Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Κοκκίνισαν» τα ευρωπαϊκά ταμπλό

Το selloff στις μετοχές του τεχνολογικού κλάδου από τις ΗΠΑ "πέρασε" στην πλευρά του Ατλαντικού, δημιουργώντας πιέσεις στις ευρωγορές που έκλεισαν με σημαντικές απώλειες. Επιβαρυντικά λειτούργησε και η άνοδος του ευρώ έναντι του δολαρίου. Ενθαρρυντικά στοιχεία από την επιχειρηματική εμπιστοσύνη Γερμανίας-Γαλλίας.

Περαιτέρω υποχώρηση από τα υψηλά επτάμισι της προηγούμενης εβδομάδας καταγράφουν οι ευρωπαϊκές μετοχές, με «βαρίδι» τις μετοχές του τεχνολογικού κλάδου- που με τη σειρά τους πιέζονται από το sell-off στις αντίστοιχες αμερικανικές μετοχές- αλλά και την ενίσχυση του ευρώ.

Ο δείκτης Stoxx Europe 600 Technology υποχωρούσε κατά 2,9%, με τους traders να επικαλούνται ανησυχίες αναφορικά με τις αδύναμες πωλήσεις υπολογιστών. Η μετοχή της βρετανικής ARM κατέγραφε πτώση 5,9%, ενώ η ολλανδική ASML σημείωνε απώλειες 5,2%.

Ο δείκτης Stoxx Europe 600 κινούνταν 1,12% χαμηλότερα στις 398 μονάδες, ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου διαμορφώνονταν στις 6.991 μονάδες (-0,41%), ενώ με απώλειες 1,17% έκλεισε ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης στις 11.865 μονάδες και 1,32% ο δείκτης CAC του Παρισιού στις 5.021 μονάδες. Χαμηλότερα κατά 0,99% ο ισπανικός δείκτης IBEX στις 11.464 μονάδες, κατά 0,85% ο πορτογαλικός PSI στις 6.015 μονάδες και κατά 0,81% ο ιταλικός δείκτης FTMIB στις 23.145 μονάδες.

Το πρωί ανακοινώθηκαν τα στοιχεία για την γερμανική επιχειρηματική εμπιστοσύνη, που έδειξαν ότι το επιχειρηματικό ηθικό βελτιώθηκε για πέμπτο συνεχόμενο μήνα τον Μάρτιο, αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2014, ενώ η γαλλική επιχειρηματική εμπιστοσύνη άγγιξε υψηλό τριετίας τον Μάρτιο.

Όμως, τα στοιχεία αυτά οδήγησαν σε ανάκαμψη του ευρώ, κάτι που επηρέασε τον DAX καθώς το αδύναμο ευρώ ενισχύει τις γερμανικές εξαγωγικές εταιρείες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v