Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιφυλακτικές κινήσεις στις ασιατικές αγορές

Μικτή εικόνα, με ήπιες όμως μεταβολές, στα κυριότερα ασιατικά χρηματιστήρια, μετά την απόφαση Τραμπ να αποσύρει τις ΗΠΑ από την πυρηνική συμφωνία του Ιράν. Σε υψηλό τριάμισι ετών το πετρέλαιο. Προβληματισμός για τις επιπτώσεις που θα έχει η ανανέωση των κυρώσεων στην Τεχεράνη σε διάφορες βιομηχανίες.

Σε θέση άμυνας τα ασιατικά χρηματιστήρια, λόγω του αυξανόμενου γεωπολιτικού κινδύνου μετά και την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τις ΗΠΑ από την πυρηνική συμφωνία του Ιράν, η οποία εγείρει ανησυχίες αναφορικά με τις παγκόσμιες προμήθειες πετρελαίου.

Οι Ασιάτες επενδυτές κινούνται επιφυλακτικά, με τους δείκτες των κυριότερων χρηματιστηρίων να εμφανίζουν περιορισμένες μεταβολές (θετικές ή αρνητικές), καθώς η ανανέωση των κυρώσεων των ΗΠΑ στην Τεχεράνη θεωρείται πως θα δημιουργήσει προβλήματα σε εταιρείες που έχουν συναλλαγές με το Ιράν. Παράλληλα, η κίνηση του Αμερικανού προέδρου κρίνεται ότι κινδυνεύει να επιδεινώσει τις ήδη τεταμένες σχέσεις μεταξύ του Ιράν και των συμμάχων των ΗΠΑ στην περιοχή.

Όπως σχολίαζε στο Reuters ο αναλυτής της Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities, Norihiro Fujito, “πολύ βραχυπρόθεσμα, φαίνεται πως η επίπτωση των αυξημένων γεωπολιτικών ανησυχιών περιορίζονται στις αγορές πετρελαίου. Όμως αυτό δεν είναι το τέλος της υπόθεσης», καθώς «οι αμερικανικές κυρώσεις θα μπορούσαν να επηρεάσουν διάφορες βιομηχανίες. Και οι εντάσεις μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ φαίνεται πως θα κλιμακωθούν», κάτι που θα επηρεάσει τις τιμές των μετοχών.

Ο δείκτης MSCI Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας υποχωρούσε κατά 0,2%, ενώ ο δείκτης Nikkei του Τόκιο κατέγραφε απώλειες 0,59% στις 22.376 μονάδες.

Σταθεροποιητικά ο δείκτης Shanghai Composite στις 3.161 μονάδες, απώλειες 0,27% για τον δείκτη Kospi στις 2.443 μονάδες, ενώ αντιθέτως ο δείκτης Hang Seng ενισχύεται κατά 0,4% στις 30.527 μονάδες και κατά 0,28% ο δείκτης ASX στις 6.200 μονάδες.

Εν τω μεταξύ, άνοδο που ξεπερνά το 2% καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου, με το brent να αγγίζει υψηλό τριάμισι ετών.

Τα futures του brent κινούνται αυτήν την ώρα 2,46% υψηλότερα στα 76,69 δολάρια το βαρέλι και του αργού 2,3% υψηλότερα στα 70,65 δολάρια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v