Ήπιες ανοδικές τάσεις στις αγορές της Ευρώπης

Διστακτικά βήματα για τους ευρωπαϊκούς δείκτες. Σταθεροποιητικά τα futures της Wall μετά το χθεσινό ρεκόρ και υψηλό 7ετίας στο Τόκιο. Σε πτωτική τροχιά εμπορεύματα και πετρέλαιο. Ξεχωρίζει η Vodafone με άλμα 4,2%, η Hoctief και η Henkel.

Ανοδικά για δεύτερη συνεδρίαση κινούνται τα χρηματιστήρια της Ευρώπης, ενώ τα futures της Wall Street οδεύουν προς νέο ρεκόρ. Το δολάριο επιμένει ανοδικά, ενώ οι τιμές των εμπορευμάτων συνεχίζουν σε πτωτικά.

Έτσι, ο γερμανικός DAX 30 ενισχύεται κατά 0,23% στις 9.373 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,38% στις 4.238 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 0,18% στις 6.627 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ σημειώνει άνοδο 0,98% στις 10.373 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI καταγράφει αύξηση 0,12% στις 5.247 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB κινείται υψηλότερα 0,56% στις 19.365 μονάδες.

Τα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street κινούνται σταθεροποιητικά παρά το νέο ρεκόρ της χθεσινής συνεδρίασης. Νωρίτερα το χρηματιστήριο του Τόκιο έκλεισε στο ανώτερο επίπεδο 7 ετών ξεπερνώντας τις 17.000 μονάδες.

Πτωτικά κινούνται τα βιομηχανικά εμπορεύματα. Η τιμή του πετρελαίου Brent υποχωρεί κατά 37 σεντς, στα 81,97 σεντς ανά βαρέλι, σε απόσταση αναπνοής από το χαμηλότερο επίπεδο 4ετίας. Ο δείκτης Bloomberg Commodity Index – που παρακολουθεί 22 εμπορεύματα από το νικέλιο και το αργό πετρέλαιο μέχρι τη ζάχαρη – βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2009.

Συνήθως, η πτωτική πορεία των εμπορευμάτων ερμηνεύεται ως ένδειξη αποδυνάμωσης της ζήτησης και επηρεάζει αρνητικά τις χρηματιστηριακές αγορές. Οι αναλυτές όμως, επισημαίνουν πως αυτή η περίπτωση είναι διαφορετική, καθώς η πτωτική πορεία αποδίδεται σε δομικές αλλαγές της αγοράς (όπως η σχιστολιθική επανάσταση στις ΗΠΑ) και εκτιμάται ότι θα συμβάλει στην ενίσχυση της ζήτησης. Οι χαμηλότερες τιμές εμπορευμάτων αυξάνουν άλλωστε, το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και διευρύνουν το περιθώριο κερδοφορίας των επιχειρήσεων.

Στη σημερινή συνεδρίαση ξεχωρίζει με άλμα 4,2% η μετοχή της Vodafone , η οποία προχώρησε σε αναβάθμιση του στόχου για κερδοφορία κάνοντας λόγο για βελτίωση στις βασικότερες αγορές της Γηραιάς Ηπείρου.

Η μετοχή της γερμανικής Henkel ενισχύεται 3,1% καθώς τα αποτελέσματα τριμήνου ξεπέρασαν τις προσδοκίες της αγοράς και της Hochtief κατά 2,1% αφού ανακοίνωσε αύξηση καθαρών κερδών 12%.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v