Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τραμπ και Ιταλία πιέζουν τις ασιατικές αγορές

Η άνοδος των αντισυστημικών κομμάτων στις ιταλικές εκλογές, σε συνδυασμό με την απειλή παγκόσμιου εμπορικού πολέμου, φοβίζουν τους επενδυτές στα ασιατικά χρηματιστήρια. Ήπιες πιέσεις στο ευρώ.

Στην ασφάλεια του γεν και του χρυσού στράφηκαν οι επενδυτές στα ασιατικά χρηματιστήρια, εν μέσω φόβων για παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο και ανησυχιών για την πολιτική αβεβαιότητα που φέρνει το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ιταλία, δυο ζητήματα που θα μπορούσαν να «θολώσουν» τις προοπτικές της παγκόσμιας ανάπτυξης.

Στην Ιταλία, οι ψηφοφόροι στράφηκαν στα αντισυστημικά και ακροδεξιά κόμματα, με ποσοστά ρεκόρ μάλιστα, χωρίς ωστόσο να δίνουν την αυτονομία σε κανένα κόμμα, κάτι που θα οδηγήσει σε πολιτικό αδιέξοδο τη χώρα, που ίσως χρειαστεί μήνες για να ξεκαθαρίσει.

Εν τω μεταξύ, στις ΗΠΑ, ο πρόεδρος Τραμπ πρότεινε επιβολή δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του υπόλοιπου κόσμου, ο οποίος προειδοποιεί με αντίποινα.

Ο δείκτης MSCI Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας υποχωρούσε κατά 0,8% ενώ ο δείκτης Nikkei έκλεισε 0,66% χαμηλότερα στις 21.042 μονάδες.

Πτώση 1,43% για τον δείκτη Hang Seng στις 30.146 μονάδες, 1,1% για τον Kospi στις 2.375 μονάδες, ο δείκτης ASX κατέγραψε απώλειες 0,53% στις 5.996 μονάδες, χαμηλότερα κατά 0,16% ο Shanghai Composite στις 3.249 μονάδες και κατά 0,18% ο CSI στις 4.009 μονάδες.

Εν τω μεταξύ, ήπιες πιέσεις δέχεται το ευρώ, καθώς το «πράσινο φως» που έδωσαν τα μέλη του SPD για κυβερνητική συμμαχία με τους Συντηρητικούς της Μέρκελ στη Γερμανία, άμβλυνε κάπως τις πιέσεις από το διαφαινόμενο πολιτικό αδιέξοδο στην Ιταλία.

Το ευρώ κινείται αυτήν την ώρα 0,17% χαμηλότερα έναντι του δολαρίου, στα 1,2295 δολάρια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v