Αναταράξεις στις ασιατικές αγορές λόγω γουάν

Σε περαιτέρω υποτίμηση του γουάν προχώρησε η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας. Απογοητευτικά στοιχεία για την βιομηχανική παραγωγή, τις επενδύσεις και τις λιανικές πωλήσεις. Σημαντικές πιέσεις σε Τόκιο και Σίδνεϊ, περιορισμένες οι απώλειες στα χρηματιστήρια της Κίνας.

Σε χαμηλό τετραετίας υποχωρεί το γουάν, παρασέρνοντας χαμηλότερα τα κυριότερα ασιατικά χρηματιστήρια, αν και στις αγορές της Κίνας οι απώλειες είναι περιορισμένες. 

Η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας προχώρησε σε νέα υποτίμηση του γουαν, θέτοντας ως σημείο αναφοράς στα 6,3306 γουάν ανά δολάριο λίγο πριν το άνοιγμα της αγοράς, ποσό χαμηλότερο από τα 6,2298 δολάρια που είχε ορίσει χθες.

Πάντως, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο χαιρέτισε την απόφαση της Κίνας, λέγοντας πως έτσι αντανακλώνται καλύτερα η προσφορά και ζήτηση, αντί των στόχων πολιτικής. Οι ΗΠΑ από την πλευρά τους σημειώνουν πως είναι πολύ νωρίς ακόμα να κριθούν οι επιπτώσεις της υποτίμησης.

Η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας επιχείρησε να καθησυχάσει τους επενδυτές, λέγοντας πως η απόφασή της δεν σηματοδοτεί την έναρξη μιας «ελεύθερης πτώσης» του νομίσματος: «Κοιτάζοντας την διεθνή και εγχώρια οικονομική κατάσταση, προς το παρόν δεν υπάρχει βάση για μια διατηρήσιμη υποτιμητική τάση για το γουαν», ανέφερε σε ανακοίνωσή της.

Εν τω μεταξύ, απογοητευτικά ήταν και τα νέα οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν από την Κίνα: η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 6% τον Ιούλιο έναντι του 6,6% που ανέμεναν οι αναλυτές, οι επενδύσεις σε πάγια στοιχεία ενεργητικού κατά 11,2% έναντι προβλέψεων για αύξηση 11,5% και οι λιανικές πωλήσεις κατά 10,5%, έναντι του 10,6% που προέβλεπαν οι αναλυτές.

Ο δείκτης MSCI Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας κατέγραψε πτώση 2,1%, υποχωρώντας σε χαμηλό διετίας, ενώ ο δείκτης Nikkei του Τόκιο έκλεισε με απώλειες 1,58% στις 20.392 μονάδες.

Πτώση 1,92% για τον δείκτη Hang Seng στις 24.027 μονάδες, 0,56% για τον δείκτη Kospi στις 1.975 μονάδες και 1,46% για τον δείκτη ASX της Αυστραλίας στις 5.393 μονάδες. Θα πρέπει να σημειωθεί πως νωρίτερα είχε αποφασιστεί η αναστολή διαπραγμάτευσης της μεγαλύτερης τράπεζας της Αυστραλίας, της Commonwealth Bank of Australia, μετά την ανακοίνωσή της για αύξηση κεφαλαίου ύψους 5 δισ. δολαρίων Αυστραλίας προκειμένου να ανταποκριθεί στις αυστηρότερες ρυθμιστικές απαιτήσεις.

Περιορισμένες οι απώλειες για τα χρηματιστήρια της Κίνας, με τον Shanghai Composite να κινείται οριακά στο «κόκκινο» και τις 3.924 μονάδες (-0,08%), και τον CSI να υποχωρεί κατά 0,27% στις 4.055 μονάδες.

Τις ισχυρότερες πιέσεις δέχονται οι μετοχές του αεροπορικού κλάδου και του real estate, ενώ αντιθέτως ανοδικά κινούνται οι μετοχές κλωστοϋφαντουργιών και εταιρειών ένδυσης. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v