Πτώση στις ευρωαγορές, με το βλέμμα στην Καταλονία

Στην Ισπανία στραμμένο το ενδιαφέρον των επενδυτών, μετά τη χθεσινή νίκη των αυτονομιστών στην Καταλονία. Ανθεκτικές οι ισπανικές τράπεζες. Εβδομάδα ανακοινώσεων οικονομικών στοιχείων σε Ευρώπη, ΗΠΑ και Κίνα.

Με αρνητικό πρόσημο ξεκινά η εβδομάδα για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά και το εκλογικό αποτέλεσμα στην Καταλονία, καθώς η νίκη των αυτονομιστών φέρνει την περιοχή σε πορεία σύγκρουσης με την κεντρική κυβέρνηση της Ισπανίας, για το θέμα της ανεξαρτησίας. 

Η προσοχή των επενδυτών είναι επίσης στραμμένη σε βασικά οικονομικά αποτελέσματα που θα ανακοινωθούν αυτή την εβδομάδα σε Ευρώπη, Κίνα και ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, την Τετάρτη αναμένονται τα στοιχεία για τον πληθωρισμό της ευρωζώνης (μηνός Σεπτεμβρίου), την Πέμπτη αναμένονται τα στοιχεία για τη μεταποίηση στην Κίνα, ενώ μία ημέρα αργότερα θα ανακοινωθούν τα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ. 

Νωρίτερα, η Ελβετία ανακοίνωσε ότι επτά μεγάλες τράπεζες -UBS, Julius Baer, Deutsche Bank, HSBC, Barclays, Morgan Stanley και Mitsui- ερευνώνται για πιθανή χειραγώγηση της αγοράς πολύτιμων μετάλλων.

Ο δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί κατά 0,37% στις 348 μονάδες, ο δείκτης FTSE 100 κατά 0,5% στις 6.077 μονάδες, κατά 0,68% ο δείκτης CAC του Παρισιού στις 4.451 μονάδες και κατά 0,6% ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης στις 9.627 μονάδες. 

Μετά από αρχικές απώλειες 0,5%, ο ισπανικός δείκτης IBEX κινείται μεταξύ "πράσινου" και "κόκκινου" γύρω στις 9.500 μονάδες, ενώ χαμηλότερα κατά 0,23%, στις 5.047 μονάδες, κινείται ο πορτογαλικός δείκτης PSI και κατά 0,75% ο ιταλικός FTMIB στις 21.174 μονάδες.

Σημειώνεται πως παρά τις απώλειες του IBEX, οι μετοχές των ισπανικών τραπεζών δείχνουν ανθεκτικότητα στις πολιτικές εξελίξεις.

Πτώση περίπου 3% καταγράφει η μετοχή της Vodafone μετά την ανακοίνωση του τερματισμού των διαπραγματεύσεων με τη Liberty Global, για ανταλλαγή περιουσιακών τους στοιχείων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v