Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

H Apple έτοιμη να υποστεί τις συνέπειες της ανόδου του δολαρίου

Σημαντικό πλήγμα στις πωλήσεις αμερικανικών επιχειρήσεων έχει επιφέρει η άνοδος του δολαρίου. Η τεχνολογική βιομηχανία, με μεγάλο ποσοστό εξαγωγών, είναι η πρώτη που βλέπει τα κέρδη της να μειώνονται. Οι μετοχές, όμως, αρνούνται να πέσουν!

H Apple έτοιμη να υποστεί τις συνέπειες της ανόδου του δολαρίου

Η άνοδος του δολαρίου έχει ήδη εξαφανίσει πάνω από 20 δισ. από τις πωλήσεις του πρώτου τριμήνου των μεγαλύτερων αμερικανικών εταιριών, ποσό μεγαλύτερο από τα έσοδα της Intel της Caterpillar ή της Goldman Sachs τους τρεις πρώτους μήνες του χρόνου, σύμφωνα με την ανάλυση των Financial Times.

Καθώς η εποχή ανακοίνωσης των κερδών για τις αμερικανικές επιχειρήσεις είναι ήδη στα μισά, το ποσό αυτό αναμένεται να αυξηθεί κι άλλο. Η Apple, η εταιρία με τη μεγαλύτερη αξία στον κόσμο, πρόκειται να ανακοινώσει αποτελέσματα τη Δευτέρα και είχε προειδοποιήσει τον Ιανουάριο ότι οι μεταβολές του νομίσματος θα μπορούσαν να μειώσουν τα κέρδη τριμήνου περισσότερο από $2 δισ.

Μέχρι στιγμής, κατά τη διάρκεια της τρέχουσας περιόδου, οι General Motors, IBM, Procter & Gamble, Amazon και η Johnson & Johnson είδαν τις πωλήσεις τους να μειώνονται πάνω από $1 δισ. όταν μετέτρεψαν τα έσοδα που είχαν στο εξωτερικό σε αμερικανικό νόμισμα.

Γνωστά και ως «ανάπτυξη πρώτης γραμμής», τα έσοδα αντικατοπτρίζουν πόσο γρήγορα αναπτύσσεται μια επιχείρηση. Τα τελευταία χρόνια οι πωλήσεις των μεγάλων διεθνών αμερικανικών εταιριών είχαν επωφεληθεί από το αδύναμο δολάριο και από την δυναμική επέκταση τους στις αναδυόμενες οικονομίες.

Ωστόσο, η σταθερή ανοδική πορεία στο δολάριο από το περασμένο καλοκαίρι και η όλο και μικρότερη οικονομική δραστηριότητα παγκοσμίως, έχει βαρύνει σημαντικά στα αποτελέσματα πολλών αμερικανικών εταιριών blue-chip.

Έτσι, ενώ το 71% των 500 εταιριών του S&P έχει μειώσει τις προσδοκίες του για κερδοφορία κατά το πρώτο τρίμηνο, το 55% των εταιριών δεν έχει καταφέρει να ξεπεράσει τις προβλέψεις, σύμφωνα με τo δείκτη S&P Capital IQ.

«Η 'ανάπτυξη πρώτης γραμμής' αντιμετωπίζει σημαντικές δυσκολίες. Το δολάριο είναι μεγαλύτερο πρόβλημα από ότι πίστευαν οι περισσότεροι», ανέφερε ο Dan Greenhaus, επικεφαλής στρατηγικού σχεδιασμού στην BTIG. Ωστόσο, οι δείκτες των αμερικανικών μετοχών έχουν επανέλθει σε επίπεδα ρεκόρ κι οι επενδυτές βρίσκονται σε εφορία, καθώς τα συνολικά κέρδη ξεπερνούν τις προβλέψεις των αναλυτών. Ο S&P 500 έκλεισε την περασμένη εβδομάδα σε νέο υψηλό 2.117,69 ενώ ο Nasdaq ξεπέρασε τα υψηλά της εποχής της φούσκας «dotcom» του 2000.

Παρότι τα κέρδη δεν είναι μεγάλα, είναι μεγαλύτερα από ό,τι αναμενόταν, δήλωσε ο Dan Greenhaus της BTIG. 

H ανάλυση των αναφορών των κερδών, των παρουσιάσεων, των συνεδρίων και των σχολίων των διοικητικών στελεχών περιλάμβαναν περισσότερους από 100 εκ των 190 εταιριών του S&P 500, οι οποίες έως τώρα δημοσιοποίησαν τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου.

Η ανάλυση των Financial Times έδειξε μία μείωση $20,1 δισ. στις πωλήσεις, η οποία αν είχε αποφευχθεί θα οδηγούσε σε αύξηση εσόδων στα $796 δισ. κατά 2,6%. Αν αφαιρεθούν οι χρηματοπιστωτικές διακυμάνσεις, οι πωλήσεις θα έπρεπε να είναι 3% υψηλότερες. 

Ενώ όμως η τεχνολογική βιομηχανία ήταν πράγματι ιδιαίτερα εκτεθειμένη στη μεταβολή του δολαρίου – οι πωλήσεις της στο εξωτερικό είναι περισσότερες από οποιουδήποτε άλλου κλάδου – ένα μεγάλο εύρος εταιριών έχει προειδοποιήσει για τις συνέπειες: Μεταξύ άλλων οι McDonald's, Google, Facebook, Microsoft, Tyco, Coca-Cola, Kimberly-Clark, 3M, Caterpillar και PepsiCo παρέπεμψαν στο θέμα των διακυμάνσεων του νομίσματος όταν εξέδιδαν τα αποτελέσματά τους.

«Το νόμισμα υπήρξε σημαντικό εμπόδιο για όλες τις πολυεθνικές επιχειρήσεις», είπε ο Dan Kelley, διαχειριστής κεφαλαίων της Fidelity. «Είναι κάτι το οποίο οι εταιρίες πρέπει να σκεφτούν διαφορετικά – π.χ. ποιες είναι οι συνέπειές του αν συνεχίσει έτσι και αν θα είχε νόημα να αλλάξουν τις δομές στο κόστος τους».

Μόνο οι μισές επιχειρήσεις έχουν αποκαλύψει αρκετές πληροφορίες ώστε να υπολογιστεί η επίπτωση του δολαρίου στις πωλήσεις. Πρόκειται για ένα καθαυτό νεφελώδες νούμερο, καθώς τα στελέχη των επιχειρήσεων πρέπει να λάβουν υπόψη τις μεταβολές στον κύκλο εργασιών, στον όγκο των αγαθών, τις πωλήσεις και της αγορές, μαζί με τις διακυμάνσεις της αγοράς συναλλάγματος.

© The Financial Times Limited 2015. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v