Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο κόκκινο οι ευρωπαϊκές αγορές

Νευρικότητα στα χρηματιστήρια με το βλέμμα των επενδυτών να στρέφεται προς Ανατολάς. Σοκάρει η ύφεση της Ιαπωνίας. Πτωτικές τάσεις για βιομηχανικά μέταλλα και πετρέλαιο. Ήπιες πιέσεις στα futures της Wall Street.

Πτωτικές τάσεις επικρατούν στις ευρωπαϊκές αγορές καθώς οι επενδυτές προβληματίζονται έντονα για τις προοπτικές της παγκόσμιας ανάπτυξης, μετά τα σοκαριστικά για την Ιαπωνία. 

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 υποχωρεί κατά 0,31% στις 9224 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,39% στις 4185 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 0,38% στις 6.639 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ σημειώνει άνοδο 0,14% στις 10161 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI κινείται χαμηλότερα κατά 0,46% στις 5134 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB είναι αμετάβλητος στις 18.960 μονάδες.

Ήπιες πιέσεις δέχονται και τα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street

Η ύφεση της ιαπωνικής οικονομίας κατά το τρίτο τρίμηνο αιφνιδίασε άπαντες. Ξεπερνώντας ακόμη και το πιο απαισιόδοξο σενάριο, η οικονομία της Ιαπωνίας συρρικνώθηκε κατά 1,6% το τρίτο τρίμηνο. Η μέση πρόβλεψη έκανε λόγο για ανάπτυξη 2,2%. Η αντίδραση των αγορών ήταν άμεση με κάθετη πτώση για το χρηματιστήριο του Τόκιο, αλλά και για το γεν καθώς στην Ιαπωνία αναμένουν άμεσα νέες ανακοινώσεις με αναθεώρηση της φορολογικής πολιτικής και... προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Έτσι, ο δείκτης Nikkei έκλεισε με πτώση 2,96% στις 16.973 μονάδες και το ιαπωνικό νόμισμα βρέθηκε σε νέο χαμηλό 7 ετών ξεπερνώντας το φράγμα των 117 γεν έναντι του δολαρίου. Οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Άμπε χαρακτήρισε την ύφεση «σοκαριστική» και κάλεσε την κυβέρνηση να συζητήσει μέτρα για την στήριξη της οικονομίας. 

Από την προηγούμενη εβδομάδα, ο εγχώριος Τύπος αναφέρει πως επίκεινται πρόωρες εκλογές αναφέροντας μάλιστα πως το πιθανότερο σενάριο είναι να βγει ενισχυμένος ο κ. Άμπε. Τα δημοσιεύματα σημειώνουν πως ο κ. Άμπε, ο οποίος επιστρέφει σήμερα Δευτέρα από περιοδεία σε ασιατικές χώρες, μπορεί να ανακοινώσει τις αποφάσεις του ακόμη και αύριο Τρίτη, «ενώ πιθανότερη ημερομηνία για τη διεξαγωγή εκλογών θεωρείται η 14η Δεκεμβρίου» σχολιάζει το πρακτορείο Reuters.

Οι εξελίξεις στην Ιαπωνία επηρεάζουν ευρύτερα τις αγορές. Η τιμή πετρελαίου Brent βρίσκεται εκ νέου σε πτωτική τροχιά καταγράφοντας υποχώρηση 1,36% στα 78,33 δολ. ανά βαρέλι. Η τιμή του χαλκού υποχωρεί κατά 0,2% στα 6.096 δολ. ανά τόνο. Οι επενδυτές στρέφονται και πάλι στην ασφάλεια του χρυσού (που ενισχύεται κατά 1 δολ. στα 1.187 δολ. ανά ουγκιά), αλλά και των αμερικανικών Treasuries, των οποίων η απόδοση υποχωρεί κατά 2 μονάδες βάσης το 2,3%.

Τα στοιχεία για την ευρωζώνη πάντως, ήταν ενθαρρυντικά. Το εμπορικό πλεόνασμα υπερδιπλασιάστηκε ξεπερνώντας τα 18 δισ. ευρώ, ενώ οι εξαγωγές της ευρωζώνης κατέγραψαν άλμα 9% το Σεπτέμβριο. Παρόλα αυτά, η Bundesbank, στη μηνιαία έκθεσή της επανέλαβε την σθεναρή της αντίσταση στα σχέδια αύξηση των επενδύσεων με δανεισμό απαντώντας έτσι κατηγορηματικά στις πιέσεις που δέχεται η Γερμανία από τους Ευρωπαίους εταίρους της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v