Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιφυλακτική άνοδος στις αγορές της Ασίας

Θετικό πρόσημο για τους ασιατικούς δείκτες μετά το νέο ρεκόρ στη Wall Street. Οι κινήσεις όμως, είναι διστακτικές. Προειδοποίηση για "πόλεμο ευρείας κλίμακας" στην Ουκρανία. Απογοητεύουν τα οικονομικά μεγέθη της Κίνας.

Διστακτικά βήματα ανόδου καταγράφουν οι ασιατικές αγορές, με στήριξη από το ανοδικό κλείσιμο της Wall Street την Παρασκευή. Ωστόσο, οι γεωπολιτικές ανησυχίες, αλλά και τα νέα οικονομικά μεγέθη για την Κίνα δημιουργούν κλίμα νευρικότητας. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο προειδοποιεί για «πόλεμο ευρείας κλίμακας» εάν η ρωσικές δυνάμεις συνεχίσουν την προέλασή τους για την στήριξη των φιλορωσικών ανταρτών, ενώ οι ηγέτες ΗΠΑ και ΕΕ απειλούν τη Ρωσία με νέες κυρώσεις.

Συγκεκριμένα, στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei – που τον Αύγουστο υποχώρησε κατά 1,3% - έκλεισε με κέρδη 0,34% στις 15.476 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng ενισχύεται κατά 0,25% στις 24.804 μονάδες. Ο κορεατικός Kospi υποχώρησε οριακά κατά 0,03% στις 2067 μονάδες, ενώ ο αυστραλιανός ASX έκλεισε με μικρή άνοδο 0,08% στις 5629 μονάδες.

Στην κινεζική αγορά, ο Shanghai Composite ενισχύεται κατά 0,77% στις 2234 μονάδες και ο CSI 300 κατά 0,66% στις 2353 μονάδες.

Στη Wall Street, ο δείκτης S&P 500 έκλεισε την Παρασκευή σε νέο ιστορικό υψηλό, ξεπερνώντας το ορόσημο των 2000 μονάδων. Για τον Αύγουστο, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε άνοδο 3,2% και ο S&P 500 3,8%.

Η εικόνα από τα οικονομικά μεγέθη στην Ασία ωστόσο, δεν είναι ενθαρρυντική. Στην Κίνα, ο επίσημος δείκτης δραστηριοτήτων ΡΜΙ για τον κλάδο μεταποίησης υποχώρησε από το υψηλό 27 μηνών, στο 51,1 τον Αύγουστο. Ο αντίστοιχος δείκτης της HSBC υποχώρησε στο 50,2.

«Η οικονομία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σημαντικούς πτωτικούς κινδύνους στην ανάπτυξη κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, που θα δικαιολογούσε νέα χαλάρωση της πολιτικής» αναφέρει ο Qu Hongbin, της HSBC

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v