Επιφυλακτική άνοδος στις ευρωαγορές

Σε θετικό πεδίο "γύρισαν" τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά την αρχική πτώση που αποδίδεται στην απόφαση της Fed. Διατηρούνται οι πιέσεις στη γερμανική αγορά, με την μετοχή της VW να υποχωρεί περισσότερο από 19%. Ανοδικά τα futures της Wall Street.

Δεν κράτησε για πολλή ώρα το αρνητικό κλίμα που δημιούργησε στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια η απόφαση της Fed να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκιά της, απόφαση που εντείνει τις ανησυχίες για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας. Έτσι, λίγη ώρα μετά το άνοιγμα, οι ευρωαγορές «γύρισαν» σε θετικό έδαφος, με εξαίρεση το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης που συνεχίζει να υποχωρεί, κυρίως λόγω των πιέσεων που δέχεται η μετοχή της VolksWagen.

Ο δείκτης Stoxx 600 κινείται 0,6% υψηλότερα στις 357 μονάδες, ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου ενισχύεται κατά 0,49% στις 6.134 μονάδες, ο δείκτης CAC του Παρισιού κατά 0,8% στις 4.574 μονάδες, ενώ αντιθέτως ο δείκτης DAX υποχωρεί κατά 0,65% στις 9.851 μονάδες.

Κέρδη 0,5% για τον ισπανικό δείκτη IBEX στις 9.896 μονάδες, 0,6% για τον πορτογαλικό PSI στις 5.105 μονάδες και 0,74% για τον ιταλικό FTMIB στις 21.673 μονάδες.

"Βουτιά" μεγαλύτερη του 19% κατέγραφε η μετοχή της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας VolksWagen, η οποία ανακοίνωσε ότι σταματά τις πωλήσεις ορισμένων αυτοκινήτων diesel στις ΗΠΑ, μετά την αποκάλυψη ότι βρέθηκε λογισμικό σε οχήματα το οποίο έδινε ψευδή στοιχεία για τις εκπομπές ρίπων. Για το θέμα έχει ήδη ξεκινήσει έρευνα.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα ανακοινώθηκαν τα στοιχεία για τις τιμές παραγωγού της Γερμανίας, που κατέγραψαν μεγαλύτερη του αναμενόμενου πτώση τον Αύγουστο, λόγω της μείωσης των τιμών στην ενέργεια. Συγκεκριμένα, οι τιμές παραγωγού μειώθηκαν κατά 0,5% σε μηνιαία βάση τον Αύγουστο και κατά 1,7% σε ετήσια βάση, εμφανίζοντας την εντονότερη ετήσια πτώση από τον Μάρτιο. Τα στοιχεία ήταν χειρότερα των εκτιμήσεων, καθώς οι αναλυτές προέβλεπαν πτώση κατά 0,3% σε μηνιαία και 1,6% σε ετήσια βάση.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των επενδυτών πάντως βρίσκεται και η ελληνική αγορά σήμερα, μετά το χθεσινό εκλογικό αποτέλεσμα.

Εν τω μεταξύ, ήπια ανοδική συνεδρίαση προοιωνίζονται τα futures των δεικτών της Wall Street.

Στο 1,1274 δολάρια διαμορφώνεται το ευρώ.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v