Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το ρούβλι και το «ντόμινο» στις αναδυόμενες αγορές

Πώς αντιδρούν τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών στην νέα ρωσική κρίση. Ποιες ισοτιμίες βυθίζει το πετρέλαιο, ποιες παρασέρνονται από το ντόμινο και ποιές «εξόδους» αναζητούν οι επενδυτές. Οι κανόνες, οι λίγες εξαιρέσεις και τα ελάχιστα καταφύγια.

  • του Jonathan Wheatley
Το ρούβλι και το «ντόμινο» στις αναδυόμενες αγορές

Στον μακροχρόνιο αγώνα ανάμεσα στο «ντόμινο» και την «διαφοροποίηση» των αναδυόμενων αγορών, το ντόμινο είναι σίγουρα ο νικητής αυτή την περίοδο. Δεν μπορούσε να γίνει κι αλλιώς, καθώς το σοκ από την Ρωσία είναι πάρα πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί: Από το 1998 έχουν οι αναδυόμενες αγορές να δουν κάτι παρόμοιο.

Ωστόσο η μετάδοση δεν είναι απόλυτη και υπάρχουν ορισμένα αναδυόμενα νομίσματα που, για την ώρα τουλάχιστον, αντιστέκονται στις κάθετες απώλειες αυτού του μήνα. Η εικόνα έχει ως εξής:

-Κανένα νόμισμα δεν υποφέρει όσο του ρούβλι, αλλά ορισμένα πλησιάζουν, όπως η λίρα Τουρκίας. Σε αντίθεση με την Ρωσία, η Τουρκία επωφελείται από το φθηνό πετρέλαιο. Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της, που αποτελεί μόνιμο πονοκέφαλο για τους επενδυτές, συρρικνώνεται κατά 400 εκατ. δολ. και πλέον για κάθε 10 δολ. που χάνει το πετρέλαιο. Αλλά εξαιτίας της πολιτικής κρίσης την οποία δεν κάνει καμία προσπάθεια να συγκρατήσει ο πρόεδρος Ερντογάν, η τουρκική λίρα έχει παγιδευτεί στην δίνη της αποφυγής του κινδύνου των αναδυόμενων.

-Η εικόνα είναι διαφορετική στην Βραζιλία. Το ρεάλ θα έπρεπε να έχει σφυροκοπηθεί, καθώς η Βραζιλία είναι κορυφαίος εξαγωγέας εμπορευμάτων. Δεν είναι όμως κορυφαίος εξαγωγέας πετρελαίου, τουλάχιστον όχι ακόμη. Αλλά η χώρα υποφέρει από το σύνδρομο του ντόμινο, επειδή είναι μια από τις συναλλαγματικές αγορές με την μεγαλύτερη ρευστότητα και επειδή οι επενδυτές δεν τρέφουν ακόμη εμπιστοσύνη για την νέα οικονομική ομάδα της κυβέρνησης.

-Μεγάλη βουτιά εμφανίζει και η ναΐρα της Νιγηρίας, που είναι επίσης κορυφαίος εξαγωγέας πετρελαίου και πλήττεται από την βύθιση των τιμών του μαύρου χρυσού. Ωστόσο οι προσπάθειες της κεντρικής τράπεζας να συγκρατήσει την ελεύθερη πτώση της ναΐρα, δείχνουν να αποδίδουν.

-Όλα τα παραπάνω νομίσματα ήταν αναμενόμενο να βουλιάξουν υπό τις τρέχουσες συνθήκες. Όχι όμως η ρουπία Ινδίας. Η Ινδία επωφελείται από το φθηνό πετρέλαιο και η κυβέρνησή της έχει καλή απήχηση στους επενδυτές. Αλλά και η Ινδία είναι μια αγορά με βαθιά ρευστότητα, οπότε οι επενδυτές αναζητούν και εκεί τις εξόδους.

-Ανάλογη εικόνα επικρατεί στην ρουπία της Ινδονησίας, που παρασύρεται από το κύμα εξόδου από τις αναδυόμενες.

-Το ραντ Νοτίου Αφρικής δεν έχει καλύτερη τύχη. Στα πρώτα στάδια πτώσης του πετρελαίου άντεξε αρκετά, αλλά από τον Δεκέμβριο έχει παρασυρθεί στην πτώση.

-Το ζλότι Πολωνίας είναι ένα ακόμη νόμισμα που υφίσταται αναπάντεχες πιέσεις, δεδομένου ότι έχει πολύ καλή φήμη στον επενδυτικό κόσμο ως «καταφύγιο» των αναδυόμενων αγορών. Έχει πράγματι αντέξει στις ακραίες συνθήκες που επικρατούν αλλά και πάλι εμφάνισε υποτίμηση 12% έναντι του δολαρίου μέχρι και τον Νοέμβριο.

-Έτσι απομένει μόνο το γουόν Νοτίου Κορέας ως εξαίρεση. Έχει ενισχυθεί κατακόρυφα αυτό τον μήνα, πιθανότατα στηριζόμενο στο πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών της χώρας. Ωστόσο και το γουόν απειλείται από την αναπτυξιακή πολιτική της Ιαπωνίας και την πτώση του ανταγωνιστικού ιαπωνικού γεν. Το γουόν είναι ένα από τα λίγα «καταφύγια» στον κόσμο των αναδυόμενων νομισμάτων, αλλά ίσως να μην είναι για πολύ ακόμη.

© The Financial Times Limited 2014. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v