Άνοδος 0,39% στο Ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων την Τετάρτη

Το Ενεργητικό σημείωσε ικανοποιητική άνοδο της τάξεως του 0,39% και διαμορφώθηκε στα 6,672 δις €.

  • του Κώστα Σιαμπράκου*

Ανάλυση του Κώστα Σιαμπράκου (KSMEIZON) για την αγορά των Α/Κ την Τετάρτη 16/8/2017

Κάθε Αύγουστο, τέτοιες ημέρες (και μάλιστα την επόμενη του 15Αυγουστου), είναι δύσκολο να γράψεις σχόλια για την αγορά καθώς οι μεριδιούχοι έχουν «μεταμορφωθεί σε λουόμενους» με αποτέλεσμα η συναλλακτική δραστηριότητα να είναι σχεδόν μηδενική.

Συνεπείς, λοιπόν, στο ραντεβού τους με την «αδράνεια» που δημιουργεί η συγκεκριμένη ημέρα ήταν και εχθές οι επενδυτές, καθώς στο σύνολο των κατηγοριών των Α/Κ (πλην τριών) οι συναλλαγές δεν ξεπέρασαν σε αξία τα 50 χιλ. €.

Η δυναμική όμως όλων των αγορών δεν γνωρίζει τι σημαίνει θερινή ραστώνη και διακοπές για ξεκούραση. Με αποτέλεσμα τα γεγονότα «να τρέχουν» και κάποια από αυτά, όπως πχ., η φραστική αποκλιμάκωση σε σχέση με την Κορεατική χερσόνησο, η αβεβαιότητα με την εσωτερική πολιτική των ΗΠΑ και τις αντιδράσεις που ακολούθησαν στα γεγονότα του Σαρλοτσβιλ, οι καλύτερες τιμές στον Ευρωπαϊκό ρυθμό ανάπτυξης για το β΄τριμ, οι ανησυχίες της FED για την πορεία του πληθωρισμού και οι δεύτερες σκέψεις ως προς το θέμα της αύξησης των επιτοκίων, αλλά και η συνεχή ροή των εταιρικών αποτελεσμάτων, οδήγησαν την αγορά των Α/Κ σε υψηλή μέση απόδοση 0,47% (παρά την ανομοιογένεια των Α/Κ).

Ως αποτέλεσμα, ήταν το Ενεργητικό να σημειώσει ικανοποιητική άνοδο της τάξεως του 0,39% και να διαμορφωθεί στα 6,672 δις €. Ο ρυθμός μεριδίων ήταν οριακά θετικός 0,01% και αντιστοιχεί σε ανεπαίσθητες εισροές αξίας (μόλις) 171 χιλ. €.

Από το σύνολο των 20 κατηγοριών των Α/Κ, μόνον μία είχε αρνητικό πρόσημο μέσης απόδοσης: τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας με -0,28%. Ακόμη μία παρέμεινε αμετάβλητη και οι υπόλοιπες 18 έκλεισαν με μέση άνοδο καθαρών τιμών. Ξεχώρισαν οι κατηγορίες που δραστηριοποιούνται στην Ελληνική μετοχική αγορά: τα 2 Μετοχικά Α/Κ Δείκτη με 1,69% και τα 33 Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με 1,65%, Ακολούθησαν τα Μετοχικά Α/Κ Ευρωζώνης με 1,14%, τα Funds of Funds Μετοχικά με 0,90% και τα 2 Μετοχικά Α/Κ Αμερικής με 0,86%.

Το θετικό ισοζύγιο εισροών/εκροών οφείλεται στις συμμετοχές στα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων αξίας 993 χιλ. ε, που υπερκέρασαν τις εκροές στα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας και στα Funds of Funds Μετοχικά αξίας 456 και 256 χιλ. €, αντιστοίχως.

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Επεξεργασία στοιχείων: Κώστας Σιαμπράκος

*Ο Κώστας Σιαμπράκος είναι Σύμβουλος Αμοιβαίων Κεφαλαίων.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v