Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοδικές τάσεις στην Ευρώπη με το βλέμμα στην οικονομία

Θετικό πρόσημο για τους περισσότερους δείκτες μία ημέρα αφότου ο επικεφαλής της ΕΚΤ έθεσε θέμα αγοράς κρατικών τίτλων. Η προσοχή στη Γερμανία και το δείκτη εμπιστοσύνης ZEW που ξεπέρασε κάθε προσδοκία.

Ανοδικές τάσεις στις ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές με την προσοχή των επενδυτών να εστιάζεται στην οικονομία.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 ενισχύεται κατά 1,1% στις 9408 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,63% στις 4252 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 0,24% στις 6.688 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ σημειώνει άνοδο 1,11% στις 10.423 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI καταγράφει κέρδη 0,81% στις 5220 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB κινείται υψηλότερα κατά 0,83% στις 19.373 μονάδες.

Η προσοχή στρέφεται στη Γερμανία όπου η ανακοίνωση του ινστιτούτου ZEW για το οικονομικό κλίμα αποτελεί θετική έκπληξη . Ο σχετικός δείκτης εκτινάχθηκε το Νοέμβριο στο 11,5 από -3,6 τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές περίμεναν πολύ μικρότερη ανάκαμψη, στο 0,5, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters. 

Σημειώνεται πως πρόκειται για την πρώτη βελτίωση του οικονομικού κλίματος στη Γερμανία για το 2014. Ο κ. Feust του ινστιτούτου ZEW αναφέρει πως αυτή η άνοδος σε συνδυασμό με τα τελευταία στοιχεία για το γερμανικό ΑΕΠ, δείχνουν πως η οικονομία της χώρας "σταθεροποιείται". Διευκρίνισε πάντως, πως το οικονομικό περιβάλλον παραμένει ευάλωτο στις συνεχιζόμενες γεωπολιτικές εντάσεις.

Σημειώνεται πως μόλις χθες, ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι μιλώντας στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, δήλωσε ότι μια διεύρυνση του προγράμματος αγορών ομολόγων, μπορεί να περιλαμβάνει και αγορές κρατικών ομολόγων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v