευρώ.

Παραδέχτηκαν ότι, ορισμένες χώρες με μεγάλη συγκέντρωση στο τραπεζικό σύστημα, θα καταλήξουν να πληρώσουν 4,5 φορές περισσότερα απ'όσα θα πλήρωναν με βάση τους υπάρχοντες κανόνες της Ε.Ε. για τα εθνικά συστήματα διασώσεων.

 

© The Financial Times Limited 2014. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v