Αναστολή συνεδρίασης στην Κίνα μετά το -7%

Νέο "κραχ" στα κινεζικά χρηματιστήρια, μετά την περαιτέρω υποτίμηση του γουάν. Απαγόρευση πωλήσεων σε μεγαλομετόχους αποφάσισε η κινεζική επιτροπή κεφαλαιαγοράς. "Βουτιά" και στις υπόλοιπες αγορές της Ασίας. Στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2004 το Brent.

Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες, οι αρμόδιες κινεζικές αρχές ανέστηλαν τη χρηματιστηριακή συνεδρίαση, καθώς οι δείκτες έκαναν νέα "βουτιά" 7%, λόγω της περαιτέρω υποτίμησης του γουάν. 

Σημαντικές απώλειες και στις υπόλοιπες ασιαστικές χρηματιστηριακές αγορές, με τον δείκτη MSCI Ασίας-Ειρηνικού να υποχωρεί κατά 1,4%, αγγίζοντας το χαμηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Σεπτέμβρη, τον Nikkei να κλείνει με πτώση 2,33% στις 17.767 μονάδες, τον ASX με 2,11% στις 5.068 μονάδες, ενώ πτώση 3,06% κατέγραφε ο δείκτης Hang Seng στις 20.338 μονάδες και 1,10% ο δείκτης Kospi στις 1.904 μονάδες.

Νωρίτερα, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας εξέπληξε πάλι τις αγορές, ορίζοντας την επίσημη μέση ισοτιμία στα 6,5646 γουάν ανά δολάριο, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2011. Πρόκειται για πτώση 0,5% σε σχέση με χθες και για τη μεγαλύτερη πτώση από τον περασμένο Αύγουστο, όταν η Κίνα αποφάσισε να υποτιμήσει το νόμισμά της κατά σχεδόν 2%. 

Το Σύστημα Συναλλαγών Ξένου Συναλλάγματος της κεντρικής τράπεζας της χώρας επανέλαβε πως δεν υπάρχει βάση για τη συνεχιζόμενη υποτίμηση του γουάν, ωστόσο, οι συνεχείς μειώσεις στη μέση ισοτιμία έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων αυτή την εβδομάδα, και όχι μόνο του δολαρίου, προβληματίζουν έντονα την αγορά, που προσπαθεί να καταλάβει ποια ακριβώς είναι η πολιτική που επιδιώκει η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας. 

Η συνεχιζόμενη υποτίμηση του γουάν πιέζει τις άλλες ασιατικές χώρες να υποτιμήσουν και αυτές τα νομίσματά τους, προκειμένου να μπορέσουν να ανταγωνιστούν την τεράστια εξαγωγική "μηχανή" της Κίνας, ενώ παράλληλα καθιστά ακριβότερα για τους Κινέζους αγοραστές τα εμπορεύματα σε δολάριο, κάτι που ενδέχεται να βλάψει τη ζήτηση και να πιέσει ακόμα περισσότερο τις τιμές των εμπορευμάτων.

Ήδη η τιμή του πετρελαίου υποχωρεί σε ακόμα χαμηλότερο επίπεδο, με το Brent να κινείται στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2004, αγγίζοντας έως και τα 33,09 δολάρια το βαρέλι.

Οι αγορές ανησυχούν πως η ταχεία υποτίμηση του γουάν μπορεί να επιταχυνθεί, κάτι που θα σήμαινε πως η κινεζική οικονομία είναι ακόμα πιο αδύναμη απ' όσο εκτιμάται. 

Παράλληλα, η κινεζική επιτροπή κεφαλαιαγοράς ανακοίνωσε σήμερα νέους κανόνες για τον περιορισμό των πωλήσεων από μεγαλομετόχους των μετοχών που κατέχουν σε μεγάλες κινεζικές εταιρείες. Οι κανόνες τίθενται σε ισχύ στις 9 Ιανουαρίου και οι μεγαλομέτοχοι δεν θα μπορούν να πωλούν πάνω από το 1% του μετοχικού κεφαλαίου μιας εισηγμένης επιχείρησης κάθε τρεις μήνες. 

Η νέα αυτή πτώση στα ασιατικά χρηματιστήρια έρχεται μετά τη χθεσινή "βουτιά" της Wall Street και την υποχώρηση του αμερικανικού αργού στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2008.

Άννα Φαλτάιτς [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v