Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οριακή πτώση 0,04% στο Ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων την Τετάρτη

Το Ενεργητικό υπέστη ανεπαίσθητη υποχώρηση της τάξεως -0,04% και διαμορφώθηκε στα 6,537 δις €.

  • του Κώστα Σιαμπράκου*

Ανάλυση του Κώστα Σιαμπράκου (KSMEIZON) για την αγορά των Α/Κ την Τετάρτη 6/12/2017

Σχετική ηρεμία επικράτησε στην αγορά των Α/Κ στη διάρκεια της Τετάρτης. Το Ενεργητικό υπέστη ανεπαίσθητη υποχώρηση της τάξεως -0,04% και διαμορφώθηκε στα 6,537 δις €. Παρά το γεγονός ότι τα μερίδια κινήθηκαν πτωτικά κατά -0,01%, το τελικό ισοζύγιο εισροών/εκροών ήταν ικανοποιητικά θετικό, καταγράφοντας συμμετοχές αξίας 3,642 εκατ. €.

Με αρνητικό μέσο πρόσημο απόδοσης -0,12% έκλεισε η αγορά, παρά την ανομοιογένεια των Α/Κ. Από τις 20 κατηγορίες, οι 10 κινήθηκαν με κέρδη, οι 9 με ζημίες και μία παρέμεινε αμετάβλητη. Πρωταθλητές αρνητικής μέσης απόδοσης ήταν τα Μετοχικά Α/Κ Διεθνή με -0,54%, τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυσσομένων Αγορών με -0,53% και τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με -0,45%. Στον αντίποδα, τα πρόσημα των θετικών μέσων αποδόσεων ήταν οριακά και ξεχώρισαν τα Ομολογιακά Α/Κ Διεθνή με 0,11%, τα Funds of Funds Ομολογιακά με 0,10% και τα Ομολογιακά Α/Κ μη Κρατικά Επενδυτικής Διαβάθμισης με 008%.

Κινητικότητα εκ μέρους των μεριδιούχων υπήρξε στο σύνολο των κατηγοριών. Το θετικό ισοζύγιο εισροών/εκροών δεν πρέπει να μας ξεγελά, καθώς για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα η επενδυτική ψυχολογία ήταν σχεδόν εξ ολοκλήρου αρνητική. Εισροές κατέγραψαν μόνο δύο ουσιαστικά κατηγορίες: τα Ομολογιακά Α/Κ Διεθνή με 9,976 εκατ. € (η οποία απορρόφησε την αξία ρευστοποιήσεων των υπολοίπων κατηγοριών) και τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας με 175 χιλ. €.

Η μεγαλύτερη αξία ρευστοποιήσεων έλαβε χώρα στα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας με 3,115 εκατ. €, στα Μικτά Α/Κ με 1,175 εκατ. € και στα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων με 862 χιλ. €.

Τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας σημείωσαν ανεπαίσθητε εκροές αξίας 52 χιλ. €.

Από την αρχή του έτους, το Ενεργητικό συνεχίζει να κινείται σε θετικά επίπεδα κατά 1,80%, τα μερίδια παραμένουν αρνητικά κατά -2,22%, ενώ οι εκροές έχουν διευρυνθεί ακόμη περισσότερο και κυμαίνονται στα 385,777 εκατ. €.

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Επεξεργασία στοιχείων: Κώστας Σιαμπράκος

*Ο Κώστας Σιαμπράκος είναι Σύμβουλος Αμοιβαίων Κεφαλαίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v