Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτώση 0,2% στο Ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων την Παρασκευή

Την Παρασκευή το συνολικό Ενεργητικό της αγοράς των Α/Κ κινήθηκε πτωτικά κατά -0,20% και διαμορφώθηκε στα 6,557 δισ. €.

  • του Κώστα Σιαμπράκου*

Ανάλυση του Κώστα Σιαμπράκου (KSMEIZON) για την αγορά των Α/Κ την Παρασκευή 3/3/2017

Σημαντικός ρυθμιστής, ως προς την κινητικότητα του Ενεργητικού των Α/Κ (και όχι μόνον), σε όλο το διάστημα του Φεβρουαρίου, καθώς και των πρώτων ημερών του Μαρτίου, είναι η πορεία της διαπραγμάτευσης ως προς την Ελληνική αξιολόγηση. Γεγονός απόλυτα φυσιολογικό, καθώς επηρεάζει τις κατηγορίες που δραστηριοποιούνται άμεσα ή έμμεσα σε Ελληνικούς τίτλους και αποτελούν το 1/3 των υπό διαχείριση κεφαλαίων του Θεσμού.

Αναλυτικότερα, την Παρασκευή το συνολικό Ενεργητικό της αγοράς των Α/Κ κινήθηκε πτωτικά κατά -0,20% και διαμορφώθηκε στα 6,557 δις €. Ο αυξητικός ρυθμός των μεριδίων κατά 0,05%, μεταφράζεται σε οριακές εισροές αξίας 1,852 εκατ. €, που απορρόφησαν έστω και σε μικρό βαθμό, τις απώλειες λόγω των ημερήσιων αρνητικών αποδόσεων.

Σε μέση εξέλιξη καθαρών τιμών, οι 16 από τις 20 κατηγορίες κινήθηκαν πτωτικά, οι 3 θετικά και μία παρέμεινε αμετάβλητη. Σε αρνητική μέση απόδοση ξεχώρισαν τα 4 Μετοχικά Α/Κ Δείκτη με -1,03%, τα Funds of Funds Μετοχικά με -0,81%, τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με -0,77% και τα Μετοχικά Α/Κ Διεθνή με -0,71%. Σημαντικό ρόλο στο αρνητικό πρόσημο, ορισμένων εκ των κατηγοριών, έπαιξε η έντονη ημερήσια άνοδος του € έναντι του $. Στον αντίποδα, θετικό μέσο πρόσημο είχαν τα Σύνθετα Α/Κ Absolute Return με 0,18%, τα Ομολογιακά Α/Κ Διεθνή με 0,16% και τα Μετοχικά Α/Κ Ευρωζώνης με 0,12%.

Κινητικότητα εκ μέρους των μεριδιούχων υπήρξε σχεδόν στο σύνολο των κατηγοριών των Α/Κ. Οι περισσότερες μάλιστα κατηγορίες είχαν συμμετοχές, οι οποίες οδήγησαν στο τελικό θετικό ισοζύγιο εισροών/εκροών. Τα Σύνθετα Α/Κ Ειδικού τύπου, ήταν η μόνη κατηγορία που υπέστη σημαντικής αξίας εξαγορές, που ανήλθαν σε 1,663 εκατ. €. Η άποψή μας, ότι μάλλον θα υπάρξουν εξελίξεις στην συγκεκριμένη κατηγορία, καθημερινά πλέον ενδυναμώνεται. Ήδη, από τη αρχή του έτους, το Ενεργητικό των εν λόγω Α/Κ έχει μειωθεί κατά 10,91%, με εξαγορές μεριδίων της τάξεως του 9,64%.

Σημαντικές εισροές σημειώθηκαν στα Ομολογιακά Α/Κ μη Κρατικά Επενδυτικής Διαβάθμισης με 1,570 εκατ. €, στα Funds of Funds Μικτά με 867 χιλ. € και στα Ομολογιακά Α/Κ Διεθνή με 580 χιλ. €.

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ.

Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Επεξεργασία στοιχείων: Κώστας Σιαμπράκος

*Ο Κώστας Σιαμπράκος είναι Σύμβουλος Αμοιβαίων Κεφαλαίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v