Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βροχή διαψεύσεων σε δημοσίευμα για δήθεν σχέδιο bail in... των τραπεζιτών

Κατηγορηματικά διαψεύδονται πληροφορίες των FT ότι Ελληνες τραπεζίτες επεξεργάζονται σχέδια ανάγκης με κούρεμα καταθέσεων άνω των €8.000. «Αυτά αν ποτέ συμβούν θα τα αποφασίσουν... άλλοι, όχι εμείς»! Ανάκληση του δημοσιεύματος ζητά το ΥΠΟΙΚ που μιλά για προβοκάτσια. Δηλώσεις Κατσέλη.

Βροχή διαψεύσεων σε δημοσίευμα για δήθεν σχέδιο bail in... των τραπεζιτών

Με κατηγορηματικό τρόπο διαψεύδουν σύσσωμες οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών δημοσίευμα των Financial Times σύμφωνα με το οποίο οι ελληνικές τράπεζες εξετάζουν «σχέδια» να προχωρήσουν σε κούρεμα καταθέσεων σε ποσοστό 30% για ποσά από 8.000 και άνω.

Το Euro2day.gr επικοινώνησε με ανώτατα τραπεζικά στελέχη οποία τονίζουν πως δεν επεξεργάζονται κούρεμα καταθέσεων σημειώνοντας ότι έτσι κι αλλιώς αν τεθεί τέτοιο θέμα δεν θα είναι… εκείνοι, αλλά οι αρμόδιες αρχές που θα αποφασίσουν ποσό και ποιοι θα «κουρευτούν». 

Πλήρως ανυπόσταστο χαρακτήρισε η πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και της Εθνικής Τράπζας κα Λούκα Κατσέλη με τηλεφωνική της παρέμβαση στον ΣΚΑΪ, υποστηρίζοντας ότι «αυτό το δημοσίευμα είναι μόνο εκ του πονηρού». Όπως επισήμανε, «δεν υπάρχει κανένα τέτοιο σενάριο».

Σε άμεση διάψευση προχώρησε και το υπουργείο Οικονομικών: Το δημοσίευμα των Financial Times για κούρεμα καταθέσεων είναι προβοκάτσια και αποτελεί υπονόμευση του δημοψηφίσματος της Κυριακής και της λαϊκής ετυμηγορίας. Το Υπουργείο Οικονομικών ζητά από τους FT να ανακαλέσουν το ψευδέστατο δημοσίευμα. Η Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, κυρία Λούκα Κατσέλη, έχει ήδη διαψεύσει κατηγορηματικά αυτή τη νοσηρή «είδηση».

Όπως υποστηρίζεται από τους Financial Times, «το κούρεμα θα επιβληθεί στο πλαίσιο μιας συνολικής αναδιάρθρωσης του τραπεζικού τομέα μόλις η Ελλάδα επιστρέψει σε πρόγραμμα διάσωσης», ωστόσο η ίδια πηγή σημείωσε πως «αυτό δεν είναι κάτι που θα συμβεί άμεσα».

Από την άλλη πλευρά, αξιωματούχοι της ευρωζώνης ανέφεραν στους FT, ότι δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση. Άλλωστε μια τέτοια διαδικασία δεν ξεκινά από τις ελληνικές τράπεζες αλλά από την ΕΚΤ εάν και εφόσον κηρύξει τις ελληνικές τράπεζες μη φερέγγυες (insolvent) ή αποσύρει την στήριξη που δίνει με τη μορφή του ELA.

Δύο υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη είπαν ότι η χώρα έχει ρευστό για να κρατήσει τα ΑΤΜ γεμάτα μόνο μέχρι τα μέσα της επόμενης εβδομάδας. Είχε προηγηθεί η απόφαση της ΕΚΤ αυτήν την εβδομάδα να μην αυξήσει την παροχή έκτακτης χρηματοδότησης (ELA) στις ελληνικές τράπεζες, μετά την λήξη το προγράμματος στις 30 Ιουνίου.

«Η φερεγγυότητα των ελληνικών τραπεζών δεν αποτελεί ζήτημα αυτήν την στιγμή, αλλά είναι προφανές ότι οι τράπεζες θα επηρεαστούν από το πόσο γρήγορα η χώρα θα κλείσει η συμφωνία.

© The Financial Times Limited 2015. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v