Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πολλαπλά χτυπήματα σε μετοχές, ομόλογα και ευρώ

Βουτιά 5,4% για τον DAX και κάθετη πτώση, μεγαλύτερη του 6%, στο Μιλάνο. Ελεύθερη πτώση πάνω από 10% για τις γαλλικές τράπεζες. Απώλειες άνω του 1% για το ευρώ. Σε επίπεδα ρεκόρ κινούνται τα spreads της Ιταλίας.

Κάθετη πτώση στις ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές καθώς το δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί στην Ελλάδα θέτει εν αμφιβόλω την ήδη εύθραυστη συμφωνία των Βρυξελλών. Το ευρώ υποχωρεί περισσότερο από 1% στο 1,3680 δολ., τα spreads των ιταλικών 10ετών ομολόγων εκτινάχθηκαν σε νέο ιστορικό υψηλό, αγγίζοντας τις 436 μονάδες βάσης, ενώ η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου σημείωσε πολύ μεγάλη άνοδο στο 6,22%.

Ο γερμανικός DAX 30 σημειώνει πτώση 5,47% στις 5.816 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 καταγράφει απώλειες 4,48% στις 3.100 μονάδες, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχωρεί κατά 2,88% στις 5.384 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου ο ισπανικός ΙΒΕΧ καταγράφει κάθετη πτώση 4,31% στις 8.568 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI υποχωρεί κατά 3,95% στις 5.638 μονάδες, ενώ στο Μιλάνο ο FTSE MIB σημειώνει πτώση 6,08% στις 15.045 μονάδες.

Ισχυρές πιέσεις καταγράφονται και στα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street.

Το πρακτορείο Reuters κάνει λόγο για βόμβα μεγατόνων που «χτύπησε» τις τραπεζικές μετοχές της Γαλλίας και όχι μόνο. Ο πανευρωπαϊκός κλαδικός δείκτης των τραπεζών υποχωρεί κατά 6,1%. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η μετοχή της Credit Agricole βουλιάζει κατά 11% και της Societe Generale κατά 12%. Η μετοχή της Credit Suisse υποχωρεί περισσότερο από 8,6%, μετά και τα απογοητευτικά αποτελέσματα τριμήνου. Η μετοχή της Danske Bank σημειώνει πτώση 7,1%, όσο και της βρετανικής Barclays. Οι μετοχές των ιταλικών Unicredit και Intesa SanPaolo υποχωρούν κατά 11%, των γερμανικών Deutsche Bank και Commerzbank κατά 8%. Πτώση 11% καταγράφουν οι μετοχές των ασφαλιστικών AXA και ING.

Εάν οι Έλληνες ψηφίσουν όχι στο δημοψήφισμα, τότε οι αναλυτές προβλέπουν ανεξέλεγκτη χρεοκοπία που ενδεχομένως να αναγκάσει τις τράπεζες να απορροφήσουν ζημίες έως και 75% στις τοποθετήσεις τους στην Ελλάδα, θα πυροδοτηθούν τα CDS και θα αυξηθεί συνολικά ο κίνδυνος συστημικού κινδύνου. «Εάν έχουμε ανεξέλεγκτη χρεοκοπία στην Ελλάδα τότε αυξάνεται ο κίνδυνος για την Ιταλία και την Ισπανία» αναφέρει ο Andrew Lim της Espirito Santo στο Λονδίνο.

Το δημοψήφισμα της Ελλάδας υπονομεύει τη δυνατότητα της ευρωζώνης να πουλήσει ομόλογα του EFSF, δηλώνει στέλεχος hedge fund στο Reuters ο οποίος επισημαίνει ότι η Κίνα δεν θα θελήσει να επενδύσει σε οποιοδήποτε ταμείο της ευρωζώνης ενώ παραμένουν αναπάντητα βασικά ερωτήματα για την Αθήνα.

Το αποτέλεσμα είναι η μαζική στροφή των επενδυτών σε ασφαλή καταφύγια. Ενδεικτικά, η απόδοση του 10ετούς γερμανικού Bund βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2009, καταγράφοντας πτώση 20 μονάδων βάσης, στο 1,85%. Το Bloomberg αναφέρει, μάλιστα, ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη διήμερη πτώση στην απόδοση του γερμανικού ομολόγου από το 1992, όταν το πρακτορείο άρχισε να καταγράφει στοιχεία.

Στο αρνητικό κλίμα συμβάλλουν και τα αρνητικά μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν από την Κίνα, που παραπέμπουν σε απότομη επιβράδυνση του μεταποιητικού κλάδου. Ο δείκτης ΡΜΙ υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2009, γεγονός  που οδήγησε σε σημαντικές πιέσεις τις μετοχές του μεταλλευτικού κλάδου στις ευρωπαϊκές αγορές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v