Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα πρώτα βήματα της Fed στην αύξηση επιτοκίων

Ποιες χρονικές στιγμές για αύξηση στα αμερικανικά επιτόκια, υποδεικνύει το νέο ανακοινωθέν της Fed. Γιατί "αιφνιδιάστηκαν" μετοχές και ομόλογα. Οι τρεις καίριες αλλαγές στην φρασεολογία και οι νέες εστίες ενδιαφέροντος της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ.

  • του Robin Harding (Ουάσιγκτον)
Τα πρώτα βήματα της Fed στην αύξηση επιτοκίων

Η έκπληξη που ένοιωσαν οι αγορές με την αυστηρότερη φρασεολογία της αμερικανικής Federal Reserve καταδεικνύει ότι οι φόβοι για την παγκόσμια ανάπτυξη είναι πολύ «προχωρημένοι» σε σύγκριση με τα καλά στατιστικά που εκπέμπει η μεγαλυτερη οικονομία του πλανήτη.

Οι μετοχές διολίσθησαν και το δολάριο εκτινάχθηκε όταν η Fed έκανε μια σειρά αλλαγές στην φρασεολογία της, μιλώντας για οικονομική βελτίωση και κρατώντας ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων στις αρχές του επόμενου έτους.

Οι αλλαγές αυτές δεν ήταν αιφνιδιαστικές. Αντίθετα, ταιριάζουν στο μακροχρόνιο μοτίβο της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ να προχωρά σταθερά προς την πρώτη αύξηση επιτοκίων, έστω κι αν οι αγορές στρέφονται μια προς την μια κατεύθυνση και μια προς την άλλη.

Η χρηματιστηριακή αναταραχή που κορυφώθηκε πριν 10 ημέρες, όταν οι μετοχές και τα yields των ομολόγων βούλιαξαν λόγω φόβων για επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, ώθησε τους επενδυτές να προεξοφλούν καθυστέρηση στην αύξηση των επιτοκίων της Fed – μέχρι και για το φθινόπωρο του 2015.

Όμως οι αγορές απέδωσαν στην Fed πολύ περισσότερους φόβους απ'όσους πραγματικά έχει η κεντρική τράπεζα, όπως έδειξε και το ανακοινωθέν της. Παράλληλα εξάλλου, τα στατιστικά δεδομένα εξακολουθούν να σκιαγραφούν καλή εικόνα για την οικονομία των ΗΠΑ.

Το ανακοινωθέν της επιτροπής καθορισμού πιστωτικής πολιτικής FOMC υποδεικνύει ότι η πιθανότερη στιγμή της αύξησης των επιτοκίων είναι ο Ιούνιος 2015, αλλά παραμένει ανοιχτή η επιλογή να προηγηθεί η άνοδος ή και να καθυστερήσει, αν ο πληθωρισμός παραμείνει χαμηλός.

Οι τόνοι είναι αυστηρότεροι από πολλές απόψεις. Πρώτον η Fed αναφέρει ότι πλέον δεν υπάρχει «πολύ» αναξιοποίητο εργατικό δυναμικό, που σημαίνει ότι πλέον η πλήρης απασχόλησης βρίσκεται εντός οπτικού πεδίου.

Δεύτερον, η φρασεολογία δείχνει ότι η δήλωση πως προβλέπεται τα επιτόκια να παραμείνουν χαμηλά για «σημαντικό χρονικό διάστημα», θα μπορούσε να αφαιρεθεί από το ανακοινωθέν του Δεκεμβρίου ή του Ιανουαρίου.

Τρίτον, η Fed εισήγαγε μια «φράση διαφυγής» ανάλογη με την ορολογία που χρησιμοποίησε η διοικητής Janet Yellen στο Τζάκσον Χόουλ τον Αύγουστο, δηλώνοντας ότι, αν η πρόοδος προς πλήρη απασχόληση και πληθωρισμό 2% είναι ταχυτερη από την αναμενόμενη, η αυξηση επιτοκίων θα γίνει πριν περάσει «σημαντικό χρονικό διάστημα».

Για να φέρει μια ισορροπία, η Fed υπογράμμισε ότι τα επίπεδα του πληθωρισμού παραμένουν χαμηλά και αυτό ίσως γίνει πλέον ένας βασικός παράγοντας στις αποφάσεις για τα επιτόκια. «Ο πληθωρισμός συνεχίζει να τρέχει βραδύτερα από τον μακροχρόνιο στόχο της κεντρικής τράπεζας,» τονίζει η Fed.

Το προτιμώμενο βαρόμετρο της Fed στην ανίχνευση των πληθωριστικών προοπτικών είναι ο ετήσιος πληθωρισμός, που κινείται στο 1,5%. Αν αρχίσει να κινείται προς το 2% θα μπορούσε να αποφασιστεί αύξηση επιτοκίων νωρίτερα. Αν παραμείνει χαμηλά, η Fed ίσως αφήσει να φανεί το πόσο χαμηλά μπορεί να πέσει η ανεργία.

Σε κάθε περίπτωση, η βραδεία πορεία της Fed προς την έξοδο από την χαλαρή νομισματική πολιτική, θα συνεχιστεί.

© The Financial Times Limited 2014. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v