Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αρνητικά πρόσημα στις ευρωαγορές

Επιφυλακτικοί οι επενδυτές καθώς η Ευρώπη τίθεται σε κατάσταση συναγερμού μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι την Παρασκευή. Πτωτικά οι μετοχές του μεταλλευτικού κλάδου, μετά την πτώση της τιμής του χαλκού, ενώ πιέσεις δέχονται και οι μετοχές του κλάδου ταξιδίων. Σταθεροποιητικά τα futures της Wall.

Πτωτικές διαθέσεις στα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι νέες ανησυχίες για την ασφάλεια κυρίως στην Ευρώπη επηρεάζουν αρνητικά την επενδυτική εμπιστοσύνη.

Στο Παρίσι, η επιχείρηση της αστυνομίας για τη σύλληψη του φερόμενου ως «εγκεφάλου» των τρομοκρατικών επιθέσεων της Παρασκευής ολοκληρώθηκε με τουλάχιστον δύο νεκρούς και επτά συλλήψεις, ενώ υπήρξαν απειλές για βόμβες σε δύο αεροσκάφη της Air France που εκτελούσαν πτήσεις από τις ΗΠΑ προς τη Γαλλία. Χθες το βράδυ, ακυρώθηκε ποδοσφαιρικός αγώνας Γερμανίας-Ολλανδίας, με την καγκελάριο Μέρκελ να σχολιάζει ότι «πρόκειται για δύσκολες αποφάσεις, ίσως οι πιο δύσκολες, δεδομένων των αλληλοσυγκρουόμενων προτεραιοτήτων της ελευθερίας και της ασφάλειας. Χθες όμως ήταν σωστό να ληφθεί απόφαση με βάση την ασφάλεια».

Ο δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί κατά 0,5% στις 378 μονάδες, ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου κατά 0,38% στις 6.245 μονάδες, κατά 0,73% ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης στις 10.890 μονάδες και κατά 1% ο δείκτης CAC του Παρισιού στις 4.887 μονάδες.

Χαμηλότερα κατά 1% ο ισπανικός δείκτης IBEX στις 10.251 μονάδες, κατά 0,06% ο πορτογαλικός PSI στις 5.333 μονάδες και κατά 0,61% ο ιταλικός FTMIB στις 22.173 μονάδες.

Σημαντικές πιέσεις δέχονται οι μετοχές του μεταλλευτικού κλάδου, λόγω της πτώσης της τιμής του χαλκού, αλλά και οι μετοχές του κλάδου ταξιδίων και αναψυχής.

Χθες ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 είχε κλείσει με σημαντικά κέρδη, λόγω της ανακοίνωσης ισχυρών εταιρικών αποτελεσμάτων και των αυξανόμενων προσδοκιών για περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ.

Σημειώνεται πως σχεδόν όλες οι εταιρείες του Stoxx 600 έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα τριμήνου, με το 51% εξ αυτών να ευθυγραμμίζονται ή να ξεπερνούν τις προβλέψεις των αναλυτών.

Εν τω μεταξύ, σταθεροποιητικό προς λίγο χαμηλότερο ξεκίνημα της Wall Street δείχνουν τα futures των S&P 500 Dow Jones και Nasdaq, που αυτή την ώρα κινούνται 0,1% χαμηλότερα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v