Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οριακές κινήσεις στις αγορές της Ευρώπης

Σε κλίμα νευρικότητας η σημερινή συνεδρίαση. Οι εξελίξεις στην Ουκρανία προβληματίζουν τους επενδυτές. Τι περιμένουν οι επενδυτές από το Μάριο Ντράγκι την Πέμπτη. Κλειστή σήμερα η Wall Street λόγω αργίας.

Οριακές κινήσεις καταγράφουν οι περισσότεροι ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες μετά το νέο ρεκόρ στη Wall Street και ενώ η προσοχή των επενδυτών στρέφεται στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αλλά και τις γεωπολιτικές εξελίξεις.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 υποχωρεί κατά 0,08% στις 9462 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,3% στις 4367 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 0,11% στις 6.811 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ σημειώνει απώλειες 0,15% στις 10.713 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI καταγράφει υποχώρηση 0,14% στις 5934 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB κινείται χαμηλότερα κατά 0,6% στις 20.327 μονάδες. Σημειώνεται πως η Wall Street είναι σήμερα κλειστή λόγω αργίας.

Τα τελευταία στοιχεία – εκ των οποίων η συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας το δεύτερο τρίμηνο, αλλά και η υποχώρηση των δεικτών ΡΜΙ – δίνουν τροφή στα σενάρια για ανακοίνωση νέων μέτρων στήριξης της οικονομίας από τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι. Η συνεδρίαση της ΕΚΤ έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη και ήδη έχει λάβει διαστάσεις η κόντρα μεταξύ του κ. Ντράγκι και της γερμανικής κυβέρνησης για την πολιτική της λιτότητας.

Αρκετοί οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι ακόμη είναι πολύ νωρίς για να ανακοινώσει η ΕΚΤ πρόγραμμα αγοράς ομολόγων – ποσοτική χαλάρωση-. «Θα μπορούσε ωστόσο να προσφέρει μία σχετική ανακοίνωση που να δείχνει προς την κατεύθυνση νέων μέτρων» σχολιάζουν οι Financial Times. «Οι πιέσεις προς την ΕΚΤ εντείνονται» εξηγεί και ο  Gary Yau της Crédit Agricole. «Οι ανησυχίες του κ. Ντράγκι για την υποχώρηση των μακροπρόθεσμων προσδοκιών για τον πληθωρισμό, μπορεί να οδηγήσουν το συμβούλιο νομισματικής πολιτικής σε ανάληψη προληπτικής δράσης»

Οι εξελίξεις στην Ουκρανία εντείνουν τις πιέσεις. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας προειδοποιεί για πόλεμο ευρείας κλίμακας, ενώ οι ηγέτες ΕΕ και ΗΠΑ απειλούν τη Μόσχα με νέες αυστηρότερες κυρώσεις. «Εξαπολύθηκε άμεση και ανοιχτή επίθεση ενάντια στην Ουκρανία από γειτονικό κράτος» δήλωσε ο κ. Ποροσένκο μετά το πλήγμα που δέχθηκε ουκρανικό πλοίο στην Αζοφική Θάλασσα και συμπλήρωσε: «Αυτό αλλάζει την κατάσταση στη ζώνη σύγκρουσης με δραστικό τρόπο».

«Με τις πολιτικές διαπραγματεύσεις στην Ευρώπη αναφορικά με το μέλλον της νοτιο-ανατολικής Ουκρανίας οι αγορές βρίσκονται σε ένταση» εξηγεί ο Sacha Tihanyi της Scotiabank.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v