Πτώση 0,21% στο Ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων την Παρασκευή

Τα υπό διαχείριση κεφάλαια διαμορφώθηκαν στα 6,933 δισ. €, σημειώνοντας μικρή πτώση -0,21%.

  • του Κώστα Σιαμπράκου*

Ανάλυση του Κώστα Σιαμπράκου (KSMEIZON) για την αγορά των Α/Κ την Παρασκευή 12/5/2017

Με ήπια διόρθωση στους Ελληνικούς τίτλους (ομολογιακούς και μετοχικούς) έκλεισε η Παρασκευή και επέφερε, ομοίως, ήπια υποχώρηση και στο Ενεργητικό της αγοράς των Α/Κ. Αναλυτικότερα, τα υπό διαχείριση κεφάλαια διαμορφώθηκαν στα 6,933 δισ. €, σημειώνοντας μικρή πτώση -0,21%. Αντιθέτως, τα μερίδια κινήθηκαν ανοδικά κατά 0,02%, αντιστοιχούν, όμως, σε αμελητέες εισροές αξίας 442 χιλ. €.

Η μέση απόδοση της αγοράς κυμάνθηκε σε χαμηλότερα επίπεδα, κατά -0,15%, παρά την ανομοιογένεια των Α/Κ. Από τις 20 κατηγορίες, οι 12 κινήθηκαν με απώλειες, οι 7 με κέρδη και μία παρέμεινε αμετάβλητη. Σε μέση υποχώρηση καθαρών τιμών ξεχώρισαν τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με -0,81%, τα Μετοχικά Α/Κ Δείκτη με -0,55% και τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυσσομένων Αγορών με -0,42%.

Στον αντίποδα, οριακά θετικό πρόσημο απόδοσης για το ένα Α/Κ που δραστηριοποιείται σε Ομολογιακούς Κρατικούς τίτλους Αναπτυσσομένων Χωρών με 0,15%, για τα 3 Σύνθετα Α/Κ Absolute Return με 0,08% και για τα Ομολογιακά Α/Κ μη Κρατικά Επενδυτικής Διαβάθμισης με 0,06%.

Σημαντική ήταν η κινητικότητα των μεριδιούχων, η επενδυτική τους διάθεση στις περισσότερες κατηγορίες απορρόφησε τις εκροές και οδήγησε στο τελικό οριακό, αλλά θετικό, ισοζύγιο εισροών/εκροών. Ουσιαστικά, ο υψηλός όγκος πωλήσεων έλαβε χώρα σε μία κατηγορία, στα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας με αξία 5,378 εκατ. €. Ακολούθησαν τα Σύνθετα Α/Κ Ειδικού Τύπου με 501 χιλ. € και τα Funds of Funds Μικτά με 406 χιλ. €. (η εν λόγω κατηγορία στο τελευταίο διάστημα σημειώνει μικρές εκροές, συμπεριφορά ασυνήθιστη στη μέχρι τώρα διάρκεια του έτους).

Σε αντιδιαστολή, τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας είχαν την μεγαλύτερη αξία εισροών με 2,681 εκατ. € (τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας είχαν, επίσης, συμμετοχές μικρής αξίας 182 χιλ € και για ακόμη μία ημέρα καταφάνηκε η προτίμηση – μέχρι τώρα – των επενδυτών στην πρώτη κατηγορία). Σε αξία αγορασθέντων μεριδίων ακολούθησαν τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυγμένων Αγορών με 2,286 εκατ. €, τα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων με 1,231 εκατ. € και τα Μικτά Α/Κ με 474 χιλ. €.

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Επεξεργασία στοιχείων: Κώστας Σιαμπράκος

*Ο Κώστας Σιαμπράκος είναι Σύμβουλος Αμοιβαίων Κεφαλαίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v