Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το καμουφλάζ στην ανεργία και το δίλημμα της ΕΚΤ

Θραύση κάνει η υποαπασχόληση στην Ελλάδα και όχι μόνο. Οι χώρες που έχουν πληγεί από την κρίση εμφανίζουν μεγάλα ποσοστά ανεργίας και ημιαπασχόλησης, υποδηλώνοντας σοβαρό πρόβλημα στην αγορά. Ποια πρέπει να είναι η αντίδραση της ΕΚΤ.

  • του Claire Jones (Γερμανία)
Το καμουφλάζ στην ανεργία και το δίλημμα της ΕΚΤ

Περίπου τρία τέταρτα των εργαζόμενων μερικής απασχόλησης στην Ελλάδα υποαπασχολούνται, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα, υπογραμμίζοντας την κρίση στην αγορά στις περιοχές της Ευρώπης που έχουν χτυπηθεί περισσότερο από την κρίση.

Λίγο περισσότεροι από το 72% των ημιαπασχολούμενων στην Ελλάδα ανέφεραν το 2014 ότι εργάστηκαν λιγότερες ώρες από αυτές που θα επιθυμούσαν, σύμφωνα με ετήσια έρευνα της Eurostat για την αγορά εργασίας στην Ε.Ε. Στην Κύπρο και στην Ισπανία τα ποσοστά αυτά ήταν 66% και 57% αντίστοιχα.

Στην Ε.Ε. περισσότερο από το ένα πέμπτο τωνημιαπασχολούμενων, δηλ. 9,8 εκατ. άνθρωποι, ήταν ταυτόχρονα υπόαπασχολούμενοι. Και πάνω από τα 2/3 αυτών ήταν γυναίκες.

Η έρευνα για την αγορά εργασίας ρίχνει φως στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το εργατικό δυναμικό της γηραιάς ηπείρου. Στο μπλοκ των 28 χωρών, το 9,8% του εργατικού δυναμικού, δηλ. 23,9 εκατ. άνθρωποι, είναι χωρίς εργασία. Στην ευρωζώνη, το επίσημο ποσοστό του 11,3% στην πραγματικότητα κρύβει τις τεράστιες ανισότητες των ποσοστών ανεργίας στην περιοχή.

Έτσι, π.χ. στην Άνω Βαυαρία της Γερμανίας, υπάρχει σχεδόν πλήρης απασχόληση, με το ποσοστό ανεργίας να βρίσκεται στο 2,4% το 2014. Στον αντίποδα, σε περιοχές που έχουν δεχθεί το ισχυρότερο πλήγμα από την οικονομική και πολιτική κρίση της Ευρώπης, π.χ. στην Ανδαλουσία της Ισπανίας, το ποσοστό των ανέργων αγγίζει το 38%, ενώ στην Ελλάδα λίγο πάνω από το ένα τέταρτο του εργατικού δυναμικού της είναι χωρίς δουλειά.

Τη στιγμή που ο συνδυασμός φθηνού πετρελαίου, αδύναμου ευρώ και πιο επιθετικής νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ δίνουν ελπίδες για ισχυρότερη οικονομική ανάκαμψη, η ανάπτυξη παραμένει πολύ αργή και η εμπιστοσύνη υπερβολικά εύθραυστη για να προσλάβουν οι επιχειρήσεις ικανό αριθμό εργαζομένων.

«Ακόμα κι αν βλέπουμε σταδιακά πιο ενθαρρυντικά ποσοστά ανεργίας, το σημείο αφετηρίας είναι πολύ χαμηλό», δήλωσε ο Bert Colijn, επικεφαλής οικονομικός αναλυτής στο The Conference Board. «Τα νούμερα το δείχνουν αυτό. Δείχνουν πόση αδράνεια κυριαρχεί στην ευρωπαϊκή αγορά εργασίας».

Η έρευνα της Eurostat έχει σημαντικές προεκτάσεις για την πολιτική ηγεσία της ευρωζώνης, η οποία θα πρέπει να ζυγίσει το μέγεθος της οικονομικής αδράνειας -ή του ανεκμετάλλευτου δυναμικού- στην αγορά εργασίας όταν θα αποφασίσει πόση στήριξη θα παράσχει στην οικονομία της περιοχής.

Οι τελευταίες προβλέψεις της ΕΚΤ έδειξαν ότι οι αναλυτές της αναμένουν ανεργία 9,9% το 2017, χρονιά που σύμφωνα με τις προβλέψεις θα αρχίσουν οι σκέψεις για άνοδο του επιτοκίου από το ιστορικό χαμηλό 0,05% όπου βρίσκεται σήμερα.

Ωστόσο, τα σημάδια ότι ένας ικανός αριθμός ημιαπασχολούμενων της περιοχής θα είναι ταυτοχρόνως και υποαπασχολούμενοι θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε καθυστέρηση της ανόδου των επιτοκίων.

© The Financial Times Limited 2015. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v