Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με βήμα σημειωτόν οι αγορές της Ευρώπης

Ήπιες πιέσεις για τους περισσότερους δείκτες με το βλέμμα στην οικονομία αλλά και τα σενάρια για τα αμερικανικά επιτόκια. Ξεχωρίζει η UBS με τη θετική έκπληξη στα αποτελέσματα. Πτωτικά η Commerzbank με σενάρια για κίνδυνο προστίμου από τις ΗΠΑ.

Σταθεροποιητικά κινούνται οι ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές, ενώ το δολάριο προελαύνει σε νέο υψηλό 4ετίας καθώς οι επενδυτές αναμένουν νέα στοιχεία για την αμερικανική οικονομία.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 υποχωρεί κατά 0,12% στις 9478 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,19% στις 4386 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 0,28% στις 6.628 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ κινείται χαμηλότερα κατά 0,82% στις 10.762 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI ενισχύεται κατά 0,11% στις 5723 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB σημειώνει απώλειες 0,37% στις 20.719 μονάδες.

Οι τιμές των βιομηχανικών μετάλλων υποχωρούν, ενώ ο χρυσός κινείται χαμηλότερα κατά 1 δολ. στα 1.218 δολάρια ανά ουγκιά. Ο δείκτης δολαρίου, που καταγράφει την πορεία του αμερικανικού νομίσματος έναντι των βασικών «ανταγωνιστών» του στην αγορά συναλλάγματος, ενισχύεται κατά 0,1% στα 85,65, που είναι το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2010. Το ευρώ τελεί υπό διαπραγμάτευση κάτω από τα 1,27 δολ. και το ιαπωνικό νόμισμα στα 109,50 γεν έναντι του δολαρίου, που είναι το χαμηλότερο εξαετίας.

Οι επενδυτές αναμένουν τα κρίσιμα στοιχεία για τις καταναλωτικές δαπάνες στις ΗΠΑ όπως και για τις πωλήσεις νέων κατοικιών, στην προσπάθειά τους να διαβλέψουν το χρονοδιάγραμμα των επόμενων κινήσεων της Fed, ειδικότερα ως προς την πρώτη αύξηση επιτοκίων μετά την χρηματοοικονομική κρίση. Στη Γηραιά Ήπειρο αναμένεται ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης της Κομισιόν.

Ξεχωρίζει η μετοχή της UBS με άνοδο 1,3% καθώς η ελβετική τράπεζα ανακοίνωσε στοιχεία κερδοφορίας για την περίοδο Ιουλίου – Αυγούστου που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.  Στον αντίποδα, η μετοχή της Commerzbank υποχωρεί κατά 2,1% καθώς έγινε γνωστό ότι η γερμανική τράπεζα βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τις αμερικανικές αρχές για την υπόθεση παραβίασης κυρώσεων στο Ιράν αλλά και για την κατηγορία ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, όπως αποκαλύπτει το πρακτορείο Bloomberg επικαλούμενο πηγές προσκείμενες στις εξελίξεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v