Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το αμερικανικό χρήμα εγκαταλείπει τα ευρωπαϊκά ETFs

Επιταχύνθηκε η αμερικανική «έξοδος» από τα μετοχικά ETFs της Ευρώπης στο πρόσφατο χρηματιστηριακό «ξεπούλημα» με εκροές $3 δισ. μέχρι στιγμής τον Οκτώβριο. Μετακινήσεις προς συναλλαγματικά «προφυλαγμένα» funds.

  • του Ralph Atkins (Λονδίνο)
Το αμερικανικό χρήμα εγκαταλείπει τα ευρωπαϊκά ETFs

H υποχώρηση των Αμερικανών επενδυτών από την Ευρώπη επιταχύνθηκε αυτό το μήνα, και τα ποσά που εξήλθαν από τα μετοχικά ETFs με ευρωπαϊκό επίκεντρο έχουν ήδη ξεπεράσει το προηγουμενο ρεκόρ το οποίο είχε σημειωθεί τον Αύγουστο.

Μέχρι στιγμής στον Οκτώβριο, οι εκροές από τα εισηγμένα στις ΗΠΑ ευρωπαϊκά exchange traded funds ανέρχονται κοντα στα 3 δισ. δολ. σύμφωνα με ανάλυσης της εταιρίας χρηματιστηριακών δεδομένων Markit. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσό από τότε που «γεννήθηκαν» αυτά τα προϊόντα μια δεκαετία και πλέον νωρίτερα.

Τις εκροές «οδήγησε» η αποδυνάμωση του ευρώ και οπωσδήποτε καθρεφτίζουν την διεθνή αλλαγή της ψυχολογίας εναντίον της Ευρώπης, λόγω των φόβων ότι η ήπειρος θα διολισθήσει σε δίνη αποπληθωρισμού. «Δεν υπάρχει αναπτυξιακό σενάριο εκεί», σχολιάζει ο Simon Colvin, αναλυτής της Markit.

Τα ETFs, που συναλλάσσονται όπως οι μετοχές και συχνά ακολουθούν «καλάθια» χρεογράφων, χρησιμοποιούνται ευρέως από τα hedge funds αλλά και από «λιανικούς» επενδυτές, ως εύκολος τρόπος για γρήγορη και άμεση τοποθέτηση πάνω στις αλλαγές των οικονομικών προοπτικών. Οι εκροές κλιμακώθηκαν από τις 10 Οκτωβρίου, μετά από μια εβδομάδα κάθετων απωλειών στις διεθνείς μετοχές.

Τους Αμερικανούς επενδυτές ενθάρρυναν στον επαναπατρισμό των κεφαλαίων οι αποκλίσεις ανάμεσα στην οικονομική πολιτική της Ευρώπης και των ΗΠΑ, που έχουν πιέσει το ευρώ 9% χαμηλότερα έναντι του δολαρίου από τον Μάιο.

Το ΔΝΤ προειδοποίησε πρόσφατα ότι υπάρχει 40% πιθανότητα να πέσει η ευρωζώνη σε ύφεση, αν και οι δείκτες ΡΜΙ που ανακοινώθηκαν σήμερα για την ευρωζώνη εξέπληξαν ευχάριστα τους επενδυτές.

Η Βρετανία, που δεν ανήκει στην ευρωζώνη, δεν έμεινε απρόσβλητη από την αλλαγή ψυχολογίας και οι εκροές από τα βρετανικά ETFs αυτόν τον μήνα πλησιάζουν τα $700 εκατ. που είναι επίσης ποσό ρεκόρ.

Και οι διεθνείς επενδυτές αποσύρθηκαν από τα ευρωπαϊκά μετοχικά funds τους τελευταίους μήνες. Την περασμένη εβδομάδα εκδηλώθηκαν εκροές ρεκόρ 5,7 δισ. δολ. από τα ευρωπαϊκά μετοχικά funds που παρακολουθεί η εταιρία χρηματιστηριακών δεδομένων EPFR.

Πάντως οι Αμερικανοί επενδυτές δεν εγκαταλείπουν την Ευρώπη, όταν μπορούν να προστατευθούν από την πτώση του ευρώ. Οι εισροές στα εισηγμένα στις ΗΠΑ ευρωπαϊκά ETFs που έχουν hedge (κάλυψη) από τις συναλλαγματικές διακυμάνσεις, επιταχύνθηκαν κι έχουν φτάσει στα 326 εκατ. δολ. αυτό τον μήνα, γεγονός που κατά την Markit σημαίνει ότι «οι επενδυτές εξακολουθούν να επιθυμούν να αναπτύσσουν ανοίγματα στην ευρωζώνη».

© The Financial Times Limited 2014. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v