Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κέρδη στην Ευρώπη με το βλέμμα στην Ουκρανία

Ανοδικά κινούνται οι ευρωαγορές, εν μέσω προσδοκιών για αποκλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία και για παράταση των πολιτικών στήριξης από τις κεντρικές τράπεζες. Στη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο από το Φεβρουάριο οδεύει ο Stoxx 600. Άνοδος για το Brent.

Για τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο των τελευταίων έξι μηνών οδεύει ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 καθώς οι επενδυτές βλέπουν αποκλιμάκωση της έντασης στην Ουκρανία ενώ ευελπιστούν ότι τα απογοητευτικά οικονομικά στοιχεία σε Ευρώπη και ΗΠΑ θα υποχρεώσουν τις Κεντρικές Τράπεζες να διατηρήσουν χαλαρή νομισματική πολιτική.

Ειδικότερα η μηδενική ανάπτυξη της Ευρωζώνης και η επιβράδυνση της γερμανικής οικονομίας σε συνδυασμό με τις απογοητευτικές λιανικές πωλήσεις και τα στοιχεία απασχόλησης (αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας) στις ΗΠΑ δημιουργούν τις προϋποθέσεις ώστε οι Κεντρικές Τράπεζες να συνεχίσουν την πολιτική στήριξης της οικονομικής δραστηριότητας.

Σε γεωπολιτικό επίπεδο, θετικά αντιδρούν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στην αποκλιμάκωση της έντασης στην Ουκρανία μετά τις δηώσεις Πούτιν ότι η Ρωσία επιδιώκει τον τερματισμό των συγκρούσεων στην περιοχή. Επιπλέον, σήμερα το ρωσικό κομβόι με την ανθρωπιστική βοήθεια πέρασε τα σύνορα της Ουκρανίας.

Ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται 0,3% στις 332 μονάδες, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο από τον Φεβρουάριο του 2014.

Στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 κινείται ανοδικά 0,64% στις 6.728 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX 30 σημειώνει κέρδη 0,53% στις 9.274 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 ενισχύεται 0,49% στις 4.226 μονάδες.

Νωρίτερα στην Ασία ο Κεντρικός Ασιατικός δείκτης MSCI ενισχύθηκε οριακά, καταγράφοντας ωστόσο σημαντικά εβδομαδιαία κέρδη 2,6%.

Με άνοδο έκλεισαν τα χρηματιστήρια σε Κίνα και Αυστραλία ενώ οριακή πτώση σημείωσαν τα χρηματιστήρια σε Ιαπωνία και Ταιβάν.

Ισοτιμίες

Στην αγορά συναλλάγματος το γεν οδεύει σε εβδομαδιαία πτώση έναντι του ευρώ και του δολαρίου καθώς αποκλιμακώνεται η κρίση στην Ουκρανία και οι επενδυτές στρέφονται σε τοποθετήσεις υψηλού ρίσκου όπως οι χρηματιστηριακοί τίτλοι.

Ειδικότερα το ιαπωνικό νόμισμα υποχωρεί 0,1% σε σχέση με το δολάριο με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στα 102,53 γεν, σημειώνοντας εβδομαδιαίες απώλειες 0,5%.

Αντίστοιχα το γεν διαμορφώνεται στα 137,06 έναντι του ευρώ από 136,62 την προηγούμενη μέρα.

Με μικρές διακυμάνσεις κινείται η ισοτιμία ευρώ- δολαρίου στο 1,3368 ενώ υπενθυμίζεται ότι στις 6 Αυγούστου το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα είχε υποχωρήσει σε χαμηλό εννέα μηνών στο 1,3333.

Εμπορεύματα

Σε δεύτερη εβδομαδιαία άνοδο οδεύει η τιμή του χρυσού καθώς οι επενδυτές προβληματίζονται για τα τελευταία απογοητευτικά οικονομικά στοιχεία σε ΗΠΑ, Ευρώπη και Ιαπωνία.

Σήμερα ο χρυσός υποχωρεί οριακά στα 1.312 δολ./οz, καταγράφοντας εβδομαδιαία άνοδο 0,3%.

Στον αντίποδα η τιμή του πετρελαίου Brent ενισχύεται 0,45% στα 102,54 δολάρια.

Ομόλογα

Στην αγορά ομολόγων το γερμανικό 10ετές bund υποχωρεί κατά μία μονάδα βάσης στο 1,01% ενώ σημειώνεται ότι την Πέμπτη το εν λόγω ομόλογο είχε κινηθεί για πρώτη φορά στην ιστορία του κάτω από το 1%.

Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ομολόγου υποχωρεί κατά 3 μονάδες βάσης στο 2,62% και αντίστοιχα η απόδοση του ισπανικού 10ετούς κινείται χαμηλότερα κατά 4 μονάδες στο 2,46%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v